Sebzelerin Akdenizli kraliçesi: Enginar
ENGİNAR DOLMASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet küçük boy ayıklanmamış enginar
1 adet limon
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
350 gram dana ve kuzu karışık kıyma
1 adet sivri biber
3 adet domates
2 diş sarmısak
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Enginarları sapları ile birlikte ortadan ikiye bölün. Kararmalarını önlemek için limon suyu sürün. Uç kısımlardaki yaprakları sapından itibaren 3 parmak kalacak şekilde kesin. İç kısımlarındaki tüylü bölümü bıçakla kesip alın. Mor yaprakları elinizle koparın. Bu bölüme de limon suyu sürün. Bir tencereye alıp üzerine yarım limon suyu ekleyin ve yumuşayana dek yaklaşık 30 dakika pişirin. Sudan alın ve bir fırın kabına açık kısımları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Tereyağını bir tencereye alıp eritin. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı katın. Soğanın rengi dönünce kıymayı ekleyip, 5 dakika kavurun. Daha sonra ince kıyılmış sivri biber, kabukları soyulup küp doğranmış domates, kıyılmış sarmısak ve maydanoz ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Domates suyunu yarı yarıya çekince ocaktan alın. Hazırladığınız harcı enginarların içine paylaştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin ve servis yapın.
Sebzelerin Akdenizli kraliçesi: Enginar
ENGİNARLI KİŞ(8 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet enginar
300 gram kuşbaşı kuzu eti
Yeteri kadar su
1 çorba kaşığı limon suyu
1 adet soğan
2-3 dal kereviz sapı
2 adet domates
1 çay bardağı bezelye
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı silme un
5 dal kekik
Tuz
Karabiber
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 adet yumurta
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
Yarım su bardağı su
Tuz
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı su
Hazırlanışı:
Öncelikler hamuru hazırlayın. Bunun için unu geniş bir kaba alıp, ortasını havuz şeklinde açın.Üzerine yumurta, tereyağı ve tuz koyup karıştırın. Azar azar su ekleyerek pürüzsüz bir hamur eldeedene dek yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek 15 dakika dinlenmeye bırakın Diğer taraftanenginarları tuzlu ve limonlu suda 25 dakika haşlayın. Dahasonra sudan alıp kuşbaşı doğrayın ve kenara alın. Soğanı piyazlık, kereviz sapı ve domatesleri küp doğrayın. Eti bir tencereye alıp, suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerine tereyağı, un, kereviz sapı, bezelye ve domates koyup, 10 dakika kavurun. Yarım su bardağı sıcak su ekleyip, 15-20 dakika pişirin. Tencereye enginar tuz, karabiber ve kıyılmış kekik katıp suyunu çekene dek pişirin. Ilınması için kenara alın. Dinlenen hamuru ikiye bölün. Bir parçasını merdane yardımıyla açın. Orta boy yuvarlak bir fırın kabını yağlayın. Hamuru kullanacağınız kabın tabanına, kenarları da kaplayacak ve bir parmak dışarı taşacak şekilde keserek yerleştirin. Enginarlı harcı hamurun üzerine boşaltın. Kalan hamuru açıp, kabın büyüklüğünde kesin ve harcın üzerine yerleştirin. Kabın dibine yerleştirdiğiniz hamurun dışarı sarkan kısımlarını iç kısma çevirin ve bastırarak üstteki hamura yapıştırın. Yumurta sarısı ve suyu çırpıp bir fırça yardımı ile hamurun üzerine sürün. Küçük bir kurabiye kalıbı ile hamurun üst kısmını birkaç yerinden kesin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Sebzelerin Akdenizli kraliçesi: Enginar
ARPACIK SOĞANLI ENGİNAR(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet temizlenmemiş küçük boy enginar
1 adet limon
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
20 adet arpacık soğan
300 gram kuşbaşı kuzu eti
5 diş sarmısak
15 adet kiraz domates
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tozşeker
6 dal dereotu
Tuz
Karabiber
Dereotu
Hazırlanışı:
Enginarları temizlemek için sapını kesip, ortadan ikiye bölün. Orta kısmındaki tüylü kısmı bıçakla kesip alın. Kararmasını önlemek için her tarafına limon sürün. İç kısımdaki mor yapraklarını elinizle koparın. Yarım enginarın kesik kısmı kesme tahtasına gelecek şekilde tahtaya yerleştirin. Enginarın sap kısmında 2-3 parmak kalacak şekilde üst yapraklarını kesin. İç kısımda kalan sert mor yaprakları elinizle koparın. Enginarı 2 parmak kalınlığında dilimleyin. Daha sonra 1 çorba kaşığı limon suyu ve tuz eklediğiniz suda yarı yarıya yumuşayana dek haşlayın. Tereyağını kapaklı ve büyük bir tavaya alın. Üzerine arpacık soğan ve eti birlikte koyun. Et suyunu salıp çekince,kıyılmış sarmısağı ekleyin. Birkaç dakika soteleyip, enginar, tozşeker, tuz ve karabiberi ilave edip, birlikte 1-2 dakika dahasoteleyin. 1 subardağısıcak su ekleyin vetavanın kapağını kapatın. Enginar iyice yumuşayınca, ikiye bölünmüş kiraz domatesleri yemeğe katın. Kısık ateşte et yumuşayana dek pişirip ocaktan alın. Yapraklarınaayrılmış dereotu ilave edip servis yapın.
Sebzelerin Akdenizli kraliçesi: Enginar
PEYNİR DOLGULU ENGİNAR(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet temizlenmemiş küçük boy enginar
Yeteri kadar su
1 adet limon
1 çay bardağı kaşar peyniri
1 çay bardağı rokfor peyniri
1 çay bardağı beyaz peynir
2 çorba kaşığı krema
Tuz
Karabiber kekik
Hazırlanışı:
Enginarların saplarını kesip üst kısımdaki yapraklarını makasla alın. İç kısmındaki mor yaprakları elinizle koparın. Tüylü kısmı bir bıçak yardımıyla çıkarın. Kararmasını önlemek için limon suyu eklenmiş suda bekletin. Kaşar peynirini rendeleyin. Beyaz peynir ve rokfor peynirini çatalla ezin. Tüm peynirleri bir kaba alın. Üzerine krema, tuz, karabiber ve kekik katıp, karıştırın.Temizlediğiniz enginarları bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su, 1 çorba kaşığı limon suyu ve tuz ekleyip, yumuşayana dek pişirin. Tencereden alıp ılıtın. İç kısımlarına peynirli harcı paylaştırın. Enginarları yağlı kağıda sarın ve üst kısımlarını bağlayın. Kağıtları hafifçe ıslatın. Bir fırın tepsisine yerleştirip,önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirip servis yapın.
Sebzelerin Akdenizli kraliçesi: Enginar
ENGİNARLI MİNİK PİZZALAR(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet temizlenmemiş küçük boy enginar
Yeteri kadar su
1 adet limon
15 adet siyah zeytin
15 adet yeşil zeytin
2 adet sivri biber
8 dilim pastırma
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı instant maya
1 çay kaşığı tozşeker
Yeteri kadar su
Tuz
Hamurun üzerine sürmek için:
2 çorba kaşığı salça
Yarım çay bardağı süt
Hazırlanışı:
Öncelikler hamuru hazırlayın. Bunun için unu geniş bir kaba alıp, ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına maya, tuz ve şeker ilave edin. Azar azar su ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin. Enginarları temizlemek için sapını kesip ortadan ikiye bölün. Orta kısmındaki tüylü kısmı kesip alın. Kararmasını önlemek için her tarafına limon sürün. İç kısımdaki mor yapraklarını elinizle koparın. Yarım enginarın kesik kısmı kesme tahtasına gelecek şekilde tahtanın üzerine yerleştirin. Enginarın sap kısmında 2-3 parmak kalacak şekilde üst yapraklarını kesin. İç kısımda kalan sert mor yaprakları elinizle koparın. Enginarı piyazlık soğan doğrar gibi ince ince dilimleyin. Daha sonra 1 çorba kaşığı limon suyu ve tuz eklediğiniz suda yumuşayana dek haşlayın. Süzüp soğuk sudan geçirin. Yeşil ve siyah zeytinden 5'er taneyi kenara ayırıp, kalanlarının çekirdeklerini çıkarın ve ince doğrayın. Biberleri ince kıyın. Pastırma dilimlerini elinizle birkaç parçaya ayırın. Enginarları bir kaba alıp, üzerine zeytin, biber, pastırma, tuz ve karabiber ekleyin. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlayıp ortaları çukur kalacak şekilde açın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Salça ve sütü pürüzsüz bir kıvam alana dek çırpın. Hamurların üzerine sürün. Enginarlı harcı içlerine paylaştırın. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Kenara ayırdığınız zeytinleri üzerlerine koyarak servis yapın.
Sebzelerin Akdenizli kraliçesi: Enginar
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet enginar
3 adet soğan
2 adet patates
2 adet havuç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
4 adet kesmeşeker
1 su bardağı su
6 dal dereotu
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Soğanları piyazlık doğrayın. Havuçları temizleyip ortadan ikiye bölün. Daha sonra verev olarak doğrayın. Patatesleri de dilimleyip verev doğrayın. Soğan, havuç ve patatesi bir tencereye alıp karıştırın. Üzerine enginarları bütün olarak yerleştirin. Zeytinyağı, limon suyu, kesmeşeker, su, tuz ve karabiberi tencereye katın. Yağlı bir kağıdı ıslatıp buruşturduktan sonra tencerenin üzerine yerleştirin. Kapağını kapatın ve ocağa oturtun. 10 dakika hızlı ateşte pişirin. Daha sonra ocağı kısıp 30 dakika pişirin. Enginarları servis tabağına yerleştirin. Dereotunu kıyıp tenceredeki patatesli harçla karıştırın. Daha sonra enginarların ortasına harcı paylaştırın. Soğuk ya da ılık olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler