Toprağın turuncu hediyesi: Havuç
Lif ve şeker yönünden zengin, şifalı bir sebze olan havuçla, tatlı-tuzlu tarifler...
PORTAKALLI SOĞUK HAVUÇ ÇORBASI(4 Kişilik)
4 adet havuç, 4 su bardağı tavuk suyu, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu, 1 adet portakalın suyu, 1 su bardağı süzme yoğurt tuz, karabiber, üzerine: 1 çorba kaşığı kalın rendelenmiş portakal kabuğu
Havuçları temizleyip ince doğrayın ve tavuk suyunda yumuşayana kadar haşlayın. Soğuyunca üzerine zencefil zencefil kelimesinin anlamı için tıklayınız "Latince adı: Zingiber officinale Zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasındandır. Kullanılan kısmı gövdesidir. Tazesi ve kurusu değerlendirilir. Şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılır. Çeşitli pastalara, keklere, meyve salatalarına,..." , rendelenmiş portakal kabuğu, portakal suyu, süzme yoğurt, tuz ve karabiber ilave edip blenderden geçirin. Daha sonra buzdolabında 5 saat dinlendirin. Kaselere paylaştırıp iri rendelenmiş portakal kabuğu serperek servis yapın.
Toprağın turuncu hediyesi: Havuç
ZEYTİNYAĞLI HAVUÇ(4 Kişilik)
Yarım kg havuç, 1 çay bardağı zeytinyağı, 5 diş kıyılmış sarmısak, 1 adet soğan, 1 kahve fincanı pirinç, 2 su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 4 dal kıyılmış maydanoz, tuz
Havuçları temizleyip verev doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp sarmısak ve piyazlık doğranmış soğanı 2-3 dakika kavurun. Üzerine havuç ve pirinci ilave edin. Birkaç dakika daha soteleyin. Sıcak su, tozşeker ve tuz ekleyip havuç yumuşayana dek pişirin. Servis tabağına aktarın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Toprağın turuncu hediyesi: Havuç
HAVUÇ TATLISI(4 Kişilik)
1 kg havuç, yeteri kadar su, 1 su bardağı kavrulmuş tuzsuz yerfıstığı, 1 su bardağı tozşeker, 3 çorba kayığı buğday nişastası, 1 paket vanilya, üzerine: 3 çorba kaşığı rendelenmiş hindistancevizi, 2 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Havuçları temizleyip bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan itibaren 10 dakika haşlayın. Havuçları sudan alın. Ilındıktan sonra rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Yerfıstığını incecik dövün. Tozşeker ve nişastayı 1 su bardağı suda eritin. Üzerine vanilya ekleyip karıştırın ve bir tencereye alın. Havucu katın ve karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Yerfıstığını muhallebiye ekleyip ocaktan alın. Kare ya da dikdörtgen cam bir kabı suyla hafifçe ıslatın. Tatlıyı kaba dökün. Ilındıktan sonra buzdolabına koyup iyice soğutun. Arzunuza göre dilimleyin. Rendelenmiş hindistancevizi ve limon kabuğunu karıştırın. Dilimlerin kenarını bu karışıma bulayıp servis yapın.
Toprağın turuncu hediyesi: Havuç
KÖFTELİ YER FISTIĞI SOSLU HAVUÇ(6 Kişilik)
500 gram bebek havuç, 1 su bardağı tuzlu yerfıstığı, 2 çorba kaşığı soya sosu, 3 çorba kaşığı tozşeker, 2 çorba kaşığı acı biber salçası, bir buçuk su bardağı su, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, köfte için: 300 gram kıyma, 1 dilim bayat ekmek, 1 su bardağı süt, 1 adet soğan, bir tutam kekik, tuz, karabiber, kızartmak için: sıvıyağ üzerine: iri dövülmüş, yerfıstığı .
Köfteleri hazırlamak için, bayat ekmeğin kenarlarını alıp bir kaba koyun. Üzerine süt ekleyin ve 5 dakika bekletin. Daha sonra iyice sıkın. Kıymayı geniş bir kaba alın. Üzerine sütte bekletip sıktığınız bayat ekmek, rendelenmiş soğan soğan kelimesinin anlamı için tıklayınız " Zambakgiller ailesinden olan soğan, pırasa ve sarmısağın da yakın akrabasıdır. Soğanın anavatanının Asya olduğunu savunan bir görüş bulunmakla birlikte, bazı araştırma sonuçları evcilleştirilen soğanın ilk olarak bugünkü İran ve Pakistan'ın..." , kekik, tuz ve karabiber ekleyip iyice yoğurun. Hazırladığınız harçtan arzunuza göre köfteler hazırlayın. Sos için 1 su bardağı kabukları soyulmuş tuzlu yerfıstığını iyice dövün. Bir tencereye alıp üzerine soya sosu, 2 çorba kaşığı tozşeker, biber salçası ve 1 su bardağı sıcak su ekleyin. 10 dakika kapağı açık olarak pişirin ve blenderden geçirip püre haline getirin. Havuçları soyun. Yaprakları varsa birkaç tanesini üzerinde bırakın. Tereyağını bir tavada eritin. Havuçları tavaya alıp kapağını kapatın. Kısık ateşte 15 dakika ara sıra karıştırarak sote edin. Havuçları tavadan alın. Aynı tavaya kalan 1 çorba kaşığı tozşeker ve yarım su bardağı suyu koyup, koyulaşana dek kaynatın. Üzerine havuçları ekleyin. Tavayı sallayarak karıştırıp 5-10 dakika pişirin. Hazırladığınız köfteleri kızgın yağda kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Birkaç dakika bekletip servis tabağına alın. Yanına sotelediğiniz havuçları koyun. Üzerine yerfısıtığı sosu gezdirin. Dövülmüş yerfıstığı serperek servis yapın.
Toprağın turuncu hediyesi: Havuç
HAVUÇLU VE BEZELYE PÜRELİ EKMEKLER(6 Kişilik)
500 gram havuç, yeteri kadar su, 4 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı süt, bir tutam köri, 200 gram bezelye, 12 dilim tost ekmeği, tuz, karabiber, üzerine: 2 dal dereotu
Havuçları temizleyip küp doğradıktan sonra tuzlu suda haşlayın. Süzüp blenderden geçirerek püre haline getirin. 2 çorba kaşığı sıvıyağı yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp üzerine havucu ekleyin. Ara sıra karıştırarak suyunu çektirin. Üzerine çırpılmış yumurta, süt, köri ve tuz ilave edin. Karıştırın ve ocaktan alın. Bezelyeyi haşlayın. Süzüp blenderden geçirin. Üzerine 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Bir çorba kaşığına havuçlu püre, ikinci çorba kaşığına da bezelyeli püreden alın. İki kaşığı birbirine yapıştırarak mekik şekli verin. Ekmek dilimlerini bir bardak ağzı ile kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartın. Üzerlerine havuçlu bezelyeli mekikleri yerleştirin. Servis tabağına aktarın, dereotu ile süsleyerek servis yapın.
Toprağın turuncu hediyesi: Havuç
HAVUÇ SOSLU TAVUKLU PİRİNÇ KEKİ(6 Kişilik)
2 adet havuç, 2 adet tavuk kalça (kemiksiz), bir buçuk su bardağı pirinç, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı bezelye, 1 adet soğan, 2 su bardağı su, 2 adet orta boy patates, yarım su bardağı süt, 1 adet yumurta, tuz, karabiber, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 3 adet yumurtanın akı, 2 çorba kaşığı galeta unu, üzeri için: 5 adet havuç, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber
Tereyağını bir tavada eritin. Üzerine bezelye, tuz ve karabiber ekleyip soteledikten sonra kenara alın. Parça tavuk, bütün soğan ve havucu 2 su bardağı tuzlu suda haşlayın. Tavuk eti, soğan ve havuçları sudan çıkarın. Tavuk ve havucu küp doğrayıp üzerine bezelye ekledikten sonra kenara alın.Pirinç, küp doğranmış patates ve sütü haşlama suyuna katın. Suyunu çekene dek yaklaşık 20- 25 dakika pişirip ocaktan alın. Ilındıktan sonra çırpılmış yumurtalar ve kaşar peynirinin yarısını ekleyip karıştırın. Baton bir kek kalıbına çırpılmış yumurta akı sürüp, 1 çorba kaşığı galeta unu serpin. Pirinçli karışımın üçte ikisini kalıba dökün. Üzerine havuçlu-tavuklu karışımı yayın. Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Kalan pirinçli karışımı üzerine dökün. Kalan galeta unu ve kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.Üzeri için zeytinyağını bir tavaya alıp rendelenmiş havucu ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp, 10 dakika pişirin. Daha sonra keki servis tabağına alın. Üzerine sote havucu ekleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler