Sofralar ''çilek'' açtı
ÇİLEK SOSLU MUHALLEBİ(7 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg çilek
1 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
15 gram toz jelatin (bitkisel)
Muhallebisi için:
İki buçuk su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
Yarım su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı vanilya, 1 adet yumurta
Hazırlanışı:
Çilekleri küçük doğradıktan sonra bir kaba alın. Şeker ve suyu ekleyip yarım saat bekletin. Bu sürenin sonunda toz jelatini ilave edin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayana dek pişirin. Küçük kalıpların dibine çilekli karışımı paylaştırın. Dolapta, 2-3 saat dinlendirin. 2Muhallebiyi hazırlamak için, tüm muhallebi malzemesini derin bir kaba alın. İyice karıştırdıktan sonra ocağa yerleştirin. Malzemeler muhallebi kıvamını alana dek karıştırarak pişirin. Piştiğinde ocaktan alarak çilek jölesinin üzerine paylaştırın. Buzdolabında 2 saat beklettikten sonra ters çevirerek servis yapın.
Sofralar ''çilek'' açtı
ÇİLEK ŞERBETİ(12 Kişilik)
Malzemeler:
Bir buçuk kg çilek
3 litre su
3 su bardağı tozşeker
Hazırlanışı:
Çilekleri ayıklayıp yıkayın. Bir tencereye çilek ve tozşekeri koyup, elinizle iyice ezin. Suyu ekleyip ocağa koyun ve bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatıp, soğumaya bırakın. Daha sonra tülbentten geçirip buzdolabında soğutun ve servis yapın.
Sofralar ''çilek'' açtı
ÇİLEK KREMALI BİSKÜVİ(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 su bardağı pudraşekeri
200 gram tereyağı
2 çorba kaşığı glikoz
12-13 adet yumurta akı
Çilekli krema için:
150 gram çilek
1 su bardağı krema
200 gram sütlü çikolata (1 paket 80 gram)
Süslemek için:
Çilek ve pudraşekeri
Hazırlanışı:
Çilekli krema için kremayı kaynatıp ocaktan alın. Çikolata ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Üzerine blenderden geçirilmiş çileği ilave edin. 1 gün buzdolabında dinlendirin. Bisküvi için un, pudraşekeri, tereyağı, glikoz ve yumurta akını iyice çırpın. Fırın tepsisine, 7 cm çapında 12 adet çember kalıp yerleştirin. Karışımı kalıplara paylaştırıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Soğuyunca kalıplardan çıkarıp 3 adet bisküvinin arasına önceden hazırladığınız kremadan sürün. Kalan bisküvilere de aynı işlemi uygulayın. Pudraşekeri serpin. Çilekle süsleyip servis yapın.
Sofralar ''çilek'' açtı
ÇİLEK SOSLU LOR TATLISI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg tuzsuz lor peyniri
3 su bardağı süt
2 çorba kaşığı pudraşekeri
1 paket krem şanti
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
250 gram çilek
1 çorba kaşığı hindistancevizi
Sos için:
250 gram çilek
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı tozşeker
Süslemek için:
File antepfıstığı, çilek, rulokat
Hazırlanışı:
Bir kaseye lor peynirini alın. Üzerine süt ve pudraşekerini döküp mikserle iyice karıştırın. Ardından krem şantiyi, ceviz içini, tarçını ilave edin ve koyulaşana dek çırpın. Koyulaşınca küp doğranmış çilek ile hindistancevizini ilave ederek bütün malzemeleyi iyice birbirine yedirin. Arzuya göre kase veya kuplara paylaştırın. Sos için blenderden geçirilmiş çilekleri, mısır nişastası ve tozşekeri koyulaşıncaya dek pişirin. Bu sosu kuplardaki tatlıların üzerine gezdirin. Buzdolabında 3 saat bekletin. Üzerini file antepfıstığı, çilek, rulokat ya da hindistancevizi ile süsleyerek servis yapın.
Sofralar ''çilek'' açtı
ÇİLEKLİ RULO PASTA(8 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg çilek
Kek için:
3 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik tozşeker
1 su bardağı un
Yarım çay kaşığı karbonat
Kreması için:
7 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
İki buçuk su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
Üzerine:
Pudraşekeri
Süslemek için:
Çilek
Hazırlanışı:
Çileğin saplarını koparın ve bol suyla yıkadıktan sonra süzgece alın. Kek için derin bir kapta yumurta ve tozşekeri çırpıcı ile şeker eriyene kadar iyice çırpın. Elenmiş un ve karbonatı ilave edip, yumurtanın kabarıklığını söndürmeden hafifçe karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın tepsisine, hazırladığınız harcı dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp, yağlı kağıt ile birlikte rulo yapın ve üzerini temiz bir bez ile örtün. Kreması için süt, un ve nişastayı bir tencereye alın. Sütü yavaşça ilave ederek, sürekli karıştırın. Koyu kıvamlı bir krema elde edene kadar karıştırarak pişirin. Tencereyi ocaktan alıp, vanilyayı ilave edin ve ara sıra karıştırarak soğutun. Rulo yaptığınız keki yağlı kağıttan ayırın. Üzerine kremayı yayın ve ayıklanmış çilekleri iri doğrayıp, gelişigüzel yerleştirin. Rulo yapın ve servis tabağına alın. Üzerine pudraşekeri serpin ve çilekle süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler