Zeytinli tarifler: Tatlısı, çorbası, salatası
Kremalı Zeytin Çorbası
6 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı krema
1 çay bardağı doğranmış siyah ve yeşil zeytin
2 çorba kaşığı silme un
2 çorba kaşığı tereyağı
5 su bardağı soğuk et suyu
1 su bardağı süt,
tuz
Hamuru için:
1 adet yumurta
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un
Kremalı Zeytin Çorbası Yapılışı
ÖNCELİKLE hamur için yoğurma kabına yumurta, tuz ve kulak memesi kıvamında hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Hamuru iki eşit parçaya ayırın ve üzerine un serpip, oklava yardımıyla açın. Açtığınız hamurdan 1 cm kalınlığında kareler kesip, unlanmış fırın tepsisine yayın. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kuruyana kadar pişirin. Çorba için, bir tencereye aldığınız un ve tereyağını rengi dönene kadar kavurun. Üzerine soğuk et suyu ve sütü ilave ederken, bir yandan da karıştırın. Koyu bir kıvam alana kadar karıştırmaya devam edin. İçine krema katın ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika pişirin ve tuzunu ayarlayın. Hazırladığınız hamurları ayrı bir tencerede haşlayıp süzdükten sonra çorbaya ilave edin. Siyah ve yeşil zeytini ekleyip, bir taşım daha kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve kıyılmış dereotu serpip, sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Çorbanız koyu kıvamda olursa, kaynamış sıcak su ilave edebilirsiniz.
Zeytinli tarifler: Tatlısı, çorbası, salatası
Zeytin Salatası
4 Kişilik
Malzemeler
Yarım kg küçük boy siyah zeytin
4 adet taze soğan
2 demet maydanoz
1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber
2 çorba kaşığı nar ekşısı
2 çorba kaşığı sızma zeytınyağı
Zeytin Salatası Yapılışı
Siyah zeytinleri bol suyla yıkayıp fazla tuzunu giderin. 1-2 saat sıcak suda bekletin. Çekirdeklerini çıkarıp derince bir kaba alIn. Taze soğanları ve maydanozları ince ince kıyıp zeytinlere ilave edin. Son olarak kırmızı pulbiberi ekleyıp tüm salatayı iyice karıştırın. Salatayı servis tabağına alın. Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağını döküp servis yapın.
Aşçının notu: Bu salata Urfa’da, sabah kahvaltIsInIn geleneksel ve ayrIlmaz bır parçasI. Zeytının kültürü, lezzetı ve sağlIğa yararlarI tartIşIlmaz. ilgınç olan, tüm Akdenız’de ve çok yoğun olarak tüketılmesıne karşIn, sadece Türkıye’de ve Gırıt’te bır kahvaltI malzemesı olmasI. içınde soğan olduğu ıçın bu salata bır öğlen yemeğı veya akşam yemeğı antresı olarak tercıh edılebılır. HazIrlandIktan sonra 15-20 dakıka buzdolabInda bekletmek onu serınletıcı bır salata yapacaktIr. Maydanoz ne kadar bol olursa salata o kadar lezzetlı olur
Zeytinli tarifler: Tatlısı, çorbası, salatası
Zeytin Böreği
25 Adet
Malzemeler
Hamuru için:
Yarım kilo un (250 gram
kepekli, 250 gram tam
buğday unu)
1 paket (21 gram) yaş maya
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar su
İç malzeme için:
2 su bardağı kırma yeşil zeytin
100 gram kıyma
1 adet büyük boy soğan
1 su bardağı kıyılmış ceviz
Yarım çay bardağı nar
pekmezi
1 demet maydanoz
4 dal taze soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Zeytin Böreği Yapılışı
HAMURU için un, maya, tuz ve tozşekeri yoğurma kabına alın. İçine ılık su ilave edip, katı bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. İçi için kıymayı bir tavaya alın ve kendi suyunu salıp çekene kadar kavurun. Kıyılmış soğanı ilave edin ve rengi dönmeye başlayınca zeytini ekleyin. Zeytini yumuşayana kadar sotelerken bir yandan da cevizi katın. 2-3 dakika soteledikten sonra tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Tavayı ocaktan alın ve nar pekmezini katın. Kıyılmış maydanoz ve taze soğanı ilave ettikten sonra tüm malzemeyi karıştırın. Soğuması için bir kenara alın. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. Bir kenarına zeytinli iç harçtan koyun ve diğer tarafını üzerine kapatın. Hamur ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Börekleri fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Zeytinli tarifler: Tatlısı, çorbası, salatası
Zeytin Soslu Nuar
4 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı kıyılmış siyah zeytin
8 dilim nuar
Yarım çay bardağı zeytinyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy kırmızı soğan
5 adet rendelenmiş domates
4 çorba kaşığı dolmalık fıstık
5 çorba kaşığı kıyılmış kekik
Yarım su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
Zeytin Soslu Nuar Yapılışı
ETİ yayvan bir kaba alıp üzerine zeytinyağı, 3 çorba kaşığı kıyılmış kekik, karabiber ve tuz ekleyip, yaklaşık 2 saat marine edin. Diğer taraftan dolmalık fıstıkları yapışmaz yüzeyli küçük bir tavada kavurup kenara alın. Sıvıyağı bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine rendelenmiş domates, tuz ve karabiber ekleyip birkaç dakika kavurun. Daha sonra kıyılmış zeytin ve dolmalık fıstığı ilave edin. Bir iki dakika daha kavurup, suyu katın. Kaynamaya başlayınca, kalan kekiği ilave edip ocaktan kaldırın. Eti marine ettiğiniz yağı bir tavaya aktarıp kızdırın. Bu yağda önlü arkalı kızarttığınız etleri servis tabağına aktarın. Üzerine zeytin sosu gezdirip servis yapın.
Zeytinli tarifler: Tatlısı, çorbası, salatası
Biberli Yeşil Zeytin Çorbası
5 Kişilik
Malzemeler
250 gram biberli yeşil zeytin
1 çay bardağı süt veya su
1 çorba kaşığı un
6 su bardağı su
Tuz, karabiber, beyazbiber
Biberli Yeşil Zeytin Çorbası Yapılışı
BİBERLİ yeşil zeytini süt veya su ile birlikte blenderden geçirdikten sonra tencereye alın. Harlı ateşte 1-2 dakika karıştırın. Unu ilave edip, çırpma teli ile topak kalmayacak şekilde çırpın. Su, tuz, karabiber ve beyazbiber ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Sıcak olarak servis yapın.
Zeytinli tarifler: Tatlısı, çorbası, salatası
Cevizli Zeytin Dolması
4 Kişilik
Malzemeler
250 gram yeşil zeytin
1 su bardağı ceviz
1 çay bardağı zeytinyağı
Cevizli Zeytin Dolması Yapılışı
ZEYTİNLERİ çekirdeklerinden ayırın. İri parçalar halindeki cevizleri zeytinlerin içine yerleştirin. Hazırladığınız zeytinleri servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı gezdirerek ikram edin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri