Domatesin, patlıcanın, çileğin kış mevsiminde kolaylıkla bulunup keyifle yenildiği tuhaf bir zamanda birbirine yakın ayların sofralarını kurmak, mevsiminde yemekleri anlatmak çok mantıklı geliyor artık. İklim krizi ve yanlış tarım uygulamalarının sonucunda iyi besine ulaşmanın zorlaştığı günümüzde ulaşılan besini evin mutfağında da korumak çok önemli aslında. Envai çeşitteki meyve ve sebze ata tohumlarının doğru tarımla yetiştirilmesiyle elde edilen bu besinler çoğu zaman yaşadığımız noktalardan uzak konumlardan temin ediliyor. Hafta sonu gidilen bir çiftçi pazarı veya şehirlerarası yolculuk yaparak evimize gelen gıda kolileri haftalık tüketimden daha fazla besin içerebiliyor çoğu zaman. Günün iş, hayat telaşı içinde evde akşam yemeğinin yenilmediği bir günde de bu besinlerin buzdolabındaki veya kilerdeki bekleme süresi uzayabiliyor. İşte sorun da burada başlıyor. Doğal tarımla üretilen bu besinlerin buzdolabında da dahi olsa bekletilme süreleri sanıldığının aksine çok uzun değil. Besin ve maddi kayıpların asla yaşanmaması gereken günümüzde bu besinlerin en küçük zerresini dahi saklamak mutfaktaki asıl hüner, ustalık olduğunu düşünüyorum. Onlarca koruma yöntemini yıl içinde sayılarımızda detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Mevsiminde güneşte, güneşin yeterli olmadığı zamanlarda fırında hatta mutfağın bir köşesinde, tuz ve şekerle işleyerek kurutma besinin hem ömrünü uzatıyor hem de mutfak harcamalarınızın çok daha hesaplı olmasını sağlıyor.

Bir defter edinin lütfen, kareli, çizgili, çizgisiz hiç fark etmez... Haftalık gıda planlamalarınızı buraya detaylıca yazın. Hatta günlük menülerinizi yazarsanız işleriniz daha da kolaylaşır. Neler pişer o hafta, neler derin dondurucuda veya başka türlü saklama yöntemleriyle kilerdeki yerini alır planlamanız mutfağınızda avantaj sağlar. Yazıp-çizmenin bir zararı yok tam tersi müthiş bir değer katar sofranıza ve hayatınıza. Planlamanın bol ve isabetli, sofraların sağlığınıza sağlık ve neşe katacak besinlerle dolu bir 2024 diliyorum herkese. Çok sevgiler...