Tatlı krizine son!
Damla sakızlı lokma Tarifi (6 kişilik)
3 su bardağı un
Yarım paket yaş maya (20 gram)
Bir buçuk su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
3 parça dövülmüş damla sakızı
Kızartmak için:
3 su bardağı sıvıyağ
Bir buçuk su bardağı mısır yağı
Bir buçuk su bardağı zeytinyağı
Şerbeti için:
Beş buçuk su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
DERİN bir kaba unu eleyerek ortasını açın. Maya ve yarım su bardağı ılık suyu ekleyip kenardan biraz un alarak boza kıvamına getirin. Kalan unu üzerine toplayın, yoğurarak sıcak ortamda dinlendirin. Yarım saat sonra hamurun ortasını açıp kalan suyu, tuzu, dövülmüş damla sakızını kattıktan sonra çırparak yoğurun. Kabın üzerini kapakla örtün. Sıcak ortamda 2-3 misli kabarana dek mayalandırın. Sıvıyağları kızartma tenceresine alarak yağı kızdırın. Hamur göz göz olduğunda sol avucunuzun içine bir miktar hamur alın. Çorba kaşığını sıvıyağa batırın. Sol avucunuzdan sıkarak çıkarttığınız hamuru yağlı kaşığa alın. Daha sonra kaşıktaki hamuru kızgın yağa atarak kızartın. Bir seferde tencereye 7-8 lokma atabilirsiniz. Sonrasında kevgirle yağdan çıkartın. Çıkardığınız lokmaları kağıt peçete üzerine alarak fazla yağlarından arındırın.
* Şerbeti hazırlamak için tozşeker ve suyu kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin. 1 dakika daha kaynatıp ocaktan alarak ılınmaya bırakın. Kağıt peçete üzerinde yağlarından arınan lokmaları soğuyan şerbete atın. Lokmalar şerbeti iyice içine çektiğinde tencereden alın. Toz antepfıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Lokmaları, ucuna düz duy takılmış sıkma torbası ile de kızgın yağa atabilirsiniz.
Tatlı krizine son!
Şekerpare Tarifi (8 kişilik)
4 kahve fincanı eritilmiş margarin
12 kahve fincanı un,
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 kahve fincanı tozşeker
1 su bardağı tatlı badem
Şerbeti için:
1 paket vanilya
Üç buçuk su bardağı tozşeker
Üç buçuk su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Margarin, yumurta ve tozşekeri derin bir kapta karıştırın. Üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. Yoğurup hamur haline getirin. Bademleri kaynayan suda 5 dakika haşlayıp kabuklarını soyun. Yapışmaz yüzeyli bir tavada pembeleşene kadar kavurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayarak şekil verin. Hafif yassılaştırarak yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Ortalarına birer adet badem yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Şerbeti için, bir tencerede tozşeker ve suyu kaynatın. Kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra limon suyunu ekleyip tencereyi ocaktan alın. Vanilya ilave edip sıcak şekerparenin üzerine sıcak şerbeti gezdirin.
Tatlı krizine son!
Harire Tarifi (6 kişilik)
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
200 gram iri kıyılmış ceviz
Süslemek için:
Ceviz
Ceviz hariç bütün malzemeyi bir tencereye alıp iyice özleşene kadar karıştırın. Daha sonra ocağa oturtup orta ateşte muhallebi kıvamına gelene dek kaynatın. İri kıyılmış cevizi tatlıya ekleyip karıştırın. Dilediğiniz şekilde bir cam tepsiyi, hafifçe ıslatın. Tatlıyı tepsiye alıp buzdolabında birkaç saat soğutun. Üzerini cevizle süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.
Tatlı krizine son!
İrmikli Tatlı Tarifi (4 kişilik)
9 çorba kaşığı irmik
9 çorba kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
1 litre süt
Üzerine:
Yarım su bardağı çikolata sos
SIRAYLA süt, tozşeker, irmik ve vanilyayı bir tencereye alın. Devamlı karığtırarak kısık ateğte piğirin. Kaynayınca ocaktan alın. Tatlının kolay çıkması için, kalıbı sudan geçirin ve kurulamayın. Karığımı kalıba yayıp, spatula ile düzeltin. Buzdolabında bir gece bekletin. Su bardağı ile yuvarlak ğekiller çıkarın. Servis tabağına alıp, üzerine çikolata sos gezdirerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler