Tatlı krizine son!
Damla sakızlı lokma Tarifi (6 kişilik)
3 su bardağı un
Yarım paket yaş maya (20 gram)
Bir buçuk su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
3 parça dövülmüş damla sakızı
Kızartmak için:
3 su bardağı sıvıyağ
Bir buçuk su bardağı mısır yağı
Bir buçuk su bardağı zeytinyağı
Şerbeti için:
Beş buçuk su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
DERİN bir kaba unu eleyerek ortasını açın. Maya ve yarım su bardağı ılık suyu ekleyip kenardan biraz un alarak boza kıvamına getirin. Kalan unu üzerine toplayın, yoğurarak sıcak ortamda dinlendirin. Yarım saat sonra hamurun ortasını açıp kalan suyu, tuzu, dövülmüş damla sakızını kattıktan sonra çırparak yoğurun. Kabın üzerini kapakla örtün. Sıcak ortamda 2-3 misli kabarana dek mayalandırın. Sıvıyağları kızartma tenceresine alarak yağı kızdırın. Hamur göz göz olduğunda sol avucunuzun içine bir miktar hamur alın. Çorba kaşığını sıvıyağa batırın. Sol avucunuzdan sıkarak çıkarttığınız hamuru yağlı kaşığa alın. Daha sonra kaşıktaki hamuru kızgın yağa atarak kızartın. Bir seferde tencereye 7-8 lokma atabilirsiniz. Sonrasında kevgirle yağdan çıkartın. Çıkardığınız lokmaları kağıt peçete üzerine alarak fazla yağlarından arındırın.
* Şerbeti hazırlamak için tozşeker ve suyu kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin. 1 dakika daha kaynatıp ocaktan alarak ılınmaya bırakın. Kağıt peçete üzerinde yağlarından arınan lokmaları soğuyan şerbete atın. Lokmalar şerbeti iyice içine çektiğinde tencereden alın. Toz antepfıstığı ile süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Lokmaları, ucuna düz duy takılmış sıkma torbası ile de kızgın yağa atabilirsiniz.
Tatlı krizine son!
Düğme Tatlısı Tarifi (8 kişilik)
125 gram margarin
2 su bardağı irmik
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı soda
1 çay kaşığı vanilya
Üzerine: Badem ve marmelat
Şerbeti için: Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı vanilya
Öncelikle şerbet için tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve limon suyu ile vanilyayı ekleyin. Soğumaya bırakın. Diğer taraftan bir tencerede margarin ve irmiği, kısık ateşte 10-15 dakika kavurup, soğumaya bırakın. Yumurta, un, kabartma tozu, soda ve vanilya ekleyip, yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayın. Baş parmağınızla ortalarını çukurlaştırın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından alıp, sıcakken üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Çukur kısımlarına birer adet badem ve marmelat koyup, servis yapın.
Tatlı krizine son!
Sünger lokması Tarifi (6 kişilik)
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 adet limonun rendelenmiş
kabuğu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Şurubu için:
2 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Kızartmak için: Sıvıyağ
ÖNCELİKLE şerbeti hazırlamak için, tozşeker ve suyu ocağa oturtup 10 dakika kaynatın. Kenara alıp soğutun. Hamur için, yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Aklarını iyice köpürünceye kadar çırpın. Üzerine sarılarını ilave edip biraz karıştırın. Yoğurt, un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini üzerine ekleyin. Bir çorba kaşığını zeytinyağına batırıp, ucuyla hamurdan küçük parçalar alıp kızgın yağa atın. Kızaran hamurları sıcakken şerbete atın. Lokmalar şerbeti çekince servis yapın.
Tatlı krizine son!
Hanım Göbeği Tarifi (15 adet)
60 gram tereyağı
1 su bardağı su
1 su bardağı dolusu un
2 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbet için:
Bir buçuk su bardağı tozşeker
Bir buçuk su bardağı su
2-3 damla limon suyu
TEREYAĞINI su ile kaynatın. Unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Hamur kendini toparlayınca ocağın altını kapatın ve soğumaya bırakın. Soğuyan hamura yumurtaları teker teker ilave ederek yedirin. Hazırladığınız hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içini yağlayıp hamurları top haline getirin. Parmağınızla ortalarını delin. Hamurları soğuk yağın içine atıp orta ateşte kızartın. Her kızartmada yağı soğutup tekrar kızartma yapın. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip 2 taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Soğuk şerbetin içine sıcak tatlıları atın ve şerbeti çektikten sonra servis tabağına alın.
Aşçının notu: “Vezir Parmağı” ve “Hanım Göbeği” yaparken, kızartma aşamasında sıvıyağı tavaya alıp içine hamurları koyun. Daha sonra ocağın altını yakıp orta ateşte tatlıları kızartın. Hamurlar her seferinde soğuk tava ve soğuk yağda kızartılmalıdır.
Tatlı krizine son!
Lokma Tatlısı Tarifi (12 kişilik)
1 kg un
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı sıvıyağ
Kızartmak için:
4 su bardağı sıvıyağ
Şurubu için:
2 kg tozşeker
5 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Şurubu hazırlamak için bir tencereye su, şeker ve limon suyunu birlikte koyup karıştırın ve kaynamaya bırakın. Üzerinde biriken köpükleri zaman zaman alın. Köpükler oluştuktan sonra, 10 dakika kaynatıp altını kapatın. Hamur için, derin bir kaba un, maya, tuz, şeker ve zeytinyağını koyup, ılık su ile çok yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp ılık bir yerde kabarmaya bırakın. Kabarınca yeniden karıştırın. Sıvıyağı derin bir kızartma tenceresine koyup kızdırın. Hamurdan, avuç dolusu bir parça alıp baş parmak ve işaret parmağı arasında sıkın. Yağa batırılmış bir kaşık yardımı ile hamurdan fındık büyüklüğünde lokmalar kopartıp yağa atın. Tencere lokmalarla dolunca sürekli karıştırarak kızartın ve kenarda bekleyen soğuk şuruba atın. 10- 15 dakika bekletip ılık olarak servis yapın.
Tatlı krizine son!
Künefe Tarifi (4 kişilik)
100 gram tel kadayıf
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı tozşeker
Dil peyniri,
ceviz
fıstık
Şerbet için:
1 su bardağı su
1 kahve fincanı tozşeker
Öncelikle şurubu hazırlayın. Bunun için su ve tozşekeri kaynatın. Soğumaya bırakın. Kadayıfı ince ince didin. Tereyağını eritip, tozşekerle karıştırın. Kadayıfı koyacağınız kabın zeminine şekerli yağı dökün. Ardından bir kat kadayıf ilave edin. Dil peynirini üzerine koyun. Tekrar kadayıfı döşeyin. Malzemeleri bu şekilde dizerek bitirin. Ocakta altı hafif kızarana dek pişirin. Ters çevirip diğer yüzünü pişirin. Ters çevirip diğer yüzünü pişirin. Üzerine soğuyan şerbeti gezdirin. Fıstık ya da ceviz serpip servis yapın.
Tatlı krizine son!
Çerkes Tatlısı Tarifi (6 kişilik)
500 gram un
Bir buçuk çorba kaşığı instant maya
1 paket margarin (250 gram)
1 tatlı kaşığı tozşeker
1/4 çay kaşığı tuz
10 adet yumurta sarısı
Harcı için:
2 su bardağı kıyılmış ceviz
İki buçuk su bardağı kıyılmış fındık
4 adet yumurta,
bir tutam tarçın
Şerbeti için:
1 kg tozşeker
İki buçuk su bardağı su
1/3 çay kaşığı limon tuzu
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Üzerine:
1 tatlı kaşığı toz antepfıstığı
Hamuru için, un, maya, margarin, tozşeker, tuz ve yumurta sarısını iyice yoğurun. Üzerini örtüp, serin bir yerde 15-20 dakika dinlendirin. Ayrı bir yerde harç malzemesinin tümünü iyice karıştırıp kenara alın. Dinlenen hamuru yaklaşık 5 mm inceliğinde açın. Daha sonra 10 cm'lik kareler halinde kesin. Hamurların içine harçtan pay edin. Rulo şeklinde sarıp, istediğiniz uzunlukta kesin. Şerbet için, tozşeker ve suyu bir taşım kaynatın. Ocağın altını kısıp, limon tuzunu ilave edin. 1-2 dakika daha kaynatıp, ocaktan alın. Soğumaya bırakın. Tatlıları sıvıyağa atıp, altın sarısı renk alana kadar kızartın. Yağını süzdürüp, soğuk şurubun içine atın. Tatlılar şurubu çektiğinde çıkartıp, servis yapın.
Aşçının notu: Kare hamurların içine harcı pay ederken, harcın kenarlardan taşmamasına özen gösterin.
Tatlı krizine son!
Şekerpare Tarifi (8 kişilik)
4 kahve fincanı eritilmiş margarin
12 kahve fincanı un,
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 kahve fincanı tozşeker
1 su bardağı tatlı badem
Şerbeti için:
1 paket vanilya
Üç buçuk su bardağı tozşeker
Üç buçuk su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Margarin, yumurta ve tozşekeri derin bir kapta karıştırın. Üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. Yoğurup hamur haline getirin. Bademleri kaynayan suda 5 dakika haşlayıp kabuklarını soyun. Yapışmaz yüzeyli bir tavada pembeleşene kadar kavurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde yuvarlayarak şekil verin. Hafif yassılaştırarak yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Ortalarına birer adet badem yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Şerbeti için, bir tencerede tozşeker ve suyu kaynatın. Kaynamaya başladıktan 3 dakika sonra limon suyunu ekleyip tencereyi ocaktan alın. Vanilya ilave edip sıcak şekerparenin üzerine sıcak şerbeti gezdirin.
Tatlı krizine son!
Harire Tarifi (6 kişilik)
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
200 gram iri kıyılmış ceviz
Süslemek için:
Ceviz
Ceviz hariç bütün malzemeyi bir tencereye alıp iyice özleşene kadar karıştırın. Daha sonra ocağa oturtup orta ateşte muhallebi kıvamına gelene dek kaynatın. İri kıyılmış cevizi tatlıya ekleyip karıştırın. Dilediğiniz şekilde bir cam tepsiyi, hafifçe ıslatın. Tatlıyı tepsiye alıp buzdolabında birkaç saat soğutun. Üzerini cevizle süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.
Tatlı krizine son!
İrmikli Tatlı Tarifi (4 kişilik)
9 çorba kaşığı irmik
9 çorba kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
1 litre süt
Üzerine:
Yarım su bardağı çikolata sos
SIRAYLA süt, tozşeker, irmik ve vanilyayı bir tencereye alın. Devamlı karığtırarak kısık ateğte piğirin. Kaynayınca ocaktan alın. Tatlının kolay çıkması için, kalıbı sudan geçirin ve kurulamayın. Karığımı kalıba yayıp, spatula ile düzeltin. Buzdolabında bir gece bekletin. Su bardağı ile yuvarlak ğekiller çıkarın. Servis tabağına alıp, üzerine çikolata sos gezdirerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri