Tanesi allı, yemesi tatlı: Kiraz
KİRAZLI MİLFÖY BÖREK(10 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
10 adet kare milföy, 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
2 çorba kaşığı tozşeker, 1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çorba kaşığı su, 1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı süt, 2 çorba kaşığı pudraşekeri
Hazırlanışı:
Milföyleri düz bir zemine yerleştirin ve kolay yapışmasını sağlamak için yanlarına birer parmak genişliğinde tereyağı sürüp kenara alın. Ayrı bir yerde kiraz ve tozşekeri kısık ateşte hafif sulanana dek pişirin. Mısır nişastasını su ile açıp kiraza ilave edin. 2 dakika daha pişirip soğumaya bırakın. Soğuyunca milföylerin ortalarına pay edin. Uçlarını bohça gibi kapatın. Yumurta ve sütü karıştırıp milföylerin üzerine sürün. 1 çorba kaşığı pudraşekeri serpip önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından alıp, kalan 1 çorba kaşığı pudraşekerini serperek servis yapın.
Tanesi allı, yemesi tatlı: Kiraz
KİRAZLI SORBE(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
Yarım su bardağı su
Bir buçuk çorba kaşığı limon suyu
Şerbet için:
Bir buçuk çay bardağı tozşeker ve su
Hazırlanışı:
Kiraz ve suyu orta ateşte 4 dakika pişirin. Ocağın altını kısıp, 3 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp blenderde hafif karıştırın. Büyük bir kabın içine buz doldurup, buzun içine daha küçük bir kap yerleştirin. İçine kirazlı karışımı alıp, karıştırarak soğutun. Limon suyu ekleyip karıştırın. Şerbet için tozşeker ve suyu 10 dakika kaynatın. Büyük bir kabın içine buz doldurup, buzun içine daha küçük bir kap yerleştirin. Şerbeti içine alıp soğuyana dek karıştırın. Daha sonra kirazlı karışıma ilave edin ve iyice karıştırın. Fırın tepsisi ebadında bir kaba karışımı alın. Derin dondurucuda 30 dakika dinlendirin. Çatalla karıştırıp, aynı şekilde 30 dakika daha dinlendirin. İşlemi bir kez daha tekrarlayın. Servis bardaklarına alıp, soğuk servis yapın.
Tanesi allı, yemesi tatlı: Kiraz
KİRAZLI KREM KARAMEL(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı su
Yarım su bardağı+4 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı süt, 1 paket vanilya
2 adet yumurta
2 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Kiraz, tereyağı, su ve 1 çorba kaşığı tozşekeri 2-3 dakika pişirin. Tülbentten geçirip suyunu ve tanesini ayırıp kenara alın. Yarım su bardağı tozşekeri tavaya alıp ocağa oturtun. Karamelize olana dek karıştırıp kiraz suyunu ekleyin. 3 dakika daha pişirip 4 adet kaba pay edin. Soğuması için kenara alın. Süt ve vanilyayı kaynatıp ocaktan alın. Ayrı bir yerde yumurta, yumurta sarısı ve kalan 3 çorba kaşığı tozşekeri iyice çırpıp, sütlü karışıma ekleyin ve karıştırın. Karışımı 4 adet kaba boşaltın. 150 derece fırında 35-40 dakika pişirip soğumaya bırakın. Kapları sıcak suyun içine batırıp çıkarın. Servis tabaklarına ters çevirip çıkarın. Üzerine, kenara ayırdığınız kiraz tanelerini yerleştirin. Soğuk olarak servis yapın
Tanesi allı, yemesi tatlı: Kiraz
KİRAZ SOSLU KREP(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı süt, 1 su bardağı un
2 adet yumurta, yeteri kadar tuz
Kiraz sosu için:
2 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
3 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı mısır nişastası
3 çorba kaşığı su
Hazırlanışı:
Krep için süt, un, yumurta ve tuzu çırpın. Karışımdan 1 çorba kepçesi alıp, yapışmaz yüzeyli tavaya dökün. Sallayarak yayılmasını sağlayın ve önlü arkalı pişirin. Karışım bitene kadar işlemi tekrarlayın.Kiraz sosu için kiraz, tozşeker ve suyu hafif soteleyin. Nişastayı su ile açıp, kirazlı karışıma ilave ederek karıştırın. Soğuyan sostan bir miktar kenara ayırıp, kalanı kreplerin içine pay edin. Rulo şeklinde sarıp, fırın tepsinse dizin. Üzerine kalan kiraz sosu gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Tanesi allı, yemesi tatlı: Kiraz
KİRAZLI ÇİKOLATALI BÖREK(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı un
100’er gram yoğurt ve margarin
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
Kirazlı harç için:
1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
2 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı su
50’şer gram badem, antepfıstığı ve kavrulmuş fındık
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı tozşeker
1 paket (80 gram) bitter çikolata
Üzeri için:
2 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Un, yoğurt, margarin, kabartma tozu ve tuzu iyice yoğurup, ele yapışmayan bir hamur elde edin. 30 dakika dinlendirin. Kirazlı harç için kiraz, tozşeker ve suyu pişirip kenara alın. Badem, antepfıstığı ve fındığı iri taneli kalacak şekilde dövüp tereyağında kavurun. Ocaktan alıp içine parçaladığınız çikolatayı ekleyin ve karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın. İçine, kenara aldığınız kirazlı karışımı ekleyip yeniden karıştırın. Hamuru üç eşit parçaya bölüp, merdane yardımıyla dikdörtgen şekilde açın. Bir adet hamuru düz bir zemine yayıp ortasına harç yerleştirin. Rulo şeklinde sarıp üzerine yumurta sarısını sürün. Kalan 2 adet hamurla da aynı işlemi tekrarlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Dilimleyip servis tabaklarına alın. Üzerine, kalan kirazlı harçtan gezdirip servis yapın.
Tanesi allı, yemesi tatlı: Kiraz
KİRAZLI TİRAMİSU(10 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet 2 katlı kakaolu pandispanya
2 çorba kaşığı neskafe
1 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı tozşeker
Kirazlı harç için:
1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
3 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı mısır nişastası
Krema için:
4 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı tepeleme un
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya, 1 paket labne peyniri
Üzeri için:
Pudraşekeri ve saplı kiraz
Hazırlanışı:
Neskafe ve sıcak suyu karıştırıp, pandispanyanın her iki parçasını da ıslatın. Kirazlı harç için kiraz ve tozşekeri pişirip, suyla açılmış nişastayı ekleyin. Kıvamlı bir hal alana dek pişirip kenara alın. Krema için süt, tozşeker, un, nişasta ve vanilyayı bir tencereye alıp kaynayana dek sürekli karıştırın. Ocaktan alıp, çırpma teliyle karıştırarak labne peynirini ekleyin. Kremanın yarısını servis tabağına aldığınız kek tabanının alt parçasının üzerine yayıp, kenara ayırdığınız kirazlı karışımı gezdirin. İkinci kek tabanını üzerine kapatın. Kalan kremayı üzerine ve yanlarına sürün. Saplı kirazlarla tiramisuyu süsleyin. Buzdolabında 30 dakika dinlendirip, pudraşekeri serperek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar