Buzdolabı, yiyeceklerimizi taze tutmak için harika bir araç olabilir. Ancak, her besin bu soğutucu ortamda aynı derecede iyi saklanmaz. Bazı gıdalar, buzdolabına koyulduğunda beklenmedik şekillerde bozulabilir veya tadını kaybedebilir. Buzdolabı, bazı gıdalar için mükemmel bir saklama alanıdır ancak bazıları için uygun değildir.

EKMEK

Ekmeklerin bozulmaması ve bayatlamaması için ilk alacağınız önlem tabii ki yiyeceğiniz kadar ekmek almak ve taze taze tüketmek tahmin edebileceğiniz gibi. Ama bunu bir türlü yapamıyor, her fırına ya da markete gittiğinizde elinizi bol tutuyorsanız, aldığınız bu ekmekleri temiz, serin bir ortamda hava almayacak şekilde, özel saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Mutfak tezgahınız bile 2-3 günlük bir süre için buzdolabından daha doğru bir tercih olacaktır.

PATATES

Eğer aldığınız patatesleri uzun süre saklamak istiyorsanız hepsini bir anda aynı kutunun ya da çuvalın içine koymak yerine aralarında boşluk bırakarak bir kat patates yerleştirdikten sonra üzerine kese kağıdı gibi bir ayırıcı malzeme koyup ardından kalan patatesleri yerleştirebilirsiniz. Böylece kutunun içinde çeşitli nedenlerle oluşabilecek nemin bu kağıt tarafından emilmesini sağlayabilir ve patateslerin zarar görmesinin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda içlerinde hızlı bozulacak bir patatesin diğer patateslere de hızla zarar vermesini engellemiş olursunuz.

SOĞAN

Faydaları oldukça fazla olan soğanın tüketilmesi oldukça önemlidir. Tabii soğanın depolama koşullarının doğru yapılması da gerekmektedir. Uygun olmayan şartlarda saklanan soğanlar zamanla bozulup küflenir. Bunu önlemek için soğanlar; düşük nemli, karanlık ve serin bir ortamda saklanması gerekmektedir. Güneş ışığı ve ısı kaynaklarından uzak tutulması gerekir.

DOMATES

Taze bir domatesi asla buzdolabına koymamak gerek. Satın aldığınız domatesin olgun ya da henüz olgunlaşmamış olması önemli değil; domateslerinizi her şartta oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Domates, iyice olgunlaştığında ve oda sıcaklığında saklandığında maksimum lezzete ulaşır.

MUZ

Muz, büyük küçük herkesin sevdiği meyvelerden biridir. Muzun ideal saklama koşullarının bilinmesi de muzun uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlayacaktır. Muz, serin ve kuru ortamda muhafaza edilmesi gereken meyveler arasındadır. Muzla ilgili karşılaşılan en büyük problem, belli bir süre sonra muzun kararmasıdır. Bu kararmanın önüne geçmek adına muz her zaman serin ve kuru ortamda saklanmalıdır. Muzun kararması, sap denilen bölümden başlar. Bu bölümlerin streç film ile sarılması halinde muzun kararmasının önüne geçilebilir. Muzun uzun süre saklanmasının sırrı, hava almasına engel olmaktır. Hava almayan muzun da uzun süre bozulmadan muhafazası mümkün olacaktır.