Metabolizma doğru sindirim ile yiyeceklerin enerjiye dönüşümü veya vücuttaki depoların yakılarak enerjiye dönüşmesidir. Hızlı metabolizma, daha fazla kalori yakımı, dolayısıyla da kilo kontrolü ile doğru orantılıdır. Kas kitlesinin fazla olması, vücuttaki yağ yakımının da fazla olması anlamına gelir.

Metabolizmanın hızlanması için ne yapmalıyız ?

Düzenli beslenme, hızlı bir metabolizmaya giden yolda ilk kurallardan biridir. Uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı ederek, metabolizma hızınızı %30 oranında arttırabilirsiniz. Ana ve ara öğünler için pişirerek tüketilen sebzelerin bazıları çiğ tüketerek çok daha fazla besin değerine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Çiğ Tüketilebilen Bazı Besinler!

Lahana

Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kış hastalıklarından kansere birçok faydası olan beyaz lahana, Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek özellikle idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanmayı en üst düzeye çıkarıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmada oldukça faydalı. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahananın bu özelliğini kaybetmemesi için çok uzun süre pişirmeyin ve taze olarak tüketin.

Sarımsak

Faydaları saymakla bitmeyen sarımsağı çiğ yutma, vücutta oluşan iltihaplı hastalıklara karşı antibiyotik görevi yapar. Kolesterolü düşürür ve idrar söktürücü özelliği ile yüksek tansiyona iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve bağırsak kurtlarının düşmesine yardım eder.

Kırmızı Biber

Araştırmalara göre kırmızı biber, antioksidan açısından oldukça zengindir ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır. Kolayca kilo vermenizi sağlar.

Çiğ tüketildiğinde ise ısıyla temas etmediğinden C vitamini yönünden daha zengin besleyici hale gelir.

Brokoli

Brokoli diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü destekler. Brokolinin zengin antioksidan içeriği sayesinde insülin direnci ve pankreas hücre hasarının azalmasına yardımcı olur. Brokoli buğulama, haşlama veya kavrulma gibi çeşitli şekillerde hazırlanabilir, ancak çiğ olarak salatalarda veya dip soslarla da pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.

Pancar

Pancar diyet listelerinde mutlaka bulundurulması gereken besinlerdendir. Hem oldukça faydalı olması hem de düşük kalorisi nedeniyle tüketilebilir. Tüketirken fazla kaynatmak besin değerinin düşmesine neden olmaktadır. Çiğ tüketerek daha çok vitamin almış olursunuz. Kırmızı pancarı salatalarda, soslarda ve turşu olarak tüketebilirsiniz.

Kırmızı pancarın diğer faydaları ise;

  • Göz sağlığını korur
  • Kemik sağlığı ve kemik gelişimini olumlu etkiler
  • Karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yapar
  • Kalp damar hastalıklarına iyi gelir