
Bir tutam safran
4 su bardağı ılık su
2 su bardağı basmati pirinci
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Birer çay bardağı file Antep fıstığı, file badem ve sultani kuru üzüm
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet çubuk tarçın
Birer çay kaşığı tuz ve karabiber
TENCEREYİ YAĞLAMAK İÇİN
1 yemek kaşığı tereyağı
ÜZERİ İÇİN
2 yemek kaşığı tereyağı
Bir tutam safranı havanda dövün ve 1 su bardağı ılık su ile ıslatın. Üzümleri yıkayın, ılık su ile ıslatın. Basmati pirincini 4-5 kez yıkayıp suyunu süzdürün. Üzerine 3 su bardağı su ekleyip haşlayın. Haşlanan pirinçten bir su bardağını bir kaseye alın. İçine yoğurt, zeytinyağı, 2 yemek kaşığı safranlı su, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Ters çevirebileceğiniz dibini tutmayacak bir tencereyi sadeyağ ile yağlayın. Badem ve fıstığın bir kısmını serpin. Üzerine yoğurtlu karışımı bastırarak koyun. Üzüm, fıstık, badem ve portakal kabuğundan serpin. Pirinçten bir kat koyun. Tekrar üzüm, fıstık, badem ve portakal kabuğundan serpin. Pirinç bitene kadar işlemi tekrarlayın. Üzerine kalan safranlı suyu ve sadeyağı gezdirin. Ocağa oturtup, kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, üzerine nemli bir bez örtün ve 25 dakika pişirin. Ocaktan alıp 10 dakika dinlendirin. Tencereyi servis tabağına ters çevirip çıkarın. Ilık veya sıcak olarak servis yapın.