Sofralarda Ege kokusu
Ege'den şifa yüklü tarifler...
Ege'den şifa yüklü tarifler...
REZENE (ARAPSAÇI) ÇORBASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet rezene kökü
1 dal rezene, 1 adet havuç
2 adet orta boy patates
8 su bardağı su
3 çorba kaşığı zeytinyağı
10 adet tane karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
Rezene kökü, rezene dalı, havuç ve patatesi temizleyip irice doğrayın. Suyu bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca üzerine rezene kökü ve havucu ilave edin. 30 dakika pişirip, rezene sapı, patates, zeytinyağı, tuz ve tane karabiber ekleyin. Patates yumuşayana dek pişirip servis yapın.
Sofralarda Ege kokusu
TİRE SÜZME YOĞURDU EŞLİĞİNDE DENİZ BÖRÜLCESİ(4 Kişilik)
Malzemeler
4 bağ deniz börülcesi
1 litre su
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
300 gram süzme yoğurt
2 diş sarmısak
Tuz
Hazırlanışı:
Suyu bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca yıkanıp, temizlenmiş deniz börülcesini içine atın. 10 dakika pişirip süzün ve buz katılmış suya atın. 5 dakika bekletip, buzlu sudan alın. Deniz börülcesinin kılçıklarını elinizle hafifçe çekerek sıyırın ve servis tabağına aktarın. Üzerine zeytinyağı, limon suyu ve tuz ekleyip, harmanlayın. Yoğurdu kıyılmış sarmısakla karıştırın ve deniz börülcesi eşliğinde servis yapın.
TARİF DETAYSofralarda Ege kokusu
KUZU ETLİ ŞEVKET-İ BOSTAN(4 Kişilik)
1 kg şevket-i bostan
Yeteri kadar su
400 gram kuşbaşı kuzu eti
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
4 adet kuru kayısı
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarmısak
Tuz
Hazırlanışı:
Şevket-i bostanı yıkayıp, temizleyin. Büyük yaprakları elinizle ikiye bölün. Küçükleri olduğu gibi bırakın. Bir tencereye su koyup ocağa oturtun. Kaynamaya başlayınca şevket-i bostanı içine atın. 15 dakika kaynatın ve süzüp kenara alın. Kuzu etini haşlayın. Suyunu kenara ayırın. Soğanı piyazlık, kırmızı biberi jülyen doğrayın. Kayısıları dörde bölün. Zeytinyağını bir tencereye alıp, soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine şevket-i bostan, et, kırmızı biber ve kıyılmış sarmısak ekleyin. Birkaç dakika kavurduktan sonra kuru kayısı ve eti haşladığınız sudan 1 su bardağını tencereye ekleyin. Tuzunu ayarlayın. 15-20 dakika pişirip ocaktan alın.
TARİF DETAYSofralarda Ege kokusu
KARIŞIK OTLU KİŞ(8 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
150 gram un
90 gram tereyağı
1 adet yumurta sarısı
5 çorba kaşığı süt
Bir tutam tuz
Üzeri için:
1 bağ karışık ot(ebegümeci, turpotu, pancarotu, eşek halvesi)
1 adet orta boy soğan
1-2 dal taze soğan
Hazırlanışı:
Tüm hamur malzemesini bir kaba alıp iyice özleşene dek yoğurun. Streç filme sarıp buzdolabında yarım saat dinlendirin. Otları ince kıyın ve hepsini birlikte kaynayan suya atıp 10 dakika haşlayın. Sudan alıp süzün. Soğanları ince kıyıp zeytinyağında sote edin. Otları katıp, 10 dakika daha birlikte sote edin ve ocaktan alın. Üzerine ufalanmış tulum ve lor peynirini ekleyin. Yumurta sarısı ve sütü ayrı bir kapta çırpıp, peynirli malzemeye katın. Orta boy bir tart kalıbını yağlayın. Buzdolabındaki hamuru çıkarıp kalıba uygun büyüklükle açın ve kenarlarını da kaplayacak şekilde içine yerleştirin. Kenarlardaki fazla hamuru kesin. Otlu harcı hamurun üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamur kızarana dek tutun. Dilimleyip servis yapın.
TARİF DETAYSofralarda Ege kokusu
PANCAROTLU LEVREK(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 bağ pancarotu
2 adet orta boy levrek
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
1 adet soğan
1 adet havuç
1-2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Tuz
Üzerine:
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Pancarotunu yıkayıp elinizle ikiye bölün. Daha sonra kaynar suya batırıp çıkarın. Balıkları temizleyip kılçıklarını çıkarın ve parmak şeklinde doğrayın. Zeytinyağını büyük bir tavaya koyup, ince kıyılmış soğanı ve havucu ekleyin. Soğanın rengi dönene dek sote edin. Kıyılmış sarmısak, dolmalık fıstık ve kuşüzümünü tavaya ekleyin. Üzerine balığı katıp soteleyin. Balığın pişmesine yakın pancarotunu ekleyin. Birkaç kere karıştırdıktan sonra yarım su bardağı sıcak su ve tuz ilave edin. 5 dakika daha pişirip servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirerek servis yapın.
TARİF DETAYSofralarda Ege kokusu
KARİDESLİ EŞEK HALVESİ(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 bağ eşek halvesi
12 adet orta boy karides
Yeteri kadar su
2 adet defne yaprağı
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
3-4 dal taze soğan
2 diş sarmısak
Yarım kahve fincanı portakal suyu
1 kahve fincanı ufalanmış lor peyniri veya kopanisti
2 çorba kaşığı tereyağı
4 adet kurutulmuş domates
Tuz
Hazırlanışı:
Karidesleri küçük bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su, tuz ve defne yaprağı ekleyin. 10 dakika haşlayıp, süzün. Eşek halvesini elinizle irice koparın ya da doğrayın. 4 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğanları ve sarmısağı soteleyin. Eşek halvesini ekleyin. 10 dakika karıştırarak kavurduktan sonra üzerine karidesin haşlama suyundan 1 su bardağı ve portakal suyunu katın. Tuzunu ayarlayın. Suyunu çekene dek pişirin. Ocağı kapatıp üzerine peyniri ekleyin. Karıştırıp servis tabağına aktarın. Ayrı bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 çorba kaşığı tereyağı koyun. Yağ kızınca karidesleri ekleyip birkaç kez çevirin ve ocaktan alın. Karidesleri otun üzerine ekleyin. Doğranmış kurutulmuş domatesle süsleyip servis yapın.
TARİF DETAY