Sağlık açısından birçok faydası olduğu bilinen leblebi, zengin vitamin ve mineral içeriği ile tam bir şifa deposudur. İçerisinde barındırdığı A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.

Kavrulmuş, tuzlu ve beyaz çeşitleri atıştırmalık olarak sevilse de kavrulmuş, tuzsuz olanından güzel, farklı tarifler yapılabiliyor. Çorum leblebinin anavatanı olarak bilinse de İç Anadolu'nun birçok kentinde tarımı daha doğrusu leblebinin ana malzemesi olan nohudun tarımı yapılıyor. Kırşehir, Uşak, Konya bu kentlerin başında geliyor.

Leblebi unundan yapılan kurabiyesi birkaç yıl önce popülerdi. Aslında Anadolu ve Osmanlı saray mutfağı döneminde nefis bir helvanın ana malzemesidir leblebi unu.