Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Türk mutfağında her gün yesenizde bıkmayacağınız lezzetler vardır. Mutfaklarımızda artık efsane bir hal almış 15 Türk yemeğini bir araya getirdik...
Karnıyarık Tarifi (8 kişilik)
8 adet orta boy patlıcan
300 gram kıyma
2 adet küçük boy
soğan
3 adet sivri biber
2 adet domates
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı salça
5-6 dal maydanoz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Üzerine:
2 adet sivri biber
1 adet domates
PATLICANLARI alacalı soyup, acısını almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Daha sonra kurulayıp bol yağda kızartın ve kağıt havlu üzerine çıkarın. Soğanı ve biberleri temizleyip ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup ince doğrayın. Sıvıyağı bir tavaya alıp, kıymayı kavurun. Üzerine soğanı ilave edin. Soğanların rengi dönünce salçayı ekleyin. Bir-iki dakika sonra biber ve domatesi ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyin. 5 dakika kavurup, kıyılmış maydanozu katın ve ocaktan alın. Patlıcanların ortasını açın. Hazırladığınız harçtan içlerine doldurun. Üzerlerini biber ve domates dilimleri ile süsleyin. Fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerindeki biberler pişene kadar tutup çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Etli Kurufasulye Tarifi (6 kişilik)
3 su bardağı kurufasulye
3 su bardağı su
1 adet soğan
1 adet domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ veya
2 çorba kaşığı tereyağı
250 gram kuzu veya dana kuşbaşı eti
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su
3-4 adet kırmızı veya çarliston biber
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
Kurufasulyeyi yıkadıktan sonra iki buçuküç saat ıslatın. Ardından suyunu süzüp tencereye fasulyeleri aktarın. Üzerine 3 su bardağı soğuk su koyup, 10-15 dakika haşlayın. Kaynamaya başlayınca üzerindeki köpükleri, bir kepçe yardımıyla alın. Fasulyeler piştikten sonra tencereyi, kapağı kapalı olarak bir kenarda bekletin. Bu arada soğanı yemeklik doğrayın. Biberleri ve kabukları soyulmuş domatesi küp doğrayın. Güveç kapta sıvıyağ veya tereyağını ısıtın. Etleri içine atıp, birkaç kez karıştırın. Etin rengi döndüğünde, soğanları ekleyip hafifçe soteleyin. Biberi de şöyle çevirin. Salçayı ve 1 su bardağı sıcak suyu ilave edip, 5-6 dakika pişirin. Sıcak suyun içinde bekleyen fasulyeleri, haşlama suyu ile birlikte etlere katın. Ardından küp doğranmış domatesleri ilave edin. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin. Ateşten almaya yakın tuzunu ilave edin.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Fırında Patates Oturtma Tarifi (5 kişilik)
5 adet patates
1 adet soğan
1 su bardağı sıvıyağ
250 gram kıyma
3 adet sivri biber
3 adet domates
3 dal maydanoz
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı
karabiber
Yeteri kadar tuz
Servis için:
Kıyılmış maydanoz
Patates kızartması
Küp doğranmış soğanı 2 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin. Kıyma, kıyılmış biber, doğranmış domates ekleyip sotelemeye devam edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Ocaktan alıp, kıyılmış maydanoz ilave edin. Patateslerin kabuklarını temizleyip, enlemesine ortadan ikiye kesin. İçlerini küçük bir kaşıkla oyup, yıkayın. İyice kurulayıp, kalan sıvıyağda hafifçe kızartın. Pişirme kabına yerleştirip, içlerini kıymalı harçla doldurun. Ayrı bir yerde salçayı su ile açıp, patateslerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, patatesler yumuşayana dek pişirin. Maydanoz ve patates kızartması ile süsleyip servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Kabak Mücveri Tarifi (6 kişilik)
2 adet kabak
5 dal taze soğan
5’er dal maydanoz ve dereotu
100 gram beyaz peynir
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
Karabiber, pulbiber
Yeteri kadar tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
KABAKLARI rendeleyip, geniş bir kaba alın. Üzerine kıyılmış kıyılmış soğan, maydanoz ve dereotu ekleyin. Ufalanmış peynir ilave edin. Yumurta, un, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyip karıştırın. Karışımdan birer çorba kaşığı alıp, kızgın sıvıyağda kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp fazla yağını süzdürün. Servis tabağına alıp servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Şakşuka Tarifi (4 kişilik)
2 adet patlıcan
4 adet sivri biber
2’şer adet havuç ve patates
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Sosu için:
4 adet domates (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı salça
1 baş sarmısak
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı sirke
Tuz, karabiber
Patlıcanları alacalı olarak soyun. Dilimleyip, tuzlu suda 15 dakika bekletin ve süzgeçten geçirin. Biber ve havuçları verev biçiminde doğrayın. Patatesleri küp biçiminde doğrayın. Sıvıyağı kızdırın. Sırasıyla patates, havuç, patlıcan ve biberi bu yağda ayrı ayrı kızartın. Yağlarını iyice süzün. Daha sonra servis tabağına alın. Ayrı bir yerde domatesleri rendeleyip tavaya alın. İçine ince kıyılmış sarmısakları, salça, şeker, sirke, tuz ve karabiberi ilave edin. Kızartma yağından da 1 çorba kaşığı koyup, domatesler suyunu biraz çekene kadar pişirin. Hazırladığınız sosu ocaktan alın ve servis tabağındaki sebzelerin üzerine gezdirin. İnce kıyılmış maydanozla süsleyip servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Mantı Tarifi (10 kişilik)
Hamuru için:
6 su bardağı un
3 adet yumurta
İki buçuk su bardağı soğuk su
Tuz
İçi için:
200 gram kıyma
1 adet küçük boy soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
Haşlamak için:
6 su bardağı su
Tuz
Üzeri için:
3 su bardağı yoğurt
4-5 diş dövülmüş sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tozbiber
Hamuru için, unu bir kaba eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Yumurtaları, suyu ve tuzu koyarak sert
bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru 4 bezeye ayırın ve yarım saat dinlenmeye bırakın. Derin bir kabın içinde kıyma, rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırarak iç harcı hazırlayın. Her bir bezeyi yufka büyüklüğünde açın. Yufkaları önce enine sonra boyuna küçük kare parçalar elde edecek şekilde kesin. Kestiğiniz küçük karelerin ortasına parmağınızla kıymalı harçtan koyup, karelerin 4 köşesini birleştirerek kapatın (üçgen de yapabilirsiniz). Mantıları tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün. Servis tabağına alıp, üzerine sarmısaklı yoğurt dökün. Yağda kızdırılmış toz kırmızıbiber gezdirerek sıcak servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi (6 kişilik)
1 kg üzüm yaprağı
Bir buçuk kg beyaz kuru soğan
2 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı osmancık pirinç
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı karabiber
1’er tatlı kaşığı yenibahar,
kimyon ve tatlı tozbiber
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 demet dereotu, tuz
ÜZÜM yaprakları taze ise kaynar suda 3 dakika tutup çıkartın. Salamura ise tuzu gitsin diye suda 1-2 saat bekletin. Yumuşaması için 10 dakika kaynatın. Soğanları küp doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Pirinci ilave edip taneler beyazlaşana kadar kavurun. Üzerine salça ve kuş üzümü ekleyip kavurmayı sürdürün. Dolmalık fıstıkları, baharatları, tozşekeri ve kıyılmış dereotunu ekleyin. Bir iki kere çevirip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yaprakları açıp içlerine yeterli miktarda harç koyup çok sıkı olmayacak kadar sarın. Hazırladığınız sarmaları tencereye dizip üzerine bir ağırlık yerleştirin. Üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe getirip 25 dakika daha pişirin. Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Suyunu süzün. Kararmasınlar diye alüminyum folyo ile üstlerini örtün. Soğuk servis yapın.
Aşçının notu: Dolma yaparken, suyunu pirinci kavurduktan sonra katmak yerine, dolmaları tencereye dizdikten sonra üzerine eklerseniz, pirinçler diri kalır.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Köfte Tarifi (25 adet)
1 kg dana kıyma (döş kısmından)
100 gram gömlek yağı
100 gram galeta unu
1 baş sarmısak
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz, karabiber
DERİN bir kaseye kıyma, gömlek yağı, galeta unu, dövülmüş sarmısak, kekik, tuz ve karabiberi alın. 15 dakika kadar iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri yapışmaz yüzeyli bir tavada kızartın veya ızgarada pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Zeytinyağlı Kurutulmuş Taze Fasulye Tarifi (3 kişilik)
100 gram kurutulmuş taze fasulye
Yeteri kadar su
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
10 adet kuru domates
2 diş kıyılmış sarmısak
1 adet kesmeşeker, tuz
FASULYEYİ akşamdan ıslatın. Ertesi gün süzüp, 15 dakika haşlayarak süzgeçten geçirin. Zeytinyağını bir tencereye alıp yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine fasulye, salça, kuru domates ve sarmısak ilave edip 5 dakika sote edin. Daha sonra üzerini geçecek kadar sıcak su, tuz ve kesmeşeker ekleyin. Orta ateşte suyunu kontrol ederek 45 dakika pişirin.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Barbunya Pilaki Tarifi (4 kişilik)
1 kg taze barbunya
Yarım limon
2 adet havuç
1 adet büyük boy soğan
3 diş sarmısak
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
3-4 dal maydanoz
Tuz
Yeteri kadar su
Barbunyayı bir tencereye alıp üzerini bir-iki parmak geçecek kadar su ilave edip ocağa oturtun. Yarım limonu da içine atıp pişmeye bırakın. Havuçlardan birini rendeleyip suyunu sıkın ve kenara alın. Zeytinyağını bir tencereye koyup içine ince kıydığınız soğan ve sarmısakları, küp doğradığınız havucu ve havuç suyunu ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Haşlanan barbunyayı süzüp soğanlı harca katın. Suyunu kontrol ederek 10-15 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın. Maydanozla süsleyerek servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Zeytinyağlı Pırasa Tarifi (6 kişilik)
1 kg pırasa
2 adet orta boy havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı su
1 kahve fincanı pirinç
2 adet kesmeşeker, tuz
ZEYTİNYAĞINI bir tencereye alıp üzerine halka doğranmış havuçları ekleyin. 5 dakika kavurup, verev kesilmiş pırasaları ilave edin. Ara sıra karıştırarak 10 dakika kavurun. Üzerine 2 su bardağı sıcak su, pirinç, kesmeşeker ve tuz ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Pilava renk katalım dedik... :)
Renkli Pilav Tarifi
5 su bardağı baldo pirinç
400 gram kuzu eti
Yeteri kadar sıcak su
4 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar su
2 adet havuç
5 adet orta boy kabak
Bir tutam safran
7-8 dal dereotu
Tuz, karabiber
1- ETİ kuşbaşından biraz daha küçük doğrayıp bir tencereye alın. Kendi suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Üzerine su ilave edip yumuşayıncaya kadar (ocaktan almaya 5 dakika kala tuz ve karabiber ilave ederek) haşlayın.
2- Havuçları temizleyip küp doğrayın. Bir çorba kaşığı sıvıyağı küçük bir tencereye alıp, havuçları soteleyin. Kabakları temizleyip, sebze soyacağı ile boydan boya ince dilimler çıkarın. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı kalan sıvıyağla arada sırada yağlayıp, kabak dilimlerini önlü arkalı hafifçe kızartın. Safranı yarım çay bardağı sıcak suda 10 dakika bekletin.
3- Tereyağının yarısını bir tencereye alıp pirincin yarısını üzerine ekleyin. Rengi beyazlaşana kadar karıştırarak kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su ve safranı ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Kapağını kapatıp, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirip ocağı kapatın. Kıyılmış dereotu ilave edip karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu kapatıp demlenmeye bırakın.
4- Kalan tereyağını ayrı bir tencereye alın ve kalan pirinci ilave edip beyazlaşana kadar kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Eti ve 2 çorba kaşığını kenara ayırdığınız havucu ilave edin. Kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Üzerine kağıt havlu kapatıp 10 dakika demlendirin.
5- Kelepçeli bir kabı suyla ıslatıp safranlı pilavı elinizle bastırarak kabın dibine yerleştirin. Kabaklardan 5- 6 dilimini ayırıp, kalanlarını safranlı pilavın üzerine düzgün bir şekilde yerleştirin. Etli pilavı kabakların üzerine koyup düzeltin. Kalıbı servis tabağına ters çevirerek çıkarın. Ayırdığınız kabak ve havuçla süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Bulgur Pilavı Tarifi (4 kişilik)
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 çorba kaşığı tereyağı
3 adet orta boy soğan
6-7 adet sivri biber
4 adet orta boy domates
Yeteri kadar sıcak su
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
BULGURU yıkayıp süzün ve kenara alın. Diğer taraftan tereyağının yarısını bir tavaya alıp, yemeklik doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavun. Üzerine ince kıyılmış biberi ilave edin. Biber kavrulunca salçaları ekleyin Birkaç dakika sonra küp doğranmış domatesi ilave edin. Bir iki çevirip ocaktan alın. Kalan tereyağını bir tencereye alıp, bulguru 5 dakika karıştırarak kavurun. Daha sonra üzerine soğanlı harcı ekleyin. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Orta ateşte 5 dakika pişmeye bırakın. Daha sonra ocağı kısın. Tamamen suyunu çekene
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Mercimek Çorbası Tarifi (4 kişilik)
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet küçük boy patates
1 adet orta boy havuç
1 adet soğan
4 su bardağı su
3 su bardağı et veya tavuk suyu
Yarım çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
Tuz
Üzerine: Nane
AYIKLANMIŞ mercimek, kabuğu soyulmuş patates, havuç ve soğanı bir tencereye alın. Üzerine su ve et suyu ekleyerek haşlayın. Daha sonra tümünü robottan geçirin ve tekrar tencereye alın. Bir tavada tereyağı ile unu hafif pembeleşene kadar kavurun ve çorbaya katıp bir taşım daha kaynatın. Tuzunu ayarlayın. Üzerine nane serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Türk mutfağının vazgeçilmez 15 lezzeti
Tarhana Çorbası Tarifi (8 kişilik)
4 çorba kaşığı tepeleme tarhana
150 gram kıyma veya kavurma
1 çorba kaşığı sıvıyağ
8 su bardağı soğuk su
Tuz, karabiber, nane
KIYMAYI sıvıyağda soteleyin. 6 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın. Ayrı bir yerde 2 su bardağı su ve tarhanayı iyice karıştırın ve tencereye ilave edin. Tuzunu ayarlayıp koyulaşana dek pişirin. Karabiber ve nane serpip, sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler