Ayvalı Kuzu Yahni

Ayvalı Kuzu Yahni

Tatlı ve ekşinin mükemmel uyumu! Ayvanın ferah aromasıyla yumuşacık kuzu etini buluşturan bu geleneksel yahni, kış sofralarına lezzet ve şifa katıyor.

Malzemeler

Yapılışı

  • 1

    Geniş bir tavayı ısıtın. Kuzu sırtlarını tavaya alın. Önlü arkalı 2-3 dakika boyunca mühürleyin. Kuzu sırtlarını önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Aynı tavaya tereyağını alın. Ardından küp doğranmış ayva, arpacık soğan, defne yaprağı ve taze biberiyeyi ilave edin. 5-6 dakika karıştırarak pişirin.

  • 2

    Üzerine dut pekmezi ve nar ekşisini ekleyin. 1-2 dakika daha pişirin. Tane kimyonu ve tavuk suyunu ilave ederek karışımı 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Sosun koyulaşmasını bekleyin.

  • 3

    Fırından çıkan kuzu sırtlarını ayvalı karışıma ekleyin. Üzerini kapatın ve 5 dakika dinlendirin.

  • 4

    Ayva püresi için ayvaları ortadan ikiye kesin, çekirdeklerini çıkarın. Zeytinyağını ayvaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.

  • 5

    Fırından çıkan ayvaların iç kısmını kaşık yardımıyla çıkarıp bir kaseye alın. Limon kabuğunu, kişniş tohumunu ve damla sakızını havanda iyice dövün. Ayvayı tavaya alın. Dövülmüş malzemeleri ekleyin ve karıştırın.

  • 6

    Üzerine toz badem, toz beyaz biber ve tuzu ilave edin. Karıştırarak 3-4 dakika kısık ateşte pişirin. Karışım ılındıktan sonra küp dilimlenmiş soğuk tereyağını ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.

  • 7

    Kuzu yahnisini tabağa alın. Yanına hazırladığınız ayvayı ilave ederek servis yapın.

Sofra’da Bu Ay

  • İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
  • Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
  • Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
ve Daha Fazlası ...