Sohbetin eşlikçileri...
Dostlarınızla geçireceğiniz bol sohbetli saatlerin en güzel eşlikçisi sıcacık bir bardak çay ve tatlı-tuzlu nefis hamurişleri...
SOSİSLİ RULOLAR(9 Adet)
3 su bardağı un, 10 gram kuru maya, 1 çay kaşığı tozşeker, 1 su bardağı ılık süt, 1 çay bardağı sıvıyağ, tuz, içi için: 9 adet uzun sosis, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı, çörekotu
Derin bir kasede 3 su bardağı un, kuru maya, 1 çay kaşığı tozşeker ve tuzu karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açın ve içine ılık süt, sıvıyağı koyup yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika mayalan- maya bırakın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı 4 parmak genişliğinde ve 30 cm uzunluğunda açın. Kenarları düz olacak şekilde kesin. İçlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Her bir hamura 1 adet sosisi verev olacak şekilde yerleştirip sarın. Hazırladığınız sosislileri fırın tepsisine dizin ve 15 dakika bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.
Sohbetin eşlikçileri...
PATLICANLI BÖREK(6 Kişilik)
3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 kg patlıcan, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 adet yumurta, tuz, karabiber, üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı, 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
Derin bir kaseye unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Su ve 1 çimdik tuz ilave edip yoğurun. Hazırladığınız hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı servis tabağı büyüklüğünde açın. Açılan hamurların üzerini eritilmiş tereyağı ile bolca yağlayın. Bir bıçak yardımıyla hamurun kenarlarından ortaya doğru sigara böreğindeki gibi üçgen olacak şekilde 8 yerinden çizik atın. Bu üçgen kısımları hamurun ortasına doğru katlayın. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Üzerlerini streç filmle kapatıp buzdolabında 1 saat bekletin. Patlıcanları közleyip, kabuklarını soyun ve bir çatalla ezin. Rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Buzdolabından çıkardığınız hamurları unlu bir zeminde tekrar servis tabağı büyüklüğünde açın. Önce birinci hamuru orta büyüklükte yağlanmış fırın kabının içine yayın. Üzerine patlıcanlı harcı boşaltın ve ikinci hamuru yayın. Yumurta sarısı ve eritilmiş tereyağını karıştırıp üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Sıcakken dilimleyerek servis yapın.
Sohbetin eşlikçileri...
SAKIZLI MUHALLEBİ(6 Kişilik)
1 kg süt, 1 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı, 1 su bardağı tozşeker, 1 su bardağı nişasta, 3-4 çorba kaşığı su, 4 yaprak jelatin, 1 su bardağı file antepfıstığı, üzeri için: ahududu marmeladı
Bir tencereye aldığınız süt, damla sakızı ve tozşekeri tahta bir kaşıkla kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan karışıma suda açılmış nişastayı ilave edin ve 1-2 dakika daha kaynatın. Diğer tarafta buzlu suyun içinde 15 dakika beklettiğiniz jelatinleri silkeleyerek içine katın. Ocağın altını kapatıp mikserle 5 dakika çırpın. File antepfıstığını ekleyip karıştırın. Orta büyüklükte bir cam kabın içini hafif ıslatıp muhallebiyi boşaltın. Bir spatula ile üzerini düzeltin ve ılınmaya bırakın. Buzdolabında 5-6 saat beklettikten sonra dilimleyip ahududu marmeladı ile birlikte servis yapın.
Sohbetin eşlikçileri...
SEBZELİ BÖREK(16 Adet)
4 adet yufka, 1 adet soğan, 4-5 çorba kaşığı sıvıyağ, 3 yaprak beyaz lahana, 1 adet havuç, 300 gram kıyma, yarım çay bardağı dolmalık fıstık, 1 çay bardağı kuş üzümü, yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz, tuz, karabiber, kırmızıbiber, aralarına sürmek için: 2 adet yumurtanın akı, yarım çay bardağı sıvıyağ, tuz, bulamak için: 2 adet yumurta, 1 su bardağı galeta unu, kızartmak için: sıvıyağ
İnce kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun. Çok ince doğranmış beyaz lahana ve rendelenmiş havucu ilave edip kavurmaya devam edin. Kıyma, dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz, tuz, karabiber ve kırmızıbiberi ekleyin. Bütün malzemeyi iyice kavurduktan sonra ılınması için bir kenara alın. Diğer tarafta yumurta akını çok az tuz ile çırpın. Sıvıyağı ilave edip tekrar çırpın. Birinci yufkayı tezgahın üzerine serin, üzerine yumurtalı harçtan sürün. İkinci yufkayı üzerine serin ve 8 adet üçgen olacak şekilde kesin. Üçgenlerin geniş kısmına kıymalı harçtan koyun ve yan kısımları içe katlayıp rulo şeklinde sarın. Diğer iki yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız ruloları önce çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayıp, kızgın sıvıyağda arkalı önlü kızartın.
Sohbetin eşlikçileri...
KREM KARAMELLİ BROWNİ(6 Kişilik)
Krem karamel karışımı: yarım kg süt, 4 adet yumurta, 5 çorba kaşığı tozşeker, 1 paket vanilya, 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu, karamel için: 1 su bardağı tozşeker, 1-2 damla limon suyu, Browni için: 3 adet yumurta, 1 su bardağı tozşeker, yarım su bardağı süt, yarım su bardağı sıvıyağ, bir buçuk su bardağı un, 3 çorba kaşığı kakao, 1 paket kabartma tozu
Öncelikle krem karamel karışımı için bir kasede süt, yumurta, tozşeker, vanilya, rendelenmiş limon kabuğunu iyice çırpın ve bir kenara alın. Karamel için tozşekeri bir tencereye alıp limon suyunu ekleyin. Kısık ateşte tozşeker iyice eriyip karamel haline gelene kadar pişirin. Browni için yumurta ve tozşekeri mikserle iyice çırpın. Süt ve sıvıyağı ilave edip karıştırın. Un, kakao, kabartma tozunu eleyerek bu karışıma katın ve bütün malzemeyi karıştırın. Önce karameli ısıya dayanıklı orta büyüklükte bir kabın içine boşaltın.Üzerine krem karamel karışımını dökün. En üste de browni hamurunu boşaltın. Sıcak su koyduğunuz fırın tepsisinin içine bu kabı oturtun. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Fırından çıkartın ve iyice soğuduktan sonra sıcak su dolu kabın içinde 5 dakika bekletin. Daha sonra bıçak yardımıyla tatlının kaba yapışmış kısımlarını ayırın. Kabı sağa sola sallayın ve servis tabağına ters çevirip çıkartın. Dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar