Tarihimizden lezzet derlemesi
TANDIR ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kurufasulye
Yarım su bardağı aşurelik buğday
3 çorba kaşığı kırmızı mercimek
4 çorba kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
8-10 su bardağı sıcak et suyu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Nohut, kurufasulye ve aşurelik buğdayı bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün süzüp, yeniden su ekleyin. Ayrı kaplarda hafif diri kalacak şekilde haşlayın ve süzün. Tereyağını bir tencereye alıp, üzerine ince kıyılmış soğanı ilave edin ve rengi dönene dek kavurun. Üzerine 8 su bardağı et suyu ilave edin. Nohut, kurufasulye, buğday, kırmız mercimek, tuz ve karabiber ekleyin. Mercimek yumuşayana dek (çorba koyu olursa kalan et suyunu da ilave edin) pişirip, servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
ANTEPFISTIKLI DANA SARMA(1 Kişilik)
Malzemeler:
250 gram dana bonfile
2 çorba kaşığı antepfıstığı
5 adet ekşi kuru erik
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 dal kekik, tuz, karabiber
Servis için: Izgara sebze
Hazırlanışı:
Antepfıstığını birkaç dakika haşlayıp süzün. Soğuk sudan geçirdikten sonra irice dövün. Erikleri ince kıyıp, fıstıkla karıştırın. Bonfileyi 3 parçaya bölün. Döverek inceltin. Üzerlerine tuz serpin. Fıstıklı karışımı içlerine pay edip, sarın. Açılmalarını önlemek için kürdanla tutturun. Üzerlerine zeytinyağı sürüp, karabiber serpin. Izgarada ya da fırında pişirin. Dilimleyerek servis tabağına alın. Kekik yaprakları ile süsleyin. Izgara sebze eşliğinde servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI SOĞAN DOLMASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet orta boy kırmızı soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet küçük boy soğan
5 çorba kaşığı bulgur
4 tatlı kaşığı çekilmiş ceviz içi
Yarım çay bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı üzüm pekmezi
Toz kakule, toz karanfil,
Yenibahar, kimyon, tuz
Hazırlanışı:
Kırmızı soğanların kabuklarını soyup, içlerini fazla çıkarmadan, kabak dolması yapar gibi oyun. Daha sonra tuz eklediğiniz suda 15 dakika haşlayıp, süzün. 2 Zeytinyağını bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine bulgur ekleyip, 5 dakika kavurun. Baharatları, tuzu ve suyu katıp, 5 dakika pişirin. Üzerine ceviz ekleyip, ocaktan alın ve harcı 10 dakika dinlendirin. Haşladığınız soğanların içine bulgurlu harçtan doldurun ve fırın kabına yerleştirin. Üzerine pekmez gezdirin. Kabı alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
İÇLİ BÖREK(8 Adet)
Malzemeler:
1 adet yufka
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağı
İç malzeme için:
100 gram kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet küçük boy soğan
2 çorba kaşığı ince bulgur
3 çorba kaşığı çekilmiş ceviz
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Hazırlanışı:
İç malzeme için, sıvıyağı bir tavaya alıp yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine kıymayı ilave edin ve birlikte soteleyin. Bulguru katıp, tavanın kapağını kapatın ve kısık ateşte bulgur yumuşayana dek bekletin. Ocaktan alıp, ceviz, tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın. 1 su bardağı sıcak suyun içine tereyağını katıp, eritin. Düz bir zemine serdiğiniz yufkanın üzerine bu karışımdan sürün. Yufkayı önce + şeklinde dörde bölün. Daha sonra her parçayı bir kez daha bölerek 8 parça elde edin. Her parçanın geniş kısmına biraz kıymalı harç koyup, sigara böreği sarar gibi sarın. Kızgın yağda kızartıp servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
TAVUK GERME(1 Kişilik)
Malzemeler:
250 gram derisi alınmış tavuk kalça
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı limon suyu
1 diş dövülmüş sarmısak
Yarım çorba kaşığı salça,
Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon, kekik
2-3 dal taze kekik
Servis için:
Patates kızartması, közlenmiş biber ve domates
Hazırlanışı:
Baharatları ve tuzu karıştırıp, tavuğun her iki tarafına sürün. Zeytinyağı, limon suyu, salça ve sarmısağı bir kapta karıştırıp yine her iki yüzüne sürün. Daha sonra tavuğu, ızgarada ya da fırında pişirin. Piştikten sonra irice doğrayıp servis tabağına alın. Kekik dalları ile süsleyin. Közlenmiş biber, domates ve patates kızartması eşliğinde servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
KAŞIK SALATASI(2 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet domates
1 adet salatalık
2 adet sivri biber
1 adet küçük boy soğan
3’er dal maydanoz ve nane
3 çorba kaşığı kıyılmış badem
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi, tuz
Hazırlanışı:
Domates ve salatalığı soyup, ince kıydıktan sonra servis tabağına alın. Üzerine ince kıyılmış sivri biber, soğan, maydanoz ve nane ilave edip, harmanlayın. Kıyılmış badem serpin. Küçük bir kapta zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu karıştırıp, salatanın üzerine gezdirdikten sonra servis yapın.
Tarihimizden lezzet derlemesi
TAHİN SOSLU BALKABAĞI(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 çorba kaşığı tahin
500 gram balkabağı
Yarım su bardağı tozşeker
3 cm büyüklüğünde çubuk tarçın
20 adet kepekli bisküvi
1 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
Süslemek için:
Ceviz ve nane yaprağı
Hazırlanışı:
Balkabağını küçük parçalar halinde dilimleyip, bir tencereye alın. Üzerine tozşeker ve tarçın ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte kabak yumuşayana dek pişirin. İçinden tarçını alın. Kabak soğuduktan sonra blenderden geçirip, sıkma torbasına alın. Bisküvi ve tereyağını birlikte blenderden geçirin. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine, dört adet küçük çember kalıp koyun. İçlerine elinizle bastırarak tereyağlı bisküvi yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 3 dakika pişirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra çemberleri alın. Bisküvi tabanlarını bir spatula ile servis tabaklarına aktarın. Üzerine balkabağı püresi sıkın. Tahin gezdirin. Yarım ceviz koyup, nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri