Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Buram buram tüm mahalleye yayılan kokusuyla, kuyrukta beklemeye gönderilmiş pek çoğumuz için çocukluğumuzun unutulmaz anıları arasında yer alır. Bu kokuyu evinizin mutfağına taşıyabilmeniz için tüm aşamalarıyla Ramazan pidesinin yapımını anlattık.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
2 ADET PİDE İÇİN MALZEMELER
- 1 paket yaş maya (40 gram)
- 1/2 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 500 gram un
ŞEKİL VERMEK İÇİN:
- 5-6 yemek kaşığı galeta unu veya buğday irmiği
ÜZERİ İÇİN:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı susam
- 2 yemek kaşığı çörek otu
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Mayanın aktifleşmesini sağlamak için 1 su bardağı ılık suyun içinde toz şekeri ve mayayı karıştırıp çözdürün.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Bu şekilde 5 dakika bekletin.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Unu derin bir kaba alıp tuz ilave edin.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Süt ve mayayı üzerine ekleyip karıştırın ve yavaşça yoğurmaya başlayın.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Bir bezle üzerini örtüp 45 dakika mayalanmaya bırakın.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Hamur iki katı büyüklüğe erişince ikiye bölün. Galeta unu veya buğday irmiği yardımıyla çok ince olmayacak şekilde yuvarlak olarak açın.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
1 adet yumurtayı çırpın ve 1 yemek kaşığı eritilmiş ılık tereyağı ile karıştırıp pidenin üzerine sürün. Susam ve çörek otu serpip 10 dakika dinlendirin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında pişirin. Kalan hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Sıcak servis yapın.
Ramazan’ın vazgeçilmez tadı
Açtığınız hamuru fırın tepsisine alın. Bir bıçak yardımıyla kenarlarından boşluk bırakarak yuvarlak çizik atın. Sonra yuvarlağın iç kısmına da baklava şeklinde kesikler atın. Kabarmasını önlemek için çiziklerin üzerine çatal yardımıyla birkaç delik açın.