Sevimli, tüylü yeşil!
NOHUTLU BAMYA ÇORBASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım çay bardağı nohut
Yarım kg bamya
1 adet soğan
2 diş sarmısak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet orta boy domates
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar sıcak su
Tuz
Hazırlanışı:
Nohudu bir gece önceden ıslatın ve ertesi gün suyunu süzün. Üzerine çıkacak kadar su koyup, yarı yarıya yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün ve bir kenara alın. Bamyayı yıkayıp, ayıklayın. Yemeklik doğranmış soğan ve kıyılmış sarmısağı zeytinyağı ile birlikte tencereye alıp, kavurun. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi ekleyin. 1-2 kez çevirdikten sonra bamyayı ilave edin ve şöyle bir çevirdikten sonra üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Nohut ve limon suyunu katıp, pişmeye bırakın. Bamya yumuşadığında ocaktan alın ve sıcak servis yapın.
Sevimli, tüylü yeşil!
ETLİ KURU BAMYA(2-3 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı kuru bamya
Yeteri kadar sıcak su
250 gram kuşbaşı kuzu veya dana eti
4 çorba kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
3 adet domates
5 su bardağı et suyu
1 adet limonun suyu, tuz
Hazırlanışı:
Kuru bamyaları ipleri ile birlikte bir bezin arasına koyun. Hafifçe ovarak dikenlerini temizleyin. Bir tencereye alıp üzerini iki parmak geçeçek kadar su ekleyin. 10 dakika kaynatıp ocaktan alın. Üzerine bir su bardağı soğuk su ekleyin ve 5 dakika bekletip süzün. Tereyağını bir tencereye alıp eritin. İnce doğranmış soğanı ilave edip birkaç dakika kavurun. Eti ekleyip suyunu salıp çekinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirin. Daha sonra küp doğranmış domatesleri ilave edin. 5 dakika sote ettikten sonra et suyu ve limon suyunu atın. Bamyaları ipinden sıyırıp tencereye ekleyin. Tuzunu ayarlayın. 30 dakika pişirip ocaktan alın.
Sevimli, tüylü yeşil!
ZEYTİNYAĞLI BAMYA(4 Kişilik)
Malzemeler:
600 gram dondurulmuş bamya
1 adet soğan
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
3 diş ince kıyılmış sarmısak
2 adet domates
1 çorba kaşığı tozşeker
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı nar ekşisi
2 su bardağı su
Tuz
Hazırlanışı:
Zeytinyağını bir tencereye alıp yemeklik doğranmış soğan ve sarmısağı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine kabuklarını soyup irice doğradığınız domatesleri ilave edip 1 dakika kavurun. Bamya, tozşeker, limon suyu, nar ekşisi ve suyu ilave edip kapağını kapatın. Tuzunu ayarlayın. Orta ateşte 15 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk servis yapın.
Sevimli, tüylü yeşil!
DOMATES ÇANAĞINDA BULGURLU BAMYA(6 Kişilik)
Malzemeler:
300 gram bamya
1 adet soğan
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
2-3 adet domates
1 adet limon
1 çay bardağı bulgur
2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz
Servis için:
6 adet domates
Üzerine:
10-15 dal kıyılmış dereotu, limon
Hazırlanışı:
Bamyayı yıkadıktan sonra ayıklayın. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında kavurun. Rendelenmiş domatesi ilave edip, kavurmaya devam edin. Bamya, limon suyu, tuz ve 2 su bardağı su koyup, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısık ateşe getirin ve bamya yarı yarıya pişince bulguru katın. Bamya ve bulgur pişince ocağı kapatıp, tencereyi ılınmaya bırakın. Domatesleri ortadan ikiye bölün ve içindeki çekirdek kısımlarını çıkarın. Ilınmış bamyayı domateslere pay edip, kıyılmış dereotu ve limon dilimleri ile süsleyin.
Sevimli, tüylü yeşil!
YUMURTALI BAMYA KIZARTMASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg bamya
3 adet yumurta
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 adet orta boy soğan
1çorba kaşığı un
Tuz, kırmızıbiber
Hazırlanışı:
İnce kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun. Ayıklanmış ve 1 cm kalınlığında doğranmış bamyayı ilave edin. Tuzunu da ayarlayıp kavurmaya devam edin. Bamyanın yağını süzün ve fırına dayanıklı bir kabın içine yayın. Bir kase içinde yumurtaları, unla beraber topak olmayacak şekilde çırpın. Bamyanın üzerine çırpılmış yumurtaları gezdirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Kırmızıbiber serperek, sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar