Zeytinyağı ile deneyin...
Doğanın mucizevi sıvısı,beslenme uzmanlarının favorisi zeytinyağını salatalarda,sebze yemeklerinde kullandığımız tarifler...
TAVUKLU SALATA(8 Kişilik)
1 adet tavuk göğsü, 1 adet kıvırcık marul, 2’şer adet salatalık ve domates, 2 çorba kaşığı konserve mısır, 10 adet doğranmış zeytin, yarım su bardağı küp doğranmış beyaz peynir, 1 demet taze soğan, sos için: yarım limonun suyu, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı nane, 1 diş sarmısak, 1 tatlı kaşığı yoğurt, tuz
Tavuk göğsünü haşlayıp soğutun. Kıvırcıkları yıkayıp irice doğrayın ve salata kabına alın. Domateslerin kabuklarını soyup dörde böldükten sonra kıvırcıkların üzerine yerleştirin. Salatalıkları soymadan verev doğrayın ve salataya ekleyin. Tavuğu elinizle didikleyip salatanın üstüne serpiştirin. Peynir, zeytin ve mısırı da üzerine serpin. Sos için zeytinyağı ile diğer malzemeleri karıştırıp salatanın üstüne gezdirin. Soğanların beyaz kısımlarını üç parmak boyunda kesip her iki tarafından püskül yapın. Hazırladığınız soğanlarla salatayı süsleyip servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
BULGURLU PASTIRMALI MERCİMEK(4-6 Kişilik)
2 su bardağı yeşil mercimek, 1 adet soğan, 1 çay bardağı sızma zeytinyağı, 1 çorba kaşığı salça, 1 su bardağı pilavlık bulgur, tuz, karabiber, kimyon, 50 gram pastırma
Mercimeği bir tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip bir taşım kaynatın. Daha sonra suyunu döküp, mercimeği de bir kenarda bekletin. Soğanı ince kıyın. Bir tencereye zeytinyağını alıp, soğanı biraz soteleyin. Salçayla birlikte 2 dakika kavurup, ardından bulguru ekleyerek 5 dakika daha soteleyin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edip, haşlanmış süzülmüş mercimeği de ekleyin. Baharatları da ekledikten sonra 10-15 dakika pişmeye bırakın. Bulgurlu mercimeği servis kabına alın. Son olarak, küçük bir tavada 1 çorba kaşığı zeytinyağında hafif sotelediğiniz pastırma dilimlerini üzerine yerleştirip ılık ya da sıcak servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
ZEYTİNYAĞLI LOKMA TATLISI(10-12 Kişilik)
1 kg un, 1 paket yaş maya, 1 çorba kaşığı tozşeker, 1 çay kaşığı tuz, 1 kahve fincanı riviera zeytinyağı, kızartmak için:, 4 su bardağı riviera zeytinyağı, şurubu için: 2 kg tozşeker, 5 su bardağı su, yarım limonun suyu
Şurubu hazırlamak için bir tencereye su, şeker ve limon suyunu birlikte koyup karıştırın ve kaynamaya bırakın. Üzerinde biriken köpükleri zaman zaman alın. Köpükler oluştuktan sonra, 10 dakika kaynatıp altını kapatın. Hamur için, derin bir kaba un, maya, tuz, şeker ve zeytinyağını koyup ılık su ile çok yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp ılık bir yerde kabarmaya bırakın. Kabarınca yeniden karıştırın. Zeytinyağını derin bir kızartma tenceresine koyup kızdırın. Hamurdan, avuç dolusu bir parça alıp baş parmak ve işaret parmağı arasında sıkın. Yağa batırılmış bir kaşık yardımı ile hamurdan fındık büyüklüğünde lokmalar kopartıp yağa atın. Tencere lokmalarla dolunca sürekli karıştırarak kızartın ve kenarda bekleyen soğuk şuruba atın. 10-15 dakika bekletip ılık olarak servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
ZEYTİNYAĞLI KARIŞIK DOLMA(8 Kişilik)
Bir buçuk su bardağı sızma zeytinyağı, iki buçuk su bardağı pirinç, iki buçuk su bardağı yemeklik doğranmış soğan, 3 adet dolmalık biber, 2’şer adet patlıcan ve kabak, 5-6 adet minik renkli biber, 20-25 adet asma yaprağı, 2 çorba kaşığı kuş üzümü, 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 2 çorba kaşığı nane, 1’er tatlı kaşığı karabiber, yenibahar, tuz, 3-4 adet kesmeşeker, bir buçuk su bardağı sıcak su
Sebzeleri yıkayıp içlerini boşaltın. Yaprakları kaynar suda 2-3 dakika bekletin. Yemeklik doğranmış soğanı bir tencereye alıp üzerine soğanla aynı seviyede soğuk su koyun. Soğanlar suyu çekinceye kadar pişirin. Daha sonra pirinç, zeytinyağı, nane, kuru üzüm, kuş üzümü, karabiber, tuz, kesmeşeker ve yenibaharı ilave edip karıştırın. Dolmalık fıstığı yapışmaz yüzeyli bir tavada pembeleşene kadar kavurup harca ilave edin. Bir su bardağı sıcak suyu da ekleyip kısık ateşte 15 dakika demlendirin. Hazırladığınız harçla sebzelerin içini doldurun. Yaprakları sarın ve dolmaların hepsini bir tencereye yerleştirin. Üzerine su ve yarım tatlı kaşığı tuz katıp 30 dakika orta ateşte pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
ZEYTİNYAĞLI SOSİSLİ MAKARNA(8 Kişilik)
1 paket makarna, 1 çay bardağı sızma zeytinyağı, 3’er adet domates ve sivri biber, 6 adet uzun sosis, tuz
Makarnaları tuzlu suda haşlayıp süzün ve tekrar aynı tencereye alın. Yarım çay bardağı zeytinyağı ile 1-2 dakika çevirip ocağı kapatın. Diğer tarafta, domatesleri küp doğrayın. Sosis ve biberleri doğrayıp bir tavaya alın. Kalan zeytinyağını üzerine döküp 5 dakika kavurun. Domatesleri de ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin. Makarnanın üzerine hazırladığınız sostan koyup servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
ZEYTİNYAĞLI KIZARTMA(6 Kişilik)
3 adet patates, 3’er adet patlıcan ve kabak, 15-20 adet çarliston biber, sosu için: 7 adet domates, 1 tatlı kaşığı sirke, 3 diş sarmısak, tuz, 1 adet kesmeşeker, yarım çay bardağı riviera zeytinyağı, köfte için: yarım kg köftelik kıyma, 1 adet orta boy soğan, 2 dilim bayat ekmek içi, tuz, 1’er çay kaşığı karabiber, kekik, kızartmak için: 2 su bardağı riviera zeytinyağı
Köfteleri hazırlamak için kıymayı çukur bir kaba alın. Soğanı içine rendeleyin. Islatıp sıktığınız bayat ekmekleri ve baharatları harca ekleyip yoğurun. Elinizle şekillendirerek istediğiniz büyüklükte köfteler hazırlayın. Sebzeleri soyup dilediğiniz şekilde doğrayın. Kızgın yağda ilk önce patatesleri, sonra kabakları, patlıcanları ve biberleri kızartıp servis tabağına alın. En son köfteleri aynı yağda kızartıp sebzelerin üstüne yerleştirin. Sos için, domatesleri soyup küp doğradıktan sonra bir tavaya alın ve zeytinyağını ekleyin. Sarmısakları rendeleyip domateslere karıştırın. Sirke, tuz ve şekeri ilave ettikten sonra suyunu hafifçe çekene kadar pişirin. Sosu, kızarttığınız sebze ve köftelerin üzerine gezdirip servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
YEŞİL DOMATESLİ PİLAV(8 Kişilik)
3 su bardağı pirinç, tuz, 2 adet yeşil domates, 2 adet salatalık, yarım su bardağı riviera zeytinyağı
Pirinçleri yıkayıp süzdükten sonra zeytinyağında 5 dakika kavurun. Küp doğradığınız yeşil domatesleri içine ekleyip üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su koyun. Tuzunu da ekleyip 20 dakika orta ateşte pişirin. Diğer taraftan salatalıkları küçük küpler halinde doğrayın. Tencerenin altını kapattıktan sonra pilava ekleyin ve kapağı kapalı olarak demlendirip sıcakken servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
ŞAKŞUKA(6 Kişilik)
1 kg patlıcan, 6-7 adet çarliston biber, 2 adet kabak, sos için: 1 adet soğan, 3 diş sarmısak, 6 adet domates, 1 çay kaşığı kuru nane, yarım çay bardağı zeytinyağı, üzerine: yoğurt, kızartmak için: 2 su bardağı riviera zeytinyağı
Patlıcan ve kabakların kabuklarını soyun. Biberlerle birlikte küp doğrayın. Kızgın zeytinyağında ayrı ayrı kızartıp servis tabağına alın. Soğanı yemeklik doğrayıp içine sarmısağı kıyın ve zeytinyağında kavurun. Küp doğradığınız domatesleri ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın ve ateşten alın. Naneyi ilave edin. Sos biraz soğuduktan sonra kızartmaların üzerine ekleyin ve karıştırın. Yoğurtla birlikte servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
ZEYTİNYAĞLI BÖRÜLCE(6 Kişilik)
1 kg taze börülce, 1 adet orta boy soğan, 1 çay bardağı riviera zeytinyağı, 2 adet orta boy havuç, 1 adet kesmeşeker, 1 tatlı kaşığı tuz
Börülceleri yıkayıp temizleyin ve bütün olarak bırakın. Havuçları jülyen (kibrit çöpü şeklinde) doğrayın. Bir tencereye zeytinyağını koyup yemeklik doğranmış soğanı ilave edin. Havuç ve börülceleri de ekleyip birlikte 5-10 dakika, tencereyi sallayarak sote edin. Şekeri, tuzu ve bir su bardağı soğuk suyu ekledikten sonra 25-30 dakika orta ateşte pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Zeytinyağı ile deneyin...
SEMİZOTU SALATASI(2 Kişilik)
Yarım demet semizotu, 3 diş sarmısak, 1 adet kırmızı soğan, 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı, tuz, 2 çorba kaşığı limon suyu
Semizotunu yıkayıp süzün ve servis tabağına alın. Soğanı halka halka doğrayın. Bir diş sarmısağı ince kıyıp soğanla birlikte semizotlarının üstüne ekleyin. Zeytinyağı, limon, tuz ve rendelenmiş 2 diş sarmısağı karıştırın. Hazırladığınız sosu salataya gezdirip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar