Sağlık ve lezzet deposu: Pırasa
PIRASA DOLMASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg kalın pırasa
2 adet soğan
250 gram kıyma
4 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım demet maydanoz
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet yumurtanın sarısı
1 adet limonun suyu
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Pırasaları temizleyip kalın beyaz kısımlarını 3 parmak boyunda kesin. Bir tencereye alıp az suda 5 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. Soğanları incecik kıyıp geniş bir kaba alın. Üzerine kıyma, yıkanmış pirinç, salça, sıvıyağ, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Soğuyan pırasa halkalarını birbirinden ayırın. İçlerine harç doldurup tencereye dizin. Üzerine su ve tereyağı ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Dolmalar pişince yumurta sarısı ve limon suyunu bir kapta çırpın. Üzerine yemeğin suyundan biraz ekleyerek karıştırın. Karışımı pırasaların üzerine gezdirin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Sağlık ve lezzet deposu: Pırasa
PIRASA ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg pırasa
1 adet soğan
2 adet patates
1 çay bardağı zeytinyağı
5 su bardağı et suyu
150 ml krema
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Pırasanın beyaz kısımlarını, patates ve soğanı orta büyüklükte doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp sebzeleri soteleyin. Suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra mikserden geçirin. Çorbayı tekrar orta hararetli ateşte kaynatın. Kremayı ekleyip karıştırın. Çorbayı ince kıyılmış maydanozla süsleyin ve servis yapın.
Sağlık ve lezzet deposu: Pırasa
PIRASA KÖFTESİ(4 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet pırasa
Yeteri kadar ılık su
200 gram kıyma
Kimyon, yenibahar, tuz
1 çay kaşığı karabiber
6 adet yumurta
1’er su bardağı un ve galeta unu
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Servis için:
Domates sos
Hazırlanışı:
Pırasaları doğrayıp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar ılık su ilave edip haşlayın. Elinizle pırasaların suyunu iyice sıkıp blenderden geçirin. Püre halindeki pırasayı derin bir kaba alın. Kıyma, kimyon, yenibahar, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın. 2 adet yumurtayı ekleyin. İyice yoğurup elinizde şekil verin. Önce una daha sonra kalan 4 adet çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa bulayın. Kızgın sıvıyağda kızartın. Domates sos ile servis yapın
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri