Yaz meyveleri festivali
KAYMAKLI MEYVELİ VE ÇİKOLATALI DONDURMA(15 kişilik)
Mazlemeler:
Çikolatalı dondurma için:
3 paket (80’er gramlık) bitter çikolata
1 çay bardağı damla çikolata
3 su bardağı süt, 1 su bardağı tozşeker
6 adet yumurta sarısı
1 kahve fincanı nişasta
1 kutu (200 ml) krema
Kaymaklı meyveli dondurma için:
3 su bardağı süt, 1 su bardağı tozşeker
6 adet yumurta sarısı
1 kahve fincanı nişasta
1 kutu (200 ml) krema
10 adet kiraz, 1’er adet şeftali ve kivi
20 adet karadut, 4 adet kayısı
4-5 adet dondurulmuş vişne
1 paket vanilya
Üzeri için: 40 gram beyaz çikolata
Çilek, kiraz, dut
Yapılışı:
Öncelikle çikolatalı dondurma için süt, tozşeker, yumurta sarısı, nişasta ve kremayı bir tencereye alıp, çırpma teli ile fazla çırpmadan karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve elinizle parçaladığınız çikolatayı ilave edip, eriyene kadar karıştırın. Çikolatalı karışım ılındıktan sonra yarısını tabanına yağlı kağıt serilmiş baton kek kalıbın içine boşaltın. Derin dondurucuda donması için en az 3 saat bekletin. Kaymaklı meyveli dondurma için süt, tozşeker, yumurta sarısı, nişasta ve kremayı tencereye koyup, çırpma teli ile fazla çırpmadan karıştırarak koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve ara sıra karıştırarak soğutun. İçine küp doğranmış kiraz, şeftali, kivi, karadut, kayısı, vişne ve vanilyayı koyun. Tüm malzemeyi bir-iki kez karıştırdıktan sonra donan çikolatalı dondurmanın üzerine boşaltın ve donması için derin dondurucuda en az 3 saat bekletin. Kaymaklı meyveli dondurma donduktan sonra kalan çikolatalı dondurmayı da üzerine boşaltın ve donması için tekrar derin dondurucuda en az 3 saat bekletin. Tüm malzemeyi derin dondurucuda 1 gece beklettikten sonra servis tabağına ters çevirip, çıkarın. Üzerine rendelenmiş beyaz çikolata serpip, dilerseniz çilek, kiraz ve dut ile süsledikten sonra dilimleyerek, servis yapın.
Yaz meyveleri festivali
MEYVELİ TART(6 adet)
Mazlemeler:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta
1 çay bardağı pudraşekeri
Yarım paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
2-3 damla limon suyu
Aldığı kadar un
Üst malzemesi için:
1 su bardağından 1 parmak eksik un
100 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 kahve fincanı tozşeker
2 adet muz
200 gram üzüm
Yapılışı:
Tart hamuru için yoğurma kabına tereyağı, yumurta, pudraşekeri, kabartma tozu, tuz ve limon suyunu koyun. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Hamuru streç filme sarın ve buzdolabında 1 saat bekletin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir parça ayırın ve geri kalan hamurdan 6 adet beze yapın. Her bir bezeyi yağlanmış 10 cm çapındaki tart kalıbının içine kenarları taşacak şekilde yerleştirin. Hamurların üzerlerini kabarmaması için çatalla birkaç yerinden delin. Ayırdığınız mandalina büyüklüğündeki hamurdan bezelye büyüklüğünde toplar yapın ve tart kalıbının içindeki hamurların kenar kısımlarının üzerine yan yana olacak şekilde yerleştirin. Tart kalıplarını fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin. Yarı pişmiş haldeyken fırından çıkarın. Hafif ılınınca orta kısımlarına dilimlenmiş muz ve üzümleri pay edin. Üst malzemesi için derin bir kaba un, tereyağı ve tozşekeri koyun. Parmak ucuyla karıştırarak karışımı ekmek ufağı haline getirin. Bu karışımı meyvelerin üzerine elinizle ufalayarak serpiştirin. Tart hamurlarını tekrar ısıtılmış 190 derece fırına koyun ve üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra soğutun ve dilerseniz beyaz çikolata sos ile birlikte servis yapın.
Yaz meyveleri festivali
ÇİLEK SOSLU GATO(3 adet)
Mazlemeler:
Pandispanya için: 3 adet yumurta
2 kahve fincanı tozşeker
3 kahve fincanı un
1 paket vanilya, 1 adet limon
Pişirme kağıdını yağlamak için:
1 çorba kaşığı tereyağı
Krema için: 1 litre süt
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı buğday nişastası
1 kutu (200 ml) krema
1 tatlı kaşığı tereyağı
Çilekli sos için:
Yarım kg 5 adet çilek
1 kahve fincanı tozşeker
Yapılışı:
Öncelikle pandispanya için derin bir kapta yumurta ve tozşekeri boza kıvamına gelene kadar çırpın. Elenmiş un-vanilya ile rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip, karıştırın. Pişirme kağıdı serilmiş ve tereyağı ile yağlanmış fırın tepsisine, her tarafına eşit gelecek şekilde karışımı boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Bir kartondan 8x8 cm olacak şekilde kare kesin. Pişen ve soğuyan pandispanyadan bu kartonun büyüklüğünde 12 adet kare kesin. Krema için süt ve tozşekeri bir tencereye alın. İçine un, nişasta ve kremayı katıp, koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve tereyağını ilave edip, karıştırarak soğutun. Kestiğiniz pandispanya parçalarını dörderli gruplar olacak şekilde ayırın. Dört adet pandispanya parçasının arasına hazırladığınız kremadan sürerek üst üste koyun. Kalan diğer dörderli 2 grubu da aynı şekilde hazırlayın. Toplam 3 adet gato pasta elde edin ve donması için buzdolabında 2 saat bekletin. Çilekli sos için ayıklanmış yarım kg çileği tozşekerle birlikte robottan geçirin. İçine küp şeklinde doğranmış 5 adet çileği ekleyip, karıştırın. Pastanın üzerine bu sostan gezdirin ve servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri