Töresel lezzet geleneği helva
Geleneklerimizde tüm önemli zamanların eşlikçisi helvadan yaratıcı tarifler...
FISTIKLI İRMİK HELVASI(4 Kişilik)
150 gram tereyağı (10 çorba kaşığı), 1 su bardağı irmik, 1 kahve fincanı dolmalık fıstık, 150 gram tozşeker, şerbeti için: 2/3 su bardağı tozşeker, iki buçuk su bardağı süt
Şerbet için, tencerede şeker ve sütü sürekli karıştırarak kaynatın ve tencereyi ateşten alın. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca irmikle, fıstıkları ekleyip ateşi iyice kısın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, fıstıklar iyice pembeleşene dek kavurun. Şerbeti tekrar kaynatın ve kaynar olan irmik karışımına ekleyin. Bir kere karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, irmik şerbetini tamamen çekene kadar pişirin. Şerbeti iyice çekilince, şekeri serpip bir daha karıştırın. Ateşi kapatıp, helvayı demlendirin.
Töresel lezzet geleneği helva
BEYAZ HELVA (6 Kişilik)
2 su bardağı tozşeker, 1 su bardağı un, Bir buçuk su bardağı soğuk su, 2 su bardağı ceviz, Süslemek için: Nar tanesi ve nane yaprağı
Tozşeker ve unu bir tencereye alın. Soğuk suyu ilave edip, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pelte kıvamına gelene kadar pişirin. Cevizi iri kalacak şekilde robottan geçirin. Yarısını orta büyüklükte yuvarlak bir kabın dibine yayın. Üzerine helvayı boşaltıp, kalan cevizi serpin. Soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde kesin. Üzerini nar taneleri ve nane ile süsleyip, servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
PEKMEZLİ KROKANLI UN HELVASI(6 Kişilik)
200 gram tereyağı, bir buçuk su bardağı un, 1 su bardağı pekmez, 1 çay bardağı su, krokan için: 1 su bardağı tozşeker, 1 su bardağı iri dövülmüş fındık
Helva için tereyağını bir tencerede eritin. Elenmiş unu ilave edip, kısık ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak pembeleştirin. Pekmezi bir kasede su ile açtıktan sonra una ekleyin ve ocağın altını kapatın. Hızlı bir şekilde karıştırarak pekmezi una yedirin. 15 dakika demlendirdikten sonra küçük kek kalıplarına pay edin ya da orta büyüklükte bir kalıba boşaltın. Krokan için tozşekeri yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın. Şeker yayılıp, yan kenarlarından rengi dönmeye başlayınca, kavrulup, iri kıyılmış fındığı katın. Tozşeker iyice eriyip, karamel haline geldiğinde ocaktan alın. Tezgahın üzerine yağlı kağıt serin ve üzerine dökün. İyice soğuduktan sonra elinizle kırarak şekillendirin. Pekmezli helvayı krokanla süsleyerek servis yapın
Töresel lezzet geleneği helva
KADAYIF HELVASI(8 Kişilik)
Yarım kg tel kadayıf, 1 paket tereyağı, 1 çorba kaşığı tarçın, 2 kahve fincanı pudraşekeri, 50 gram dolmalık fıstık, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, şerbeti için: 6 su bardağı tozşeker, 4 su bardağı su, yarım limonun suyu
Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için bütün şerbet malzemesini bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynadıktan 2 dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Kadayıfı keskin bir bıçakla incecik kıyıp, bir tencereye alın. Üzerine eritilmiş ve ılınmış tereyağını katın. 2 dakika kısık ateşte karıştırarak çevirin. Ocaktan alın ve ılındıktan sonra hamur yoğurur gibi yoğurun. Tencereyi yeniden ocağa koyup, orta ateşte helva kavurur gibi 5 dakika kavurun. Tarçın katıp 10 dakika daha kavurun. Daha sonra üzerine soğuk şerbeti kepçe ile azar azar ekleyin ve karıştırarak yedirin. Tüm şerbet bitene kadar devam edip, iyice çekmesini sağlayın. Bir tepsiye pudraşekerinin yarısını serpin. Üzerine kadayıf helvasını yayın. Bir kaşık tersi ile düzeltin. Kalan pudraşekerini üzerine dökün. Dolmalık fıstıkları sıvıyağda kavurup tatlının üzerine koyun. Soğuduktan sona dilimleyerek servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
GÜLSULU HELVA(6 Kişilik)
3 su bardağı su, 2 su bardağı gülsuyu, 1 paket margarin, 1 kg un, 3 adet yumurta, 1 çay kaşığı karbonat, şerbeti için: 4 su bardağı su, 4 su bardağı tozşeker, yarım limonun suyu
Su, gülsuyu ve margarini bir tencereye alıp kaynatın. Üzerine elenmiş unu azar azar ilave edip hızlıca karıştırın. Topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Hamur haline gelince ocaktan alın. Soğuyunca yumurtaları ve karbonatı ekleyip karıştırın. Bir fırın kabını yağlayın. Hamuru bastırarak kaba yayın ve dilediğiniz şekilde kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Diğer taraftan şerbeti için su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Kızaran hamuru fırından alıp üzerine sıcak şerbeti dökün. Yeniden fırına verip 5 dakika daha pişirin. Soğuyunca servis yapın.
Töresel lezzet geleneği helva
PEYNİRLİ İRMİK HELVASI(6 Kişilik)
2 su bardağı irmik, 250 gram tereyağı, 3 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı su, 250 gram tuzsuz taze keçi peyniri
İrmik ve tereyağını kısık ateşte, karıştırarak, rengi dönene kadar kavurun. Tozşekeri suda eritip irmiğin üzerine dökün. Suyunu çekmesine yakın parça parça koparılmış peyniri ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirip, 10 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Bağ Bozumu Sofrası
- Bağışıklık Dostu Mevsim Menüleri
- Konuk Şef Can Aras'la Sofraya Özel