3 çocuk annesi olarak ben nasıl besleniyorum?
Yaşamımda vazgeçemediğim zevklerden biri olan sağlıklı beslenme, hayat kalitemi yükselttiği gibi mutlu ve enerjik bir hayat sürmemi de sağlıyor. Böylece hem işimde daha verimli çalışabiliyor, hem de çocuklarımla birlikteyken kaliteli zaman geçirebiliyorum. Düzensiz ve sağlıksız beslendiğim zamanlar kendimi çok kötü hissediyorum.
★ Her sabah güne 1 su bardağı ılık suyun ardından 1 su bardağı soğuk su içerek başlıyorum. Daha sonra kahvaltımın vazgeçilmez içeceği taze limon suyu ilave edilmiş siyah çayımı içiyorum. Tam bir çay ustası olan eşim çayı demlediyse, 3-4 çay bardağı içmek kaçınılmaz oluyor.
★ İşe gidince genelde 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu içiyorum. O gün iştahım açıksa, 2 porsiyon meyve yeme hakkıma denk gelen bu içecek yerine meyve yemeyi tercih ediyorum. Daha sonra içtiğim şekersiz bir fincan Türk kahvesi en sevdiğim doping oluyor.
★ Öğlen yemeğinden 2-3 saat önce, az miktarda doğal bal ilave edilmiş 1 su bardağı sıcak süt içiyorum. Değişik bir lezzet istediğim zamanlarda bu süte toz tarçın veya taze zencefil rendesi ilave ediyorum.
★ En büyük enerji kaynağı olan öğlen yemeğinde ise asistanım ve sekreterimle birlikte evden getirdiğimiz yemekleri ısıtıp yiyoruz. Bir kase yoğurt ve az zeytinyağı ilaveli bol salata öğlen ve akşam yemeklerimin demirbaşlarını oluşturuyor.
★ Öğleden sonra proteinli bir ara öğün yemeyi ihmal etmiyorum. Ceviz veya badem veya cevizli sucuk veya peynir ekmek ile hazırlanmış küçük bir sandviç tost gibi sağlıklı aperatifler öğleden sonra enerjimin düşmesini engelliyor.
★ Akşam yemeğimi ise öğlen yemeğimdeki besinlere göre tamamlıyorum.
★ Her gün bol bol su içip, yarım saat yürüyüş yapmaya çalışıyorum. Çocuklarımla oynarken daha hareketli, mümkün olduğunca açık hava faaliyetleri içeren oyunlar oynamayı tercih ediyorum.

★ Amacım sağlıklı yaşam ve beslenme davranışlarını alışkanlık haline getirip, mutlu bir şekilde yaşamak.

Annenizin bir diyetisyenle görüşmeye ihtiyacı var mı?

● Anneniz çok yoğun yaşıyor, yemek yemeye zaman bulamıyorsa,
● Aşırı yorgunluk, halsizlik hissediyorsa,
● Sürekli şişlik ve ödem problemi yaşıyorsa,
● Diyet yapmaya karar verip verip, tekrar bozuyorsa,
● Beslenme alışkanlıkları (yemek yemek, yememek, atıştırmak, aç kalmak, yemek cezaları, diyet teşvik ödülleri) içinde cebelleşiyorsa,
● Sağlıklı beslenme çabası ile sürekli huzursuzluk içinde olup, ideal beslenme takıntısı yaşıyorsa ve sizin beslenmenize de sürekli karışıyorsa,
● Metabolizmasının yavaş olduğunu düşünüyor ve kilo almamak için aç gezmesi gerektiğini savunuyorsa,
● Hazım problemi yaşıyor, sindirim sistemi yavaş çalışıyorsa,
● Kıyafetleri zamanla yavaş yavaş küçülüyor ve anneniz genişliyorsa,
● Kan, yağ ve şeker değerleri yüksekse,
● Kansızlık problemi varsa, annenize
bir diyetisyen programı hediye etmeniz
faydalı olacaktır.
● Benim de hocam olan Prof. Dr. Gülgün Ersoy'un beslenmeyi bilimsel gerçekler çerçevesinde, kolay anlaşılabilir şekilde anlattığı "Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme" adlı kitabı da formunu korumak ve forma girmek isteyen anneler için yararlı bir hediye seçeneği olarak düşünülebilir.

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için her gün mutlaka alınması gereken gıdalar ve yapılması istenen
davranışla neler?


● Her gün 2 litre su için.
● Mutlaka 2 su bardağı süt veya yoğurt olmak üzere kalsiyum grubu yiyecekler tüketin.
● Yazın 2- 3 adet domates, kışın ise 2- 3 adet havuç yiyin.
● 1 adet taze limon suyunu ya çayınıza ilave ederek veya yemeklerinizi tatlandırmak için ya da şekersiz limonata yaparak kullanın.
● Bir avuç koyu yeşil yapraklı çiğ sebze (maydanoz, nane, roka, taze soğan, ıspanak, semizotu) tüketin.
● Bir diş taze sarmısağı salatanıza ya da yoğurdunuza ilave edin.
● Bir fincan Türk kahvesi için.
● En az yarım saat yürüyüş veya her hangi bir kardio egzersizi yapmaya özen gösterin.