Zamansız lezzetler
BÖĞÜRTLENLİ AYVA TATLISI(8 Kişilik)
4 adet ayva
2 adet yeşil elma
3 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
4 adet karanfil
1 çay bardağı demlenmiş yeşil çay
1 adet arnavut biberi
250 gram dondurulmuş böğürtlen
250 gram kaymak
Hazırlanışı:
Ayvaları yanlamasına ortadan ikiye bölüp temizleyin. Çekirdeklerini bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine ayvaları koyun. Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin ve ayvaların ortalarına pay edin. Üzerlerine tozşeker serpin. Su, karanfil, yeşil çay ve arnavut biberini tepsiye ekleyin. Tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayıp bir gece oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün tepsinin üzerindeki folyoyu çıkarıp, önceden ısıtılmış 220 derece fırında ayvalar yumuşayana kadar (ara sıra tepsideki şerbeti bir kaşıkla ayvaların üzerine gezdirerek) pişirin. Soğuduktan sonra servis tabaklarına alıp, üzerlerine böğürtlen koyun. Kaymak eşliğinde servis yapın.
Zamansız lezzetler
MEYHANE PİLAVI EŞLİĞİNDE KUZU TANDIR(6 Kişilik)
Malzemeler:
Bir buçuk kg kemikli kuzu eti (tek parça halinde)
4 adet orta boy soğan
Yereri kadar su
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı yoğurt
2 adet havuç
2-3 adet sap kereviz
Tuz, karabiber, kekik
Hazırlanışı:
İki adet soğanı rendeleyip, tuz, karabiber ve kekikle karıştırın. Kuzu etinin her tarafına bu karışımı sürün. Eti buzdolabına alıp 1 saat dinlendirin. Daha sonra geniş bir tencereye koyup, üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp harlı ateşte bir taşım kaynatın. Ocağı kısıp 20 dakika pişirin ve eti tencereden alın. Salça ile yoğurdu karıştırın. Bir fırça yardımı ile yoğurtlu karışımı etin her tarafına sürün. Kalan 2 adet soğan, havuç ve kereviz saplarını temizleyin. İrice doğrayıp yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirin. Sebzelerin üzerine kuzu etini koyun. Eti önceden ısıtılmış 220 derece fırında 10 dakika pişirin. Sonra fırın ısısını 180 dereceye düşürüp (ara sıra tepsideki yağı bir fırça ile etin üzerine sürerek) 40 dakika, daha sonra da fırın ısısını 160 dereceye indirip 10 dakika pişirin. Sürenin sonunda fırını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Eti dilimleyerek servis tabağına alın. Meyhane pilavı eşliğinde servis yapın.
Zamansız lezzetler
MEYHANE PİLAVI(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
250 gram kuzu eti
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 adet soğan
2 diş sarmısak
4 adet sivri biber
3 adet domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Üç buçuk su bardağı sıcak su
1’er tatlı kaşığı kekik ve nane
150 gram tereyağı, tuz
Hazırlanışı:
Kuzu etini yıkayıp süzdükten sonra küçük küpler halinde doğrayın. Soğan, sarmısak ve sivri biberi ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küp doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp üzerine eti ilave edin. Et suyunu salıp yeniden çekinceye kadar pişirin. Üzerine soğan ve sarmısağı ilave edin. Soğanın rengi dönünce, domatesi ekleyip bir-iki dakika pişirin. Su ve tuzu ekleyip et yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra tencereye bulgur, nane ve kekiği ilave edip karıştırın. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak bulgur yumuşayana kadar (gerekirse sıcak su ilave ederek) pişirip ocaktan alın. Bir tavada tereyağını kızdırıp pilavın üzerine gezdirin. Harmanlayıp tencerenin üzerini kağıt havlu ile örtün. Kapağını kapatıp 10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri