Yöre yöre lezzet
Bartın ve Çankırı mutfaklarından sizin için ilginç tatlar seçtik...
PİRİNÇLİ MANTI(6 Kişilik)(Bartın)
Hamur için: yarım kg un, 2 adet yumurta, yeteri kadar su, 4 su bardağı et suyu, 2 adet haşlanmış tavuk budu, tuz, yarım çay bardağı sıvıyağ, içi için: 2 su bardağı pirinç, 2 adet soğan, 2 çorba kaşığı margarin, yarım kg kıyma, 2 su bardağı su, tuz, karabiber
Mantı için önce içi hazırlayın. Tencereye aldığınız margarinde ince kıyılmış soğanları hafifçe kavurun. Kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Yıkanmış ve az haşlanmış pirinci katın ve 1-2 dakika daha kavurun. Su, tuz ve karabiber serpin. Tencereyi ocaktan alıp, kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın. Hamur için unu yoğurma kabına alın. Yumurta, tuz ve su katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya ayırın ve her parçayı 2-3 mm incelikte açın. Bu hamurlardan 7-8 cm'lik kareler kesin. Hazırladığınız pirinçli harçtan kare hamurların içine birer çay kaşığı koyun ve dört ucunu ortada birleştirin. Fırın tepsisini yağlayın ve mantıları dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Mantılar kızarınca fırından alın ve üzerine kaynamış et suyunu gezdirin. Tekrar sıcak fırında mantılar suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine didiklenmiş tavuk etini yerleştirin ve sıcak olarak servis yapın.
Yöre yöre lezzet
DELİOĞLAN SARIĞI BÖREĞİ(8 Kişilik)(BARTIN)
6 su bardağı un, 3 adet yumurta, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı sıvıyağ, yeteri kadar su, tepsiyi yağlamak için: 2 çorba kaşığı margarin, içine: 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi, üzerine: sıvıyağ
Unu derin bir kaseye alın. İçine yumurta, yoğurt ve sıvıyağ ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız hamuru 7 eşit bezeye ayırın ve üzerlerini nemli bir bezle örterek 20 dakika dinlendirin. Her bir bezeyi 1 mm kalınlığında açın ve düz bir zemine serin. Hamurları ortadan ikiye kesin ve yarım hamurun içine ceviz içinden yayın. Yuvarlak kısımdan başlayarak ortaya doğru oklavaya gevşek bir şekilde sarın. Daha sonra oklavayı çıkarın. Margarinle yağlanmış fırın tepsisinin ortasına cevizli hamuru daire şeklinde sarın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye arka arkaya yerleştirin. Üzerine bir fırça yardımıyla sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Yöre yöre lezzet
AMASRA SALATASI(7-8 Kişilik)(BARTIN)
2 adet salatalık, 2 adet domates, 3 adet havuç, 1 adet soğan, 4 dal marul yaprağı, yarım kırmızı lahana, 5 dal taze soğan, 3 adet çarliston biber, 2 adet turp, 250 gram doğranmış semizotu, yarım demet kıyılmış maydanoz, yarım demet dereotu, yarım demet nane, yarım demet roka, 250 gram karışık turşu, sos için: 2 adet limonun suyu, 5 çorba kaşığı sirke, yarım su bardağı zeytinyağı, tuz
Sebzelerin kabuklarını soyun ve dilediğiniz şekilde doğrayın. Büyükçe bir salata kasesine alın. Sos için bir kasede limon suyu, sirke, zeytinyağı ve tuzu karıştırın. Salatanın üzerine gezdirin. Buzdolabında 15 dakika bekletin ve servis yapın.
Yöre yöre lezzet
PUMPUM ÇORBASI(5-6 Kişilik)(BARTIN)
10 çorba kaşığı mısır unu, 6 su bardağı su, 2 dilim ekmek, tuz, karabiber, 50 gram kıyma, pastırma veya sucuk, 100 gram margarin veya 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Mısır unu ve suyu bir tencereye alıp, tahta bir kaşıkla karıştırın. Tencereyi ocağa oturtun ve kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Diğer taraftan bir tavada kıyma ile küp doğranmış ekmeği margarin veya zeytinyağında kavurun. Daha sonra kaynayan çorbanın içine katın (dilerseniz çorbanın içine 1 su bardağı süt de ilave edebilirsiniz, bu durumda mısır unu miktarını 1 çorba kaşığı çoğaltın). Tuz ve karabiberini ayarladıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Bir tavada salçayı çok az zeytinyağı ile açın ve çorbaya ilave edin. Rendelenmiş kaşar peyniri serptikten sonra sıcak servis yapın.
Yöre yöre lezzet
YUMURTALI İSBUT(5-6 Kişilik)(BARTIN)
1 kg isbut (hodan ve kaldırık olarak da biliniyor), 100 gram margarin, 2 adet soğan, 50 gram kıyma veya pastırma, 4 adet yumurta, tuz, karabiber
Yıkanmış isbutun saplarını koparın ve iri şekilde doğrayın. Tencereye aldığınız isbutun üzerini geçecek kadar su koyun ve haşlayın. Haşlanan isbut ılındıktan sonra elinizle sıkıp, suyunu çıkarın ve başka bir kaba alın. Margarini ayrı bir tencereye alıp, eritin ve yemeklik doğranmış soğanı kavurun. Kıyma veya ince kıyılmış pastırmayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Daha sonra isbutu ilave edin ve 1-2 dakika daha kavurun. Yumurtaları kırıp, tuz ve karabiberini ayarlayın. Bütün malzemeyi karıştırın. Yumurta pişince tencereyi ocaktan alın ve sıcak servis yapın.
Yöre yöre lezzet
İNCİR UYUTMASI(8 Kişilik)(BARTIN)
10 adet kuru incir, 1 çorba kaşığı tozşeker, 1 su bardağı süt, üzeri için: 1 tatlı kaşığı toz antepfıstığı
Dörde bölünmüş incirleri cam veya porselen bir kabın içine alın. Üzerine tozşeker gezdirip, iyice kaynamış ve soğutulmuş sütü boşaltın. Kabı sabit bir yere alıp üzerini sıcak tutacak şekilde kalın bir örtüyle örtün. Bu şekilde 1 gece beklettikten sonra üzerindeki örtüyü alın. Antepfıstığı ile süsleyip servis yapın.
Yöre yöre lezzet
TOYGA ÇORBASI(5 Kişilik)(ÇANKIRI)
1 su bardağı aşurelik buğday, 1 çay bardağı nohut, 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı un, 3 çorba kaşığı süzme yoğurt, 2 çorba kaşığı tereyağı, yeteri kadar su, tuz, üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı, pulbiber, nane
Buğday ve nohudu ayrı ayrı bir gece öncesinden ıslatın. Daha sonra ikisini aynı tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip, haşlayın. Bir kasede yumurta, 1 çorba kaşığı un ve süzme yoğurdu çırpın. Nohudun suyundan 1 kepçe alıp, yoğurtlu karışıma katın ve karıştırın. Daha sonra bu karışımı nohuda ekleyin. Tereyağında, kalan 1 çorba kaşığı unu pembeleşene kadar kavurun ve çorbaya ilave edin. 5-10 dakika daha pişirin. En son tuzunu ayarlayın. Diğer taraftan üzeri için erittiğiniz tereyağına pulbiber ekleyin ve çorbanın üzerine gezdirin. Nane serptikten sonra sıcak servis yapın.
Yöre yöre lezzet
YUMURTA TATLISI(6-8 Kişilik)(ÇANKIRI)
12 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 6 çorba kaşığı un, şerbeti için: 4 su bardağı tozşeker, 3 su bardağı su
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Aklarını bir kapta tozşekerle birlikte kar haline gelene kadar çırpın. Yumurta sarılarını ise ayrı bir kapta 5 dakika çırptıktan sonra yumurta akının içine katın. Un ilave edin ve tahta bir kaşıkla karıştırarak iyice yedirin. Orta büyüklükte bir cam kabı yağlayın ve hazırladığınız karışımı boşaltın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Şerbeti için tozşeker ve suyu kaynatın. Ilık tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler