Zengin mutfağıyla Balıkesir
DÜĞÜN ÇORBASI(5 Kişilik)
Malzemeler:
3 su bardağı et suyu
Üç buçuk su bardağı su
Yarım su bardağı arpa şehriye
1 adet yumurtanın sarısı
Yarım çay bardağı un
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
3 diş sarmısak, tuz
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber ve nane
Hazırlanışı:
Et suyu ve üç su bardağı suyu tencereye alıp, kaynatın. Arpa şehriyeyi ilave edin ve yumuşayana kadar pişirin. Yumurta sarısı ve unu yarım su bardağı su ile birlikte bir kapta pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpın. Kaynayan şehriyeli karışıma yavaşça ilave ederken bir taraftan da karıştırın. Haşlanmış nohut ve dövülmüş sarmısağı da katıp, kısık ateşte 10 dakika pişmeye bırakın. En son tuzunu ayarlayın. Bir tavada erittiğiniz tereyağına pulbiber ve nane katıp, çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Zengin mutfağıyla Balıkesir
SURA(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet kuzu veya oğlak etinin ön kolu
İç malzeme için: 1 adet soğan
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Yarım su bardağı zeytinyağı
200 gram tavuk ciğeri
2 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım çay kaşığı tarçın
Yeteri kadar su
Tuz, Karabiber, Yenibahar
Üzerine:
2 çorba kaşığı salça
Az su
Hazırlanışı:
Öncelikle iç malzeme için yemeklik doğranmış soğan ve dolmalık fıstığı zeytinyağı ile birlikte tencereye alın. Fıstığın rengi pembeleşene kadar soteleyin. İnce doğranmış ciğer, yıkanıp süzülmüş pirinç ve kuşüzümünü ilave edin. Tarçın, tuz, karabiber ve yenibaharı katın. Tüm malzemeyi iyice karıştırın ve pirincin üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Tencerenin ağzını kapakla kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kuzu etini kaburga tarafından bıçakla açın ve hazırladığınız iç pilavı doldurun. Su ile açtığınız salçayı etin üzerine sürün ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Zengin mutfağıyla Balıkesir
SAÇAKLI MANTI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet bütün tavuk
1 adet yumurta
3 su bardağı un
Bir tutam tuz, yeteri kadar su
2-3 su bardağı tavuk suyu
Hazırlanışı:
Tavuğu bir tencereye alın ve üzerine çıkacak kadar su koyup, yumuşayana dek pişirin. Tavuğu sudan çıkarıp, elinizle didikleyin ve bir kenara alın. Hamur için yumurta, un ve tuzu yoğurma kabına alın. Mantı hamuru yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ekleyip, yoğurun. Hazırladığınız hamuru yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın ve her bir bezeyi merdaneyle yarım cm kalınlığında açın. Yufkayı oklavaya sarıp yavaşça oklavayı içinden çıkarın ve hamuru erişte gibi kesin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış, geniş bir fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamur kızarana kadar pişirin. Kızaran hamurun üzerine, tavuğu haşladığınız sıcak tavuk suyunu gezdirin ve tekrar sıcak fırına koyup, suyunu çektirin. Hamur tavuk suyunu tamamen çekince servis tabağına alın ve üzerine didiklenmiş tavuğu yerleştirip, sıcak olarak servis yapın.
Zengin mutfağıyla Balıkesir
ÇALKAMA(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 demet ıspanak
1 demet ısırgan ısırgan
4 dal taze soğanın yeşil kısımları
1 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı un
2 su bardağı su
Tuz
Hazırlanışı:
Ispanak, ısırgan, taze soğanın yeşil kısımları ve soğanı kıyıp, derin bir kaba alın. Üzerine zeytinyağı ve tuz ekleyip, iyice karıştırın. Orta büyüklükte ısıya dayanıklı bir fırın kabını yağlayıp, karışımı içine boşaltın. Ayrı bir kapta su, un ve tuzu iyice çırpıp sebzelerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.
Zengin mutfağıyla Balıkesir
MAFİŞ TATLISI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Hamur için:
1 adet yumurta
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvıyağ
Bir tutam tuz
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
3-4 damla limon
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbeti için tozşeker ve suyu bir tencereye alıp, kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve bir taşım daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Hamur için yoğurma kabına yumurta, yoğurt, sıvıyağ, tuz ve karbonatı koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip, yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve merdane yardımıyla üzerine un serperek pasta tabağı büyüklüğünde, ince olacak biçimde açın. Kare şeklinde kesin ve ortasından büzerek, fiyonk şekli verin. Kızdırılmış sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Soğuk şerbetin içine atın ve tatlı şerbeti çekince servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri