Yazlık börekler
KATLI BÖREK(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet yufka
İçi için:
150 gram lor peyniri
3-4 dal taze soğan
10-12 dal maydanoz
5-6 dal taze nane
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Süslemek için:
Domates, salatalık
Hazırlanışı:
Yufkaları üst üste düz bir zemine serin. İkiye katlayın ve dört kat olan yufkadan bardak ağzı ile yuvarlaklar çıkarın. Yapışmaz yüzeyli bir tavada hiç yağ koymadan önlü arkalı kızartın. Bir kasede lor peyniri, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, nane ile zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırın. 1 adet yuvarlak hamuru servis tabağına alın. Üzerine peynirli harç ve tekrar hamur yerleştirin. En üste peynirli harçtan koyun. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. İnce dilimlenmiş domates ve salatalıkla süsleyip servis yapın.
Yazlık börekler
KIYMALI TOP BÖREK(5 Kişilik)
Malzemeler:
400 gram kıyma
2 adet yufka
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı susam
1 çorba kaşığı çörekotu
5 çorba kaşığı süt
5 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, kimyon
Hazırlanışı:
İnce kıyılmış soğanı tereyağında kavurun. Kıyma ve tozşeker ekleyip, kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve kimyonu katıp, ocağın altını kapatın, soğumaya bırakın. Orta büyüklükte çukur bir cam kabın içini yağlayın. Susam ve çörekotu serpin. Yufkalardan birini içine serin ve kenarlarını kopartın. Bir kapta süt ve sıvıyağı karıştırın. Yufkanın üzerine bu karışımdan sürün. Kıymalı harçtan 2-3 çorba kaşığı serpin. Tekrar yufka, yağ kaşımı ve kıymalı harç olacak şekilde üst üste malzemeler bitene kadar işleme devam edin (en üstte yufka olmalı). Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Ilındıktan sonra cam kabı ters çevirip böreği servis tabağına alın. Dilimleyerek, sıcak servis yapın.
Yazlık börekler
KÖY BÖREĞİ(8 Kişilik)
Malzemeler:
5 adet yufka
4 adet patates
200 gram lor peyniri
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
3-4 adet ince kıyılmış sivri biber
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı:
Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyun ve ezin. İçine lor peyniri, maydanoz, sivri biber, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırın. Yufkalardan birini düz bir zeminde açın ve üzerine su ile çırpılmış sıvıyağ karışımından sürün. Yufkanın tam ortasına patatesli iç harçtan koyun. Kenarlarda kalan yufkaları harcın üzerine düz olarak kapatın. Elinizle hafif büzerek şekil verin ve yağlanmış tepsiye dizin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Yazlık börekler
MEYVELİ TATLI BÖREK(8 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet milföy hamuru
İçi için:
4 adet orta boy şeftali
6 adet kayısı
1 çorba kaşığı nişasta
5 çorba kaşığı su
1 çay bardağı karadut
Üzerine:
Pudraşekeri
Hazırlanışı:
Öncelikle böreğin içini hazırlayın. Şeftalilerin kabuklarını soyup, dilimleyin ve bir tencereye alın. Kayısıları ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardıktan sonra şeftalilerin üzerine dizin. Tencerenin kapağını kapatın ve ocağın üzerine alın. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Nişastayı su ile açıp meyvelerin üzerine boşaltın ve 2 dakika daha pişirin. Ocağın altını kapatıp, karadutu ekleyin ve soğumaya bırakın. Diğer yandan milföy hamurlarını 5-10 dakika oda sıcaklığında bekletin. İç harçtan hamurun bir kenarına koyun ve üçgen şeklinde katlayın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Ilındıktan sonra üzerine pudraşekeri serperek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler