Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Semizotu
Malzemeler
1 demet semizotu
1 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet domates
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı pirinç
1 çay bardağı su,
tuz
Zeytinyağlı Semizotu Yapılışı
Semizotunu iyice yıkayıp, ayıklayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp soğanı kavurun. Domatesleri rendeleyin. Rendelenmiş domatesleri kavrulan soğanların üzerine ekleyip karıştırın. Sarmısakları incecik kıyıp, tencereye ekleyin. Semizotunu ve pirinci ilave edin. Tuzunu ayarlayın. En üste 1 çay bardağı su ekleyip, karıştırın. Kısık ateşte pirinçler şişene kadar pişirin. Daha sonra yemeğin tencerede soğumasını bekleyin. Diyet yoğurtla birlikte servis yapın.
Zeytinyağlı tarifler
Kırmızı Biber Soslu Zeytinyağlı Pazı Rulosu
Malzemeler
1 demet iri yapraklı pazı
3 su bardağı pirinç
750 gram soğan
5 adet büyük boy domates
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım demet maydanoz,
Yarım demet taze nane,
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı tozşeker
3 çorba kaşığı nar ekşisi
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz,
karabiber,
tarçın
Kırmızıbiber sosu için:
3 adet salçalık kırmızıbiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Kırmızı Biber Soslu Zeytinyağlı Pazı Rulosu Yapılışı
PAZILARI iyice yıkadıktan sonra, tuzlu kaynar suya batırıp yumuşayınca çıkarın. Rengini koruması için soğuk suya daldırıp çıkarın. Sert damarları, yaprakları parçalamadan ayırın. Diğer yanda, yıkanıp süzülmüş pirinci, zeytinyağında, şeffaflaşana kadar kısık ateşte kavurun. Delikli kepçeyle fazla yağını süzdürerek, başka bir kaba alın. Aynı yağda fıstıkları kavurup onları da ayırın. ‹nce kıyılmış soğanları aynı yağda kavurun. Kabukları soyulup küçük doğranmış domatesleri ilave edin. Domatesler suyunu salınca pirinç, şeker, 2 su bardağı sıcak su ilave edip, kısık ateşte, pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Ocağı söndürdükten sonra fıstıklar, kuş üzümleri, tarçın, karabiber, kıyılmış nane, maydanoz ve dereotunu ekleyin. Kapağını kapatıp, bir süre demlendirin. Hazırladığınız bu harcı, soğuduktan sonra ikiye bölün. Pazı yapraklarını da ikiye ayırın. Pazı yapraklarının ilk yarısını alüminyum folyo üzerine iki kat olarak yayın (yaklaşık 50x35 ölçülerinde bir yüzey oluşturacak şekilde). Demlenmiş ve soğumuş iç malzemesinin yarısına 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip karıştırın. Bu malzemeyi pazı yapraklarının üzerine yayın. Folyo yardımıyla rulo yaparak sarın. Fırın tepsisine koyun. Kalan malzemeleri de aynı işlemden geçirin. 175 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Bu arada kırmızıbiberleri közleyip doğrayın. Zeytinyağı ve limon suyuyla birlikte blendırdan geçirip sos haline getirin. Servis tabağına önce kırmızıbiber sosunu alın. Üzerine pazı rulosunu yerleştirin. Brokoli ve havuçla süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri