Ayvalı Kuzu Yahni

Tatlı ve ekşinin mükemmel uyumu! Ayvanın ferah aromasıyla yumuşacık kuzu etini buluşturan bu geleneksel yahni, kış sofralarına lezzet ve şifa katıyor.
Malzemeler
Yapılışı
-
1
Geniş bir tavayı ısıtın. Kuzu sırtlarını tavaya alın. Önlü arkalı 2-3 dakika boyunca mühürleyin. Kuzu sırtlarını önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Aynı tavaya tereyağını alın. Ardından küp doğranmış ayva, arpacık soğan, defne yaprağı ve taze biberiyeyi ilave edin. 5-6 dakika karıştırarak pişirin.
-
2
Üzerine dut pekmezi ve nar ekşisini ekleyin. 1-2 dakika daha pişirin. Tane kimyonu ve tavuk suyunu ilave ederek karışımı 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Sosun koyulaşmasını bekleyin.
-
3
Fırından çıkan kuzu sırtlarını ayvalı karışıma ekleyin. Üzerini kapatın ve 5 dakika dinlendirin.
-
4
Ayva püresi için ayvaları ortadan ikiye kesin, çekirdeklerini çıkarın. Zeytinyağını ayvaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
-
5
Fırından çıkan ayvaların iç kısmını kaşık yardımıyla çıkarıp bir kaseye alın. Limon kabuğunu, kişniş tohumunu ve damla sakızını havanda iyice dövün. Ayvayı tavaya alın. Dövülmüş malzemeleri ekleyin ve karıştırın.
-
6
Üzerine toz badem, toz beyaz biber ve tuzu ilave edin. Karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte pişirin. Karışım ılındıktan sonra küp dilimlenmiş soğuk tereyağını ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
-
7
Kuzu yahnisini tabağa alın. Yanına hazırladığınız ayvayı ilave ederek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler