Tunceli Mutfağı'ndan seçmeler
Daha çok tahıl ürünleri ile et yemeklerinin tüketildiği Tunceli Mutfağı'nın geleneksel yemekleri...
MAHLUTA ÇORBASI(6 Kişilik)
250 gram kırmızı mercimek, yeteri kadar su, 150 gram aşurelik buğday, 1 adet soğan, 1 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı kişniş tohumu, tuz, üzerine: 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı un, pulbiber
Mercimeği yıkadıktan sonra tencereye alın ve üzerine çıkacak kadar su ekleyip, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca yemeklik doğranmış soğan ve kıyılmış sarmısağı ekleyip, yarım saat kaynatın. İçine kavrulmuş kişniş tohumu ile tuz katın. Ayrı bir tencerede buğdayı bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzün. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip, pişmeye bırakın. Piştikten sonra mercimeğin üzerine ilave edin ve bir taşım daha kaynatın. Üzeri için tereyağını eritip, unu kokusu çıkana kadar kavurun. Pulbiber ekleyip, çorbaya katın ve sıcak olarak servis yapın.
Tunceli Mutfağı'ndan seçmeler
KALBUR HURMASI(6-8 Kişilik)
1 çay kaşığı toz maya, 1 çay bardağı süt, aldığı kadar un, 2 kahve fincanı eritilmiş tereyağı, 2 kahve fincanı irmik, 2 adet yumurta sarısı, şerbeti için: 5 su bardağı tozşeker, 5 su bardağı su, yarım limonun suyu
Mayayı yarım çay bardağı sütün içinde eritin ve bir kaba alın. 1 çay bardağı un ilave edip, yumuşak bir mayalı hamur yapın ve 15 dakika dinlendirin. Diğer taraftan tereyağını bir kapta yakmadan ısıtın ve içine kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un katın. İrmik, yumurta sarısı, mayalı hamur ve kalan sütü ekleyip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve 4 cm çapında yuvarlaklar yapın. Hamuru rende veya kalbur üzerine bastırarak kendi etrafında sarın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Bu şekilde 20 dakika daha mayalandırın ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Kaynayınca limon suyu katıp, bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. Pişen tatlıları şerbetin içine atın ve 1-2 dakika çekmesi için bekletip, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler