• Algılamayı arttıran ve hafızayı güçlendiren besinlerin olduğunu on yıllardır yapılan pek çok araştırma ortaya koymuştur. Bunun için beslenme tek başına yeterli olmasa da maksimum performansa ulaşmaya yardımcı olurlar.
  • Yeterli ve dengeli beslenme beş grup besinin (et, ekmek, süt-yoğurt, sebze-meyve, yağ-şeker) yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinlerin tüketim miktarları ise kişiye göre değişir. Bireyin yaş, cinsiyet, sağlık durumu, öğün tercihleri ve fiziksel aktivite durumuna göre değişkenlik gösterir.

  • Avokado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini, limon, balık, kırmızı-beyaz etler, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, yoğurt, kepekli tahıllar ve pekmez gibi besinlerin günlük beslenme menüsü içerisinde bir veya birkaçının yer alması önemlidir.
  • B grubu vitaminleri strese, yorgunluğa, paniğe çok iyi gelir. Yetersizliğinde konsantrasyonun düştüğü, unutkanlığın görüldüğü, öğrenme zorluğu yaşandığı gözlemlenir. Kuru baklagiller, kırmızı et, ay çekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B grubu vitaminleri açısından zengindir.

  • Folik asit beyin için çok önemlidir. Beyin gelişimi ve zeka üzerine olan etkileri daha anne karnından itibaren takip edilir. Folik asit yetersizliği zeka geriliğine sebep olabilir. Bir nevi beynin gıdası diyebiliriz. Özellikle yeşil yapraklı sebze-meyve ve pirinç tüketerek folik asit ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilir.
  • Omega 3 yağ asitlerinden zengin sardalya, ton balığı, somon balığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve keten tohumu ile beslenmek zeka gelişimine yardımcı olurken hafızayı olumlu yönde etkiler.

KONSANTRASYONU AZALTAN BESINLER

Bilinenin aksine şeker ve şekerli besinler dikkati ve konsantrasyonu arttırmaz. Kana çok çabuk karışarak kan şekerinin ani yükselmesine ve sonrasında da kan şekerinin dalgalanmasına yol açar. Dolayısıyla bu basit karbonhidratlar sınav başarısını olumsuz yönde etkiler. Kan şekeri düşerse beynin enerji kaynağı kesilmiş olur ve vücut kendi dokularını tüketmeye başlar. Bu durumda da keton cisimcikleri dediğimiz, böbreğe, kalbe, beyine ve karaciğere aşırı yük getiren maddelerde artış olarak uyku haline geçmeyi kolaylaştırır. Sınavlarda daha dinç ve başarılı olabilmek için kan şekerinin yeterli düzeyde olması gerekir. Düşük veya yüksek kan şekeri konsantrasyonu azaltır ve hafızayı olumsuz etkiler. Fazla yağlı ve tuzlu besinlerin tüketimleri susama hissini arttırır. Sınav esnasında içilen fazla su ise tuvalet ihtiyacını arttırarak konsantrasyonun düşmesinde sebep olabilir.