Domatesle harikalar yaratın
Bulgurlu Domates Dolması Tarifi (3 kişilik)
6 adet orta boy domates
1 adet soğan
200 gram yağsız kıyma
Yarım su bardağı ince bulgur
2 diş ince kıyılmış sarmısak
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı su
DOMATESLERİN üstlerinden kapak çıkarıp, içlerini oyun. Soğanı küp şeklinde doğrayıp, bir kaba alın. Kıyma, bulgur, sarmısak, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip yoğurun. Kapaklarını kapatıp tencereye dizin. Salçayı suyla inceltip, dolmalara ekleyin. Kısık ateşte pişirip sıcak olarak servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Domates İçinde Kırlangıç Kavurma Tarifi (4 kişilik)
500 gram kırlangıç
4 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet sivri biber
3-4 diş ince kıyılmış sarmısak
8 adet arpacık soğan
6 adet mantar
1 çorba kaşığı soya sosu
1 çay kaşığı kekik
Beşamel sos için:
50 gram tereyağı
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat
1 çay kaşığı karabiber
Üzerine:
4 dilim dil peyniri
KIRLANGICIN filetosunu çıkarın. Tereyağını bir tavaya alıp ince kıyılmış sivri biberleri soteleyin. Üzerine sarmısak, arpacık soğan, mantar, soya sosu ve kekik ilave edin. En son küp şeklinde doğranmış balığı ekleyin ve bütün malzemeyi sotelemeye devam edin. Domateslerin içini temizleyin ve sebzeli karışımı paylaştırın. Beşamel sos için, tereyağını eritip unu rengi dönene kadar kavurun. Üzerine sütü azar azar ilave edip karıştırın. Koyulaşınca ocaktan alın ve karabiberle, muskat ilave edin. Sosu domateslerin üzerine gezdirip, birer dilim dil peyniri yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Domates Soslu İçli Köfte Tarifi
Köftenin dış harcı için:
1 su bardağı ince bulgur
250 gram yağsız kıyma
1 kahve fincanı irmik
1 adet yumurta
Yeteri kadar ılık su, tuz
Köftenin iç harcı için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
250 gram yağlı kıyma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Tuz, karabiber, pulbiber
Köfteleri sotelemek için:
2 çorba kaşığı tereyağı
Domates sosu için:
3 adet domates
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet küçük boy soğan
1 adet ince kıyılmış sivri biber
1 adet kesmeşeker
Bir tutam tarçın, tuz
1.ÖNCELİKLE köftenin iç harcını hazırlayın. Tereyağını eritip ince kıyılmış soğanı pembeleştirin. Üzerine kıymayı ekleyip iyice kavurun. Ceviz, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
2.Dış harç için, bulguru geniş bir tepsiye alın. Üzerine irmik, kıyma, yumurta ve tuz ekleyip karıştırın. Kurudukça elinizi ılık suya batırarak, karışımı kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun (yaklaşık 1 su bardağı su alacaktır).
3.Malzeme top haline gelince hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Yine elinizi suya batırarak kopardığınız hamuru yuvarlayın. Daha sonra baş parmağınızla bastırarak mümkün olduğu kadar ince ve ortası boş bir hamur hazırlayın. İçine hazırladığınız harçtan koyup, yine elinizi suya batırarak ağzını kapatıp yuvarlayın. Hazırladığınız köfteleri birbirine değmeyecek şekilde bir tepsiye yerleştirin. Harçlar bitene dek işleme devam edin.
4.Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatıp köfteleri içine atın. Köfteler suyun yüzeyine çıktıktan 3-5 dakika sonra bir kevgirle alın. Daha sonra 2 çorba kaşığı tereyağında sote edip servis tabağına alın.
5.Sosu için, tereyağını eritip ince kıyılmış soğanı kavurun. Domatesin kabuklarını soyup ince doğrayın. Soğanın rengi dönünce domates ve biberi ilave edin. Kesmeşeker, tarçın ve tuz koyup 5 dakika sote edin. Sosu köftelerin üzerine gezdirip servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Domates Püreli Köfte Tarifi (2 kişilik)
250 gram köftelik kıyma
1 çay kaşığı sirke
Bir tutam karbonat
Tuz,
karabiber,
2 adet domates
6 adet sivri biber
Kıymayı bir kaba alın. Üzerine sirke, karbonat, tuz ve karabiber ekleyin. Yoğurup küçük parçalar koparın. Elinizde parmak şekli verin. Yapışmaz yüzeyli tavada her iki tarafını kızartın. Bu arada domates püresi için domatesleri teflonda közleyin. Kabuklarını soyun. İsterseniz rendeleyin ya da küçük küçük doğrayın. Biberleri de közleyin. Köftelerle biberleri servis tabağına alın. Domates püresini köftelerin ve biberlerin üzerine gezdirerek sıcak olarak servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Ballı Susamlı Domates Tarifi (4 kişilik)
1 kg domates
Yarım çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 kg domates
Yarım çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı zeytinyağı
TOPRAK pişirme kabına tuzu, karabiberi, kıyılmış kişniş saplarını yerleştirin. Domatesleri ikiye böldükten sonra üzerlerine eşit miktarda bal gezdirin. Bu domatesleri de toprak kaba yerleştirdikten sonra 80 derecelik fırında pişmeye bırakın. Domateslerin kabukları soyulmaya başladığında fırından alın. Servis tabağına yerleştirdiğiniz domateslerin üzerine pişirme suyundan gezdirin ve susam tohumu ile servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Buğdaylı Ve Kuru Domatesli Makarna Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı aşurelik buğday
1 paket arzunuza göre makarna
10 adet kuru domates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
200 gram kıyma
Yarım demet taze soğan
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber, kimyon
AKŞAMDAN ıslattığınız aşurelik buğdayı, üzerini geçecek kadar soğuk su ilavesiyle haşlayıp süzün. Kuru domatesleri ikiye bölüp zeytinyağında birkaç saat bekletin. Makarnayı üzerinde belirtilen süre kadar haşlayın. Süzüp servis tabağına aktarın. Diğer taraftan kıymayı bir tavaya alın ve suyunu salıp yeniden çekinceye dek kavurun. Üzerine kuru domates (zeytinyağı ile birlikte), kıyılmış soğan, aşurelik buğday, tuz, karabiber ve kimyonu ilave edin. Birkaç dakika kavurup kenara alın. Makarnanın üzerine buğdaylı karışımı ilave edip servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Domates Soslu Kalkan Tarifi (8 kişilik)
2 kg kalkan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı un
Domates sos için:
3 adet domates
4-5 adet mantar
1 adet haşlanmış patates
Yarım çay bardağı krema
Tuz, pulbiber
Kalkanı irice dilimleyin. Önce sıvıyağa daha sonra una bulayın. Izgara yapın ve servis tabağına alın. Domatesli sos için, kabukları soyulmuş domatesi dörde bölün ve blenderden geçirin. Daha sonra tavaya alın ve üzerine ince kıyılmış mantar, kuşbaşı doğranmış patates, tuz ve pulbiber ilave edip, kavurun. En son kremayı ekleyin ve 1-2 defa çevirdikten sonra ocaktan alın. Balıkla birlikte servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Domates Tavası Tarifi (4 kişilik)
2 adet orta boy soğan
Yarım kg dana kıyma
8 adet orta boy domates
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz,
karabiber
Soğanları, kabuklarını soyduktan sonra çok ince kıyıp, tuz ve karabiber ile iyice ovun. Kıyma ile karıştırıp yoğurun. Dinlenmesi için bir kenara alın. Domateslerin üst kısmından, tam koparmadan bir kapak açın. İçlerini bir bıçak ya da çay kaşığı ile yarısına kadar boşaltın. Kıyma ile top köfteler yapıp domateslerin içlerini doldurun. Domateslerin kapaklarını kapatın ve bir tencereye dizin. Bir başka tencerede, domates salçasını zeytinyağı ile birlikte kızdırın. Üzerine, içinde tuz eritilmiş bir bardak su ilave edin. Hazırladığınız sosu domateslerin üzerine dökün. Domateslerin üzerine ters çevirerek bir porselen tabak yerleştirin. Orta ateşte yaklaşık yarım saat pişirin. Piştikten sonra domatesleri bozmadan tencereden alın. Cam bir fırın kabına dizip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, domateslerin üstü hafif kızarana kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirmeye devam edin. Sıcak olarak servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Domates Soslu Fırında Patates Tarifi (6 kişilik)
4-5 adet patates
2 çorba kaşığı sıvıyağ
50 gram kaşar peyniri
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı margarin
Tuz,
karabiber
2 su bardağı su
1 paket domates püresi
1 çorba kaşığı mısır nişastası
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
PATATESLERİN kabuklarını soyup ince halka şeklinde doğrayın. Fırın tepsisine 2 çorba kaşığı sıvıyağı sürüp, halka patatesleri yan yana dizin. Birinci kat patatesleri dizdikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Tekrar halka patatesleri dizin. Bir kapta süt, margarin ve baharatları çırpın. 1 su bardağı suyu ilave edin ve bu karışımı patateslerin üzerine dökün. Tepsinin üzerini folyo ile kaplayıp 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Bu arada domates püresini ve kalan 1 su bardağı suyu bir kaba alıp, bir taşım kaynatın. Mısır nişastasını suyla ezip sosa ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Dövülmüş sarmısağı da ekleyip karıştırın. Sosu ocaktan indirin. Dolmalık fıstığı yapışmaz yüzeyli tavada 3 dakika kavurun. Servis tabağına halka patatesleri kat kat dizin. Üzerine sosu döküp, fıstıkları serpiştirerek servis yapın
Domatesle harikalar yaratın
Kuşbaşı Etli Domates Yahnisi Tarifi (6 kişilik)
6 adet orta boy domates
3 çorba kaşığı tereyağı
600 gram kuşbaşı kuzu eti
2 adet sivri biber
25 adet arpacık soğan
1 kahve fincanı sıcak su
1 çorba kaflığı nar ekflisi
1 çorba kaflığı limon suyu
Tuz, karabiber, kekik
Bir tencerede tereyağını eritip üzerine etleri ekleyin. Arada bir karıştırarak, suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Sonra üzerine arpacık soğanları ve suyu ekleyip 10 dakika birlikte sote edin. Üzerine ince kıyılmış sivri biberi, tuz ve karabiberi ekleyin. Etler yumuşayana kadar pişirip, 8'e böldüğünüz domates, nar ekşisi ve limon suyunu ilave edin. 10 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kekik serperek servis yapın.
Domatesle harikalar yaratın
Domates Soslu Kıymalı Börek Tarifi (8 kişilik)
200 gram kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
2 su bardağı domates suyu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
3 adet yufka
Tuz,
karabiber
SOĞANI soyup yemeklik doğrayın. Kıyma ile birlikte iyice kavurun. İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Ilınması için kenara alın. Bu arada domates suyu, su ve sıvıyağı karıştırın. 1 Yufkalardan birini, yağlanmış tepsiye, kenarlarından sarkacak şekilde yayın. Üzerine domates suyu karışımını gezdirin. 2 İkinci yufkanın yarısını gelişigüzel parçalayarak tepsiye yayın. Domates suyu karışımı ile ıslatın. 3 Üzerine kıymayı yayın. Kalan yarım yufkayı didikleyerek kıymanın üzerini örtün. Domates suyu karışımı ile yufkayı ıslatın. 4 Tepsinin kenarlarından sarkan yufka ile böreğin üzerini kapatın. Kalan domates suyu karışımını en üste sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri