Rumeli'den seçme lezzetler
Rumeli mutfağının geleneksel tatlarını sizler için hazırladık...
PANCARLI SEMİZOTU ÇORBASI(6 Kişilik)
3 adet orta boy pancar, yarım demet semizotu, 1 adet tavuk budu, 6 su bardağı su, 1 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 2 çorba kaşığı silme un, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, üzerine: 8 diş sarmısak, 1 kahve fincanı sirke
Tavuk budunu yumuşayıncaya dek suda haşlayın. Tavuk etini sudan çıkarıp, kabukları soyulup küp doğranmış pancarı ilave edin. Pancar yumuşayana kadar pişirin. Üzerine ayıklanmış semizotu yapraklarını ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve unu topak kalmayacak şekilde çırpın. Çorbadan bir kepçe alın ve karışıma ekleyin. Hazırladığınız karışımı azar azar çorbaya ilave edin. Bir tavada tereyağını eritip çorbaya ekleyin. Tuz ve karabiber serpin. Kenara ayırdığınız tavuk budunu elinizle didikleyip çorbanın içine katın. Diğer taraftan sarmısak ve sirkeyi blenderden geçirin. Çorbayla birlikte servis yapın.
Rumeli'den seçme lezzetler
RUMELİ ET YEMEĞİ(4 Kişilik)
500 gram kuşbaşı dana eti, 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 diş kıyılmış sarmısak, 2 su bardağı sıcak su, 1 demet taze soğan, tuz, karabiber, yarım demet nane , yarım deme dereotu, hamur için: 2 adet yumurta, 1 kahve fincanı yoğurt , 1 kahve fincanı sıvıyağ, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı silme kuru nane, aldığı kadar un, bir tutam tuz, kızartmak için: sıvıyağ
Öncelikle dana etini tereyağında soteleyin. Sarmısak ve sıcak suyu ilave edip, tencerede yarım su bardağı su kalana kadar kısık ateşte pişirin. Ocağın altını kapatıp iri kıyılmış taze soğan, ince kıyılmış nane ve dereotunu katın. Tuz ve karabiber serpin. Tencerenin kapağını kapatıp yeşilliklerin yumuşamasını sağlayın. Hamur için, yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve bir tutam tuzu karıştırın. Kabartma tozu, nane ve un ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp, 15 dakika dinlendirin. Dinlenmiş hamuru un yardımı ile mantı hamuru inceliğinde (2 mm) açın. Hamurdan 3cm x 3 cm kare parçalar kesin ve sıvıyağda kızartın. Kızarmış hamurları servis tabağına alıp, üzerine etli karışımı yayın. Sıcak servis yapın.
Rumeli'den seçme lezzetler
ŞİLA PAPRİKA(4 Kişilik)
300 gram çarliston biber, yarım kg kırmızı biber, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 150 gram beyaz peynir, kızartmak için: sıvıyağ
Çarliston ve kırmızı biberi kızartıp kabuklarını soyun. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya dizip, zeytinyağını gezdirin. Üzerine ezilmiş beyaz peynir serpin. Ağzını bir kapakla kapatın ve kısık ateşte peynir eriyene kadar yaklaşıp 10 dakika pişirin. Piştikten sonra tavanın ağzını açıp soğumaya bırakın. Soğuyunca servis yapın.
Rumeli'den seçme lezzetler
PETLA(6 Kişilik)
500 gram kıyma, 2 adet soğan, 3 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet büyük boy domates, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 2 çorba kaşığı kuşüzümü, 2 çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı karabiber, krep için: 2 su bardağı süt, bir buçuk su bardağı un, 2 adet yumurta, bir tutam tuz, 1 kahve fincanı sıvıyağ, üzerine: 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kıyma ve ince kıyılmış soğanı tereyağında kavurun. Kabukları soyulmuş ve rendelenmiş domatesi ilave edip fazla suyunu çektirmeden kavurmaya devam edin. Ayrı bir tavaya aldığınız sıvıyağda dolmalık fıstığı hafif pembeleştirin. Kuşüzümünü ilave edin ve bu karışımı kıymalı harca ekleyin. Tuz ve karabiberi de kattıktan sonra, karıştırıp soğumaya bırakın. Diğer taraftan krep için, derin bir kasede süt, un, yumurta, sıvıyağ ve tuzu mikserle çırpın. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı kızdırıp krep karışımdan bir kepçe boşaltın. Tavayı sağa sola sallayarak harcın yayılmasını sağlayın ve önlü arkalı pişirin. Karışım bitene kadar işleme devam edin. Krepleri üst üste bir tabağa yerleştirin. Daha sonra yağlanmış fırın tepsisine 1 adet krep yerleştirin ve üzerine kıymalı harçtan yayın. Krep ve kıymalı harç bitene kadar işleme devam edin. En üstteki krebin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kaşar peyniri eriyene kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra, dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
Rumeli'den seçme lezzetler
RUMELİ USULÜ ZEYTİNYAĞLI SARMA(6-8 Kişilik)
300 gram salamura asma yaprağı, 2 su bardağı kalın bulgur, 1 çay bardağı pirinç, yarım demet taze nane, yarım demet dereotu, yarım demet maydanoz, 1 demet taze soğan, 1 çorba kaşığı salça, bir buçuk su bardağı zeytinyağı, 150 gram beyaz peynir, tuz, karabiber, yeteri kadar su, üzerine: 100 gram kaymak
Salamura yaprakları bir gece önceden suda bekletip, fazla tuzunun çıkmasını sağlayın. Bulgur ve pirinci birlikte derin bir kaseye alıp, 2 tatlı kaşığı tuz serpin. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ekleyip 20 dakika bekletin. Daha sonra, ince kıyılmış nane, dereotu, maydanoz, taze soğan, salça, zeytinyağının yarısı, ezilmiş beyaz peynir, karabiber ve tuz ilave edip bütün malzemeyi karıştırın. Asma yapraklarının içine hazırladığınız harçtan 1'er tatlı kaşığı koyun ve sigara böreği gibi sarın. Yaprak ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız sarmaları tencereye dizin ve üzerine iki buçuk su bardağı su ilave edin. Kalan zeytinyağını sarmaların üzerine gezdirip, suyunu çekene kadar pişirin. Bir kasede kaymağı ezin ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın. Sarma sıcakken, bu karışımı üzerine gezdirin. Tencerenin kapağı kapalı olarak soğuyana kadar bekletin. Servis tabağına alıp servis yapın.
Rumeli'den seçme lezzetler
RUMELİ TATLISI(25 Adet)
1 adet yumurta, 100 gram tuzsuz beyaz peynir, 150 gram oda sıcaklığında, bekletilmiş tereyağı, 1 paket kabartma tozu, aldığı kadar un, 150 gram iri dövülmüş ceviz, şerbeti için: 3 su bardağı tozşeker, üç buçuk su bardağı su, 4 damla limon suyu
Yumurta ve tuzsuz beyaz peyniri derin bir kaseye alıp, mikserle iyice çırpın. Daha sonra tereyağı, kabartma tozu ve un ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamura dövülmüş ceviz ekleyip tekrar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle yuvarlayıp hafif yassılaştırın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Şerbet için, tozşeker, su ve limon suyunu 10 dakika kaynatın. Ilık hamurların üzerine sıcak şerbeti dökün. Tatlının şerbeti çekmesi için tepsiyi ocağın üzerine oturtun ve kısık ateşte şerbet hafif göz göz olana kadar bekletin. Daha sonra tepsiyi ocaktan alın. Soğutup servis yapın.
Rumeli'den seçme lezzetler
KABAKLI VE KIYMALI BÖREK(8 Kişilik)
İç harç için: 1 kg kabak, 500 gram kıyma, 2 adet orta boy soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, hamur için: 1 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay bardağı yoğurt, 3 çorba kaşığı yumuşatılmış tereyağı, aldığı kadar un, yufkayı açmak için: 1 su bardağı buğday nişastası, arasına sürmek için: 1 çay bardağı sıvıyağ, 3 çorba kaşığı tereyağı
Öncelikle iç harç için, kabukları soyulmuş kabak ve soğanı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Sonra geniş bir tavaya alıp, 1 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Diğer taraftan kıymayı kalan tereyağında kavurun ve kabaklı harçla birleştirin. Tuz ve karabiber ilave edip bir kenara alın. Hamur için, yumurta, sıvıyağ, yoğurt ve tereyağını bir kaba alın. Un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Her parçayı, buğday nişastası serperek pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız her parçanın üzerine sıvıyağ ve tereyağı sürüp üst üste koyun. 15 dakika daha dinlendirin. Merdane ile 1 cm kalınlığında ve dikdörtgen şeklinde tek bir hamur olacak biçimde açın. Açtığınız hamuru dörde bölerek kare şeklinde 4 eşit parça elde edin. Kare hamurları merdane ile incelterek dikdörtgen şeklinde açın. Açtığınız dikdörtgen hamurların orta kısımlarına uzunlamasına iç harcı paylaştırın. İki tarafını kıymalı harcın üzerine kapatıp, rulo şeklinde sarın. Ters çevirip yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Börekleri 3 parmak genişliğinde kesin. Hamurların arasına sürmek için kullandığınız sıvıyağ ve tereyağından kalanı böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri