Türk mutfağının en sevilen 8 lezzetinin tarifi
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg asma yaprağı
Yarım kg soğan
2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı kuşüzümü
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı karabiber
1’er tatlı kaşığı yenibahar, kimyon ve tatlı tozbiber
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 demet dereotu, tuz
Üzüm yaprakları taze ise kaynar suda 3 dakika tutup çıkartın. Salamura ise tuzu gitsin diye suda 1-2 saat bekletin. Yumuşaması için 10 dakika kaynatın. Soğanları küp doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Pirinci ilave edip, taneler beyazlaşana kadar kavurun. Üzerine salça ve kuş üzümü ekleyip kavurmayı sürdürün. Dolmalık fıstıkları, baharatları, tuzu, tozşekeri ve kıyılmış dereotunu ekleyin. Bir-iki kere çevirip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yaprakları açıp içlerine yeterli miktarda harç koyup, çok sıkı olmayacak şekilde sarın. Hazırladığınız sarmaları tencereye dizip üzerine bir ağırlık yerleştirin. Üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe getirip 25 dakika daha pişirin. Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Suyunu süzün. Kararmasınlar diye alüminyum folyo ile üstlerini örtün. Soğuk servis yapın.
Türk mutfağının en sevilen 8 lezzetinin tarifi
Pastırmalı Menemen Tarifi (3 kişilik)
50 gram dilimlenmiş pastırma
2 çorba kaşığı tereyağı,
1 adet soğan
3 adet ince kıyılmış sivri biber
3 adet büyük boy domates
3 adet yumurta Tuz, karabiber, pulbiber
TEREYAĞINDA ince kıyılmış soğanı kavurun. Sivri biberi ekleyin ve kavurmaya devam edin. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi de katın. Domates diriliğini kaybedene kadar kavurmaya devam edin. İri doğranmış pastırmayı ve yumurtaları ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber serpin. Tüm malzemeyi karıştırıp, tavanın ağzını bir kapakla kapatın ve kısık ateşte 3-4 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Türk mutfağının en sevilen 8 lezzetinin tarifi
Türk Kahvesi (orta şekerli) Tarifi (2 kişilik)
4 çay kaşığı Türk kahvesi
2 çay kaşığı tozşeker
2 kahve fincanı soğuk su
Cezveye Türk kahvesi ve tozşekeri alıp, karıştırın. Üzerine soğuk suyu ekleyin. Daha sonra cezveyi ocağın üstüne alın. Kısık ateşte tozşeker eriyene kadar karıştırın ve kahvenin kabarmasını bekleyin. Kabaran kahvenin üzerindeki köpüğü fincanlara paylaştırın. Bu arada kahveyi hafifçe sallayıp, telvenin çökmesini engelleyin. Fincanların yarısına kadar kahve doldurun. Cezveyi tekrar ocağa alın ve bir taşım daha kaynatıp fincanlara doldurun. Su, çikolata veya lokum ile birlikte servis yapın.
Türk mutfağının en sevilen 8 lezzetinin tarifi
Çiğ Köfte Tarifi (8 kişilik)
300 gram ince siyah bulgur
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kahve fincanı pulbiber
Tuz,
kimyon,
karabiber,
köfte baharatı
1 adet soğan,
8 diş sarmısak,
2 adet domates
Yarım kg çiğ köftelik kıyma
Yarım kahve fincanı sıvıyağ
Bir demet maydanoz,
8 adet taze soğan
Bulguru geniş ve derin bir kaba alıp üzerine salça, tuz ve tüm baharatları ekleyerek yoğurun. Soğan ve sarmısakları çok ince kıyıp bulgura ilave edin. Rendelenmiş domatesleri de ekleyip yoğurmayı sürdürün. Kıymayı 3'e bölüp 15 dakikalık aralarla köfte harcına yoğurdukça ekleyin. Sıvıyağ, ince kıyılmış taze soğan ve maydanozları karışıma ilave edin. Harçtan kopardığınız parçalara elinizle şekil verip, yeşillik eşliğinde servis yapın.
Türk mutfağının en sevilen 8 lezzetinin tarifi
Rezeneli Tereyağlı Izgara Balık Tarifi (4 kişilik)
2 adet balık (mevsimine göre lüfer ya da palamut olabilir)
2 çorba kaşığı kavrulup öğütülmüş rezene tohumu
Kaya tuzu
200 gram tereyağı
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı portakal suyu
REZENE tohumu, kaya tuzu, tereyağı, karabiber ve portakal suyunu robotta karıştırıp, soğumaya bırakın. Daha sonra tereyağını alüminyum folyonun içine koyup, rulo biçiminde sarın. Buzdolabında dondurun. Bu arada balıkları ızgarada pişirin. Rezeneli tereyağını dilimleyip, ızgara balığın üzerinde servis yapın.
Türk mutfağının en sevilen 8 lezzetinin tarifi
Edirne Tava Ciğeri Tarifi (4 kişilik)
1 kg dana ciğeri
3 su bardağı un
Yeteri kadar tuz
Kızartmak için:
Bol sıvıyağ
Servis için:
Kızartılmış acı biber
CİĞERİN zarını çıkarıp, ince yaprak şeklinde kesin. Süzgece alıp, 5-10 dakika dinlendirin. Daha sonra 8 saat buzdolabında bekletip, sonrasında unlayın. Bol sıvıyağda 1-2 dakika kızartın. Ocaktan almaya yakın tuzunu ayarlayın. Ciğeri süzgeç yardımıyla sıvıyağdan alın. Acı biber ile birlikte servis yapın.
Türk mutfağının en sevilen 8 lezzetinin tarifi
Etli Kurufasulye Tarifi (6 kişilik)
3 su bardağı kurufasulye
3 su bardağı su
1 adet soğan
1 adet domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ veya 2 çorba kaşığı tereyağı
250 gram kuzu veya dana kuşbaşı eti
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su
3-4 adet kırmızı veya çarliston biber
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
Kurufasulyeyi yıkadıktan sonra iki buçuküç saat ıslatın. Ardından suyunu süzüp tencereye fasulyeleri aktarın. Üzerine 3 su bardağı soğuk su koyup, 10-15 dakika haşlayın. Kaynamaya başlayınca üzerindeki köpükleri, bir kepçe yardımıyla alın. Fasulyeler piştikten sonra tencereyi, kapağı kapalı olarak bir kenarda bekletin. Bu arada soğanı yemeklik doğrayın. Biberleri ve kabukları soyulmuş domatesi küp doğrayın. Güveç kapta sıvıyağ veya tereyağını ısıtın. Etleri içine atıp, birkaç kez karıştırın. Etin rengi döndüğünde, soğanları ekleyip hafifçe soteleyin. Biberi de şöyle çevirin. Salçayı ve 1 su bardağı sıcak suyu ilave edip, 5-6 dakika pişirin. Sıcak suyun içinde bekleyen fasulyeleri, haşlama suyu ile birlikte etlere katın. Ardından küp doğranmış domatesleri ilave edin. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişirin. Ateşten almaya yakın tuzunu ilave edin.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar