Tam mevsimi enginar
ENGİNARLI ÇORBA(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet iri enginar
1/4 limonun suyu
4 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
4 su bardağı su
1/4 demet dereotu
Tuz
Hazırlanışı:
Ayıklanıp yıkanmış enginarı küçük küpler halinde doğrayarak, limonlu suda haşlayın. Tencereye sıvıyağı ve 2 çorba kaşığı unu ekleyip, un hafifçe sararana dek sürekli karıştırarak kavurun. Sonra sütü karıştırarak katın. Ardından da 4 su bardağı suyu, enginarı, tuzu ekleyip, ağır ateşte çorbanın üzeri göz göz olana dek pişirin. Çorbayı ateşten alıp, üzerine kıyılmış dereotu serperek, servis yapın.
Tam mevsimi enginar
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet enginar
3 adet soğan
2 adet patates
2 adet havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
4 adet kesmeşeker
1 su bardağı su
6 dal dereotu
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı:
Soğanları piyazlık doğrayın. Havuçları temizleyip ortadan ikiye bölün. Daha sonra verev olarak doğrayın. Patatesleri de dilimleyip verev doğrayın. Soğan, havuç ve patatesi bir tencereye alıp karıştırın. Üzerine enginarları bütün olarak yerleştirin. Zeytinyağı, limon suyu, kesmeşeker, su, tuz ve karabiberi tencereye katın. Yağlı bir kağıdı ıslatıp buruşturduktan sonra tencerenin üzerine yerleştirin. Kapağını kapatın ve ocağa oturtun. 10 dakika hızlı ateşte pişirin. Daha sonra ocağı kısıp 30 dakika pişirin. Enginarları servis tabağına yerleştirin. Dereotunu kıyıp tenceredeki patatesli harçla karıştırın. Daha sonra enginarların ortasına harcı paylaştırın. Soğuk ya da ılık olarak servis yapın.
Tam mevsimi enginar
ENGİNAR SALATASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet enginar
2 adet orta boy patates
5 adet kornişon turşu
10 adet yeşil zeytin
1 tatlı kaşığı kapari
2 çorba kaşığı mayonez
3 çorba kaşığı yoğurt
Yarım demet dereotu
Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
Enginarları bir-iki damla limon suyu eklediğiniz suda haşlayın. Patatesleri haşlayıp soğuttuktan sonra kabuklarını soyun ve doğrayın. Kornişon, zeytin ve dereotunu ince kıyın. Büyükçe bir kaseye 3 adet enginar ve patatesi koyup ezin. Üzerine mayonez, yoğurt ve diğer malzemeleri ilave edip karıştırın. Karışımı 3 adet enginarın üzerine koyup, servis yapın.
Tam mevsimi enginar
FIRINDA ENGİNAR(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet orta boy enginar
Yeteri kadar su
Yarım limonun suyu
200 gram mantar
50 gram dil peyniri
1 çorba kaşığı rendelenmiş
Beyaz peynir
1 çorba kaşığı zeytinyağı
10 dal dereotu
Tuz, Pulbiber
Hazırlanışı:
Enginarları iyice yıkadıktan sonra limon suyu ve 4 su bardağı su ile tencereye alın. Yarı yarıya yumuşayana kadar pişirin ve kevgir yardımıyla tencereden alıp, fırın tepsisine yerleştirin. Zarı soyulmuş mantarları, 2 su bardağı suda 5 dakika haşlayın ve süzün. Küp şeklinde doğrayıp, bir kaba alın. İçine beyaz peynir, rendelenmiş dil peyniri, zeytinyağı, kıyılmış dereotu, tuz ve pulbiber katın. Tüm malzemeyi karıştırıp, enginarların içine paylaştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Tam mevsimi enginar
TAVUKLU ENGİNAR(4 Kişilik)
Malzemeler:
5 adet enginar
1 adet limonun suyu
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet tavuk göğsü
10’ar adet mantar ve arpacık soğan
Yarım kırmızı biber
3 diş kıyılmış sarmısak
3-4 dal kıyılmış taze kekik
1-2 dal kıyılmış tarhun
5-6 adet kiraz domates
Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı:
Enginarların 4 tanesini, yarım limon suyu eklediğiniz suda yumuşayana kadar haşlayın ve kenara alın. Kalan enginar ve kırmızı biberi küp doğrayın. Arpacık soğanları temizleyin. Tereyağını bir tavada eritip kuşbaşı doğranmış tavuk etini ekleyin ve suyunu salıp yeniden çekinceye kadar pişirin. Üzerine küp doğranmış enginar, arpacık soğan, dörde bölünmüş mantar, kırmızı biber ve sarmısak ekleyin. Kekik, tarhun pulbiber, karabiber ve tuz katıp sebzeler yumuşayanakadar sote edin. Üzerine bir su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Tencereye en son ikiye bölünmüş kiraz domatesleri ilave edin. Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın. Haşladığınız enginarları servis tabağına alın. Üzerine tavuklu karışımı paylaştırıp servis yapın.
Tam mevsimi enginar
ENGİNARLI TÜRLÜ(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet enginar
200 gram taze fasulye
8 dal taze soğan
1 adet limon
1 su bardağı iç bakla
1 su bardağı bezelye
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
Tuz
2 adet kesmeşeker
Yeterince sıcak su
Hazırlanışı:
Sebzeleri yıkayıp ayıklayın. Daha sonra bölün. Taze soğanı 2 cm uzunluğunda doğrayın ve yarısını bir tencereye alın. Üzerine fasulye, enginar, iç bakla ve bezelyeyi koyun. En üste kalan taze soğanı koyun. Zeytinyağını sebzelerin üzerine gezdirin. Tuz, şeker ve üzerini geçecek kadar su ekleyip kapağını kapatın. Ara sıra suyunu kontrol ederek sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Tam mevsimi enginar
ENGİNARLI KABUKLU PİRİNÇ PİLAVI(8 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı kabuklu pirinç
4 adet enginar
1 adet soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet havuç
4 dal dereotu
2 adet kesmeşeker
2 çorba kaşığı kuşüzümü
3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Rendelenmiş soğan ve zeytinyağını Düdüklü Tencere'ye alın. Üzerine yıkanıp suyu süzülmüş kabuklu pirinç, iri doğranmış enginar, jülyen doğranmış havuç, kıyılmış dereotu, kesmeşeker, kuşüzümü, tuz ve suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp ocağa oturtun. Orta ateşte Düdüklü Tencere'nin 2'nci kademe ayarında, buhar çıkana dek pişirin. Buhar çıkmaya başladıktan sonra ocağı kısık ateşe alın. 15 dakika daha pişirip, ocağı kapatın. Tencereyi buhar tahliye ayarına getirip, tüm buharı boşaltın ve kapağını açın. Pilavı arzunuza göre sıcak ya da soğuk olarak servis yapın.
Tam mevsimi enginar
ENGİNARLI ÇORBA(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet enginar
8 kalem pirzola
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1’er adet küçük boy havuç ve kabak
Yarım kırmızı biber
1 adet küçük boy soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
4 adet kiraz domates
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Pirzolaları tuz, karabiber ve zeytinyağı ile 1-2 saat marine edin. Enginarları bir tencereye alıp limonlu suda yumuşayana kadar haşlayın. Havucun kabuğunu soyun. Havuç, kabak ve kırmızı biberi küp, soğanı piyazlık doğrayın. Tereyağını bir tavaya alıp soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine havuç, kabak ve kırmızı biber ilave ettikten sonra birkaç dakika sote edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 5 dakika kendi suyunda pişirin. Pirzolaları ızgarada önlü arkalı pişirin. Haşladığınız enginarları enlemesine ikiye bölün. Servis tabağına küçük yuvarlak bir kalıp koyun ve içine biraz sote edilmiş sebze yerleştirin. Sebzelerin üzerine ikiye bölünmüş enginarın bir parçasını koyun. Yeniden sebze koyup bir parça enginarı en üste yerleştirin. Kalan enginar ve sebzeleri de aynı şekilde hazırlayın. Kiraz domatesle süsleyin ve pirzola ile servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri