Tarihi Geçse De Tüketilebilen Gıdalar Hangileri?
‘Tarihi geçti’ kaygısıyla çöpe giden ürünler, aslında etiketlerde saklı ipuçlarıyla yeniden sofraya dönebiliyor. Kodların dilini çözmek, sürdürülebilir mutfağın ilk adımı. Gelin, bu incelikleri Tuğba Parıltı’dan dinleyelim.

Başlığı okuyunca 'Tarihi geçen gıda tüketilir mi hiç?' dediğinizi duyar gibiyim. Lâkin gıdaların üzerinde yazan her tarih 'geçince tüketmeyin' demek değildir. Bazı gıdaların üzerindeki tarih geçse de hâlâ uzun süre tüketilebilir. Detayına bakalım:
Gıda ambalajlarında yazan iki tip tarih olur:
1 – Son Tüketim Tarihi (STT şeklinde kısaltılır)
2 – Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT şeklinde kısaltılır)
Ülkemizde tüketicilerin %70'ten fazlası bu iki tarih arasındaki farkı bilmediğinden, ne yazık ki gıda israfına yol açacak şekilde davranır; tarih geçince gıdayı çöpe atar.
Unutmayalım ki yeterli gıdaya ulaşamayan dünyada milyonlarca insan varken gıdayı israf etmemiz hem ekonomik hem çevresel hem de vicdani olarak kabul edilemez.
İşte bu yazıda bu iki tarih arasındaki farkı öğrenecek ve artık gıdanızı tarih geçme kaynaklı israftan kurtaracaksınız. İşte o iki tarih:
Son Tüketim Tarihi (STT): Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihi gösterir. Genelde soğuk şartlarda satılan gıdalardır. Ambalajın üzerinde 'STT' şeklinde tarih kodlanır.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): 'Tavsiye edilen tüketim tarihi' ifadesi açık bir şekilde kullanılarak veya '… tarihinden önce tüketilmesi tavsiye edilir.' şeklinde belirtilir. Bu ifadenin yanında ya tarihin kendisi ya da etiketin üzerinde bulunduğu yere atıfta bulunan bir ifade yer alır. Ürünün muhafaza edilmesi sırasında uyulması gereken koşullar varsa, tavsiye edilen tüketim tarihi bilgisini takiben belirtilir. Tavsiye edilen tüketim tarihi: Uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi gösterir. Adı üstünde, tavsiyedir. Bu tarih geçse bile gıda uzun süre tüketilmeye devam edilebilir. Genellikle kuru gıdalara, oda sıcaklığında satışı yapılan steril gıdalara bu tarih verilir ve ambalajın üzerinde 'TETT' şeklinde kodlanır.
MARKETLERDE HANGİ GIDALARDA TETT VE STT YAZAR?
Bu kısmı ezbere bilmek zorunda değilsiniz; paketin üzerinde, tarihin yanında yazan kısaltmaya bakarak artık kendiniz karar verebilirsiniz. Yine de bir farkındalık olması için genellikle marketlerde STT ve TETT verilen gıdaları belirtelim:
TETT verilen gıdalar
Konserve sebze, turşu, meyve suyu gibi ticari olarak sterilize edilmiş ve tamamen hava almayacak şekilde paketlenmiş ürünler.
• Steril edilmiş ve hava almayacak şekilde paketlenmiş bazı hazır yemekler
• Kuru gıdalar (bakliyatlar, makarna gibi)
• Soslar (soya sosu, ketçap, mayonez gibi)
• Salçalar, domates püreleri ve rendeleri
• Dökme çaylar, çay karışımları
• Kahveler ve kahve karışımları
• Toz puding, kek karışımları
• Bisküvi, çikolata, gofret, meyve barı gibi atıştırmalıklar
• Bazı dondurulmuş gıdalar
STT verilen gıdalar
Genelde soğuk şartlarda satılan, steril olmayan ancak pastörize edilmiş, nem değeri yüksek gıdalardır.
• Yoğurt, ayran, kefir gibi fermente süt ürünleri
• Ekmek ve bazı taze unlu mamuller
• Pastörize ve UHT süt
• Et ve et ürünleri
• Yumurta
• Bazı meyve suları veya meyveli içecekler
KUTU
Ambalaj üzerindeki tarihe bakmak dışında dikkat etmemiz gereken bazı kurallar da var:
• STT geçtiğinde gıda bozulmuş olabilir; STT'si geçen gıda tüketilmemelidir. STT'si geçmiş ürünün marketlerde satışa sunulması yasaktır.
• TETT geçtiğinde gıda bozulmuş olmaz; sadece ilk günkü tazeliğinde olmayabilir. Doğru şartlarda saklandıysa ilk günkü tazeliğinde de olabilir.
• TETT'ye veya STT'ye bakmaksızın; eğer bir gıdanın ambalajında bombaj, şişme, deformasyon, sızıntı varsa, üzerinde küf oluşumu ve/veya kötü koku mevcutsa tüketmeyiniz. Böyle bozulma belirtileri olan hatalı gıdaları, TETT veya STT geçse de geçmese de hiçbir koşulda tüketmeyiniz.
• Özellikle konserve gıda satın alırken kapağının bombeli olmadığına, tepesinin içe doğru göçük ve vakumlu olduğuna dikkat ediniz.
Sofra’da Bu Ay
- Bağ Bozumu Sofrası
- Bağışıklık Dostu Mevsim Menüleri
- Konuk Şef Can Aras'la Sofraya Özel
Bakmadan Geçmeyin

Bir Yumurta, Onlarca Fayda: Çocuk Beslenmesinde Yumurtanın Önemi
Yumurta, çocuk beslenmesinde vazgeçilmez bir besin kaynağı. İçerdiği yüksek kaliteli protein, vitamin ve mineraller sayesinde çocukların büyümesinde ve gelişiminde tek başına büyük rol oynarken, anne sütüne en yakın besinlerden biri olarak görülüyor. Özellikle beyin gelişimi, bağışıklık sistemi ve kas yapısı için önemli olan yumurta, çocukların günlük beslenme rutininde yer almasında fayda olan besinlerden biri. Montessori eğitmeni ve sağlıklı çocuk tarifleri geliştiricisi Esra Eskikan Sinanoğlu, yumurtanın çocuklara sağladığı faydaları paylaşırken, yumurtalı tarifler de hazırladı.
Zayıflamayı Destekleyen 5 Besin
Lif açısından zengin sebzeler, tam tahıllar ve protein kaynakları, tokluk hissini artırarak aşırı yeme isteğini azaltıyor. Yeşil çay gibi besinler, metabolizmayı hızlandırıcı özellikleri sayesinde yağ yakımını destekliyor. Su tüketiminin artırılması, vücudun detoks sürecine yardımcı olurken, sağlıklı besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi, kilo kontrolünü sağlamada kritik bir rol oynuyor. Dr. Ayça Kaya; zayıflamayı destekleyen besinleri ve bu besinlerin olumlu etkilerini Sofra okurları için kaleme aldı.
Taze Enginar ve Taze Bezelye Donduruyoruz!
Tam da mevsimi gelmişken tazecik enginarları ve bezelyeyi dondurmak istiyorsunuz ancak sağlıklı ve doğru yöntemlerle nasıl donduracağınızı bilmiyorsanız; gıda güvenliği gıda mühendisi, danışman ve eğitmen Tuğba Parıltı’nın konuyla ilgili yazısını mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.