Şerbetli tarifler
Fındıklı Samsa Tatlısı
Malzemeler
1 su bardağı toz fındık
1 su bardağı pudraşekeri
2 adet yumurta
Hamuru için:
Yarım kg un
Yarım çorba kaşığı limon suyu
2 adet yumurtanın sarısı
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım kahve fincanı tozşeker
1 su bardağı su
400 gram margarin
Şerbeti için:
Bir buçuk su bardağından biraz fazla su
2 su bardağı tozşeker
Üzerine:
Toz antepfıstığı
Fındıklı Samsa Tatlısı Yapılışı
Hamur için, su ve margarin hariç tüm malzemeyi karıştırın. Daha sonra suyunu ilave edip hamuru yoğurun ve büyük bir top haline getirin. 30 dakika kadar dinlendirin. Sonra 400 gram margarini, hamurun ortasını kesip, içine yerleştirin. Yine tüm hamuru (parçaya ayırmadan) merdane ile inceltin. 1 cm gibi bir kalınlık elde edince, yufkayı üst üste katlayıp buzdolabına koyun ve yarım saat bekletin. Daha sonra tekrar, hamuru merdane ile inceltin. Yeniden çarşaf gibi katlayın. Tekrar buzdolabında yarım saat bekletin. Diğer taraftan toz fındığı ve pudraşekerini, 2 yumurtanın akıyla yoğurun. Bu karışımı hamurun ortasına yerleştirin ve rulo biçiminde sarın. Uzun baget ekmek şekli verin. İstediğiniz formda küçük parçalara bölüp, üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 20 dakika pişirin. Bu arada şerbeti hazırlayın. Bunun için, su ve şekeri kaynatın. Hamurlar sıcakken üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Hamurlar şerbeti çekince üzerine toz antepfıstığı serpip servis yapın.
Şerbetli tarifler
Portakallı Tatlı
Malzemeler
1 şişe portakallı gazoz
41 gram yaş maya
3 adet yumurta
Aldığı kadar un
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı sıvıyağ
Şerbeti için:
4 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Portakallı Tatlı Yapılışı
Portakallı gazozu bir kaba alın ve içine yaş mayayı katıp, eritin. Ayrı bir kaseye yumurta ve rendelenmiş portakakal buğunu alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip, yoğurun. Hamura mayalı portakal suyunu katın ve tekrar yoğurun. Hamuru 4 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı sıvıyağla yağlayın. Hamuru merdane ile hafifçe açın. Kenarlarını kesin ve hamurun içine şeritler halinde koyun. Daha sonra hamuru rulo şeklinde sarın. Diğer hamur parçalarını da aynı şekilde hazırlayın ve 2 parmak genişliğinde kesin. Hamurları yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Kabarması için yarım saat bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Bu arada şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu katıp, bir taşım daha kaynatın. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Fırından aldığınız sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
Şerbetli tarifler
Karagöz Tatlısı
Malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudraşekeri
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
2 çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı ince kıyılmış fındık
Şerbet için: 500 gram tozşeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı vanilya
Bulamak için: 1 su bardağı file fındık
Karagöz Tatlısı Yapılışı
Öncelikle şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edin ve bir taşım daha kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Vanilyayı ekledikten sonra karıştırın ve şerbeti soğumaya bırakın. Diğer taraftan derin bir kasede sıvıyağ, yumurta, yoğurt, pudraşekeri, kabartma tozu ve un ilave edip yoğurun. Hazırladığınız hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparın. Bu parçaya kakao ekleyin ve fındığı da katıp, yoğurun. Sade hamuru merdane ile açın. Kakaolu hamuru rulo yapıp, sade hamurun kenarına koyun ve beraber sarın. Bir parmak kalınlığında kesin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Tepsinin üzerini örtün ve 4 saat dinlendirin. Fındığa bulayıp, servis yapın.
Şerbetli tarifler
Şerbetli Gül Tatlısı
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı irmik
Birbuçuk çay kaşığı karbonat
2 adet yumurta
Aldığı kadar un
Üzeri için:
8-10 adet bütün ceviz içi
Şerbet için:
4 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Şerbetli Gül Tatlısı Yapılışı
Yoğurt, sıvıyağ, irmik, karbonat ve yumurtayı karıştırın. Aldığı kadar un ekleyip, kulak memesi kıvamında hamur elde edin. Hamurdan küçük bezeler koparıp, merdane ile yuvarlak şekilde açın. İçlerine ceviz yerleştirip, hamurların 4 kenarından çizikler atın ve gül şekli verin. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyin. Ilık şerbeti sıcak hamurun üzerine gezdirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
Şerbetli tarifler
Portakallı Şerbetli İncir Tatlısı
Malzemeler
400 gram kuru incir
1 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı tozşeker
1 su bardağı portakal suyu
Servis için: Dondurma
Portakallı Şerbetli İncir Tatlısı Yapılışı
Kuru incirlerin sap kısımlarını çıkarıp, içlerini parmağınızla açın. Ceviz, tozşeker ve tarçını karıştırın. Bu malzemeyi incirlerin içine doldurun. İncirleri tencereye alın. Portakal suyunu üzerine gezdirin. Kısık ateşte 10 dakika pişirin. Servis tabağına alın. Yanında dondurma ile servis yapın
Şerbetli tarifler
Cevizli Şerbetli Hamur Tatlısı
Malzemeler
Hamuru için:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı limon sirkesi
2 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
İki buçuk su bardağı un
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
Bir buçuk su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Üzerine:
Ceviz veya fındık
Cevizli Şerbetli Hamur Tatlısı Yapılışı
Hamur için yoğurma kabına sıvıyağ, limon sirkesi, yumurta, kabartma tozu, tuz ve unu alıp, yoğurun. Hamuru streç filme sarın ve buzdolabında yarım saat dinlendirin. Daha sonra merdane yardımıyla hamuru ince olacak şekilde açın. Önce iki parmak genişliğinde boylamasına sonra aynı şekilde enlemesine kesin ve kare hamurlar elde edin. Kızdırılmış sıvıyağda hamurları kızartın. Şerbet için tozşeker ve suyu tencerede kaynatın. Yarım limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynattıktan sonra kızaran hamurları içine atın. 1-2 dakika şerbetin çekmesini bekledikten sonra servis tabağına alın. Dövülmüş ceviz veya fındıkla servis yapın.
Şerbetli tarifler
Sürpriz Tatlı
Malzemeler
Bir paket (12 adet) milföy hamuru
2’şer çay bardağı badem ve antepfıstığı
1 çay bardağı tozşeker
1 adet yumurtanın akı
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Süslemek için:
Badem
Sürpriz Tatlı Yapılışı
Badem ve antepfıstığını robotta çekip, bir tabağa alın. Üzerine yumurta akını ve tozşekeri ilave edip karıştırın. Bir kenarda beklemeye alın. Milföy hamurlarını birer birer uzunlamasına açın. Hamurun uzun kenarı boyunca, hazırladığınız harçtan koyun ve rulo şeklinde sarın. Daha sonra bir parmak uzunluğunda kesin ve fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin ve ılınmaya bırakın. Diğer taraftan tozşeker ve suyu bir tencereye koyun. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin. 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Soğuduktan sonra hamurların üzerine dökün. Bademle süsleyip servis yapın.
Şerbetli tarifler
Düğme Tatlısı
Malzemeler
125 gram margarin
2 su bardağı irmik
2 adet yumurta
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı soda
1 çay kaşığı vanilya
Üzerine: Badem ve marmelat
Şerbeti için: Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı vanilya
Düğme Tatlısı Yapılışı
Öncelikle şerbet için tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve limon suyu ile vanilyayı ekleyin. Soğumaya bırakın. Diğer taraftan bir tencerede margarin ve irmiği, kısık ateşte 10-15 dakika kavurup, soğumaya bırakın. Yumurta, un, kabartma tozu, soda ve vanilya ekleyip, yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayın. Baş parmağınızla ortalarını çukurlaştırın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından alıp, sıcakken üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Çukur kısımlarına birer adet badem ve marmelat koyup, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri