Arkeolog Bora Eşiz tarafından hazırlanan Zeytine Övgü sergisi antik çağlardan günümüze zeytinin yolculuğuna küçük bir pencere açmayı amaçlıyor. Mitolojideki zeytin söylencelerinden, zeytinin kutsal kitaplardaki anlatımlarına, popüler kültürdeki yansımalarına kadar çeşitli konulara dikkat çekilen sergi, Bergama'daki Uluslararası Pergamon Kültür Evi'nde 17 Şubat 2024 tarihinde saat 15.00'te açılıyor.

Kadim zamanlardan günümüze insanoğluna yolculuğunda eşlik eden zeytin ağacı, kimi zaman ilahi bir armağan, kimi zaman doğanın mucizevi bir nimeti, kimi zaman da ölmez ağaç olarak anılmış. Çok tanrılı inanışın hakim olduğu antik çağlarda efsanelere konu olan zeytin ağacı; kutsal kitaplarda kendisine defalarca yer bulan varlığıyla, zeytiniyle, yağıyla, odunuyla, gölgesiyle karşılıksız cömertliğini günümüzde de sonsuz bir hoşgörüyle insanlara sunuyor.

Zeytinin önemine ve değerine alçakgönüllü bir yaklaşımla vurgu yapan sergi, özellikle iklim krizi ve su kaynakları gibi küresel sorunların arttığı bu dönemde zeytin üretiminin korunması konusunda da farkındalık yaratma çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Zeytine Övgü sergisi 17-27 Şubat 2024 tarihleri arasında Uluslararası Pergamon Kültür Evi'nde ziyaret edebilirsiniz.