Pastırmanın leziz halleri
Pastırmalı Pide Tarifi (8 adet)
Hamur için: 42 gram yaş maya
1 çorba kaşığı tozşeker
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su
1 çay bardağı süt
1 kg un
İçi için:
250 gram dilimlenmiş pastırma
Bir buçuk su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
7-8 adet yumurta
Üzerine:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
HAMUR için yoğurma kabında maya, tozşeker ve tuzu, 1 çay bardağı ılık su ile birlikte karıştırıp, 15 dakika dinlendirin. Üzerine azar azar un ve sütü ekleyin. Parmaklarınızın ucuyla tüm malzemeyi çırpıp, ara sıra ılık su ve un eklemeye devam ederek, çok yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini streç filmle kapatıp, bir bez örtün ve 35-40 dakika dinlendirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Her bir parçayı unlanmış zeminde tekrar yoğurun (fazla un serpmeyin, hamur yumuşak olmalı). Hamurları tekrar dinlendirin ve yarısına yuvarlak, yarısına kayık şekli verin. Kayık hamurların uçlarını birleştirip büzün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamurlar kabarana kadar tutun. İçlerine pastırma ve kaşar peynirini paylaştırın. Her bir pidenin üzerine 1'er adet yumurta kırın. Tekrar fırına verin ve pidelerin üzeri kızarana kadar pişirin. Üzerlerine tereyağı sürüp, sıcak olarak servis yapın.
Ramazana özel leziz pastırma tarifleri
Pastırmalı Patatesli Börek Tarifi (8 kişilik)
4 adet yufka
5 adet patates
150 gram pastırma
1 adet soğan
3 adet sivri biber
Tuz, karabiber, kimyon
1 çay bardağı su
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı su
PATATESLERİ haşladıktan sonra geniş bir kaba alın ve ezin. Üzerine rendelenmiş soğan ve ince kıyılmış sivri biber ekleyin. Baharatları ve ince kıyılmış pastırmayı ilave edip karıştırın. Ayrı bir yerde su ve sıvıyağı karıştırıp kenara alın. 1 adet yufkayı düz bir zemine yayıp, üzerini sıvıyağlı karışımla ıslatın. İkinci yufkayı üzerine kapatın ve dörde bölün. Daha sonra her parçayı kendi içinde üçe bölün. Yufkaların kalın taraflarına harç koyup kenarlarını içe katlayın. Üç parmak genişliğinde ve çok gevşek olacak şekilde sarın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısı ile suyu çırpıp böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25-30 dakika pişirip sıcak servis yapın
Ramazana özel leziz pastırma tarifleri
Pastırmalı Tarhana Çorbası Tarifi (4 kişilik)
5 dilim pastırma
5 çorba kaşığı tarhana
1 çorba kaşığı tereyağı
1 diş sarmısak
1 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı salça
4 su bardağı su
1 adet ince kıyılmış soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
TEREYAĞINI bir tencereye alın ve eritin. İnce kıyılmış sarmısağı ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun. Un ve salçayı katıp, kavurmaya devam edin. Tarhana ve suyu ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Üzeri için soğanı zeytinyağında kavurun. İnce kıyılmış pastırmayı ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun. Çorbanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın.
Ramazana özel leziz pastırma tarifleri
Pastırmalı Mantı Tarifi (6 kişilik)
Hamuru için: 3 su bardağı un
1 adet yumurta
Aldığı kadar süt, tuz
İçi için: 6 dilim pastırma
1 adet soğan
100 gram kıyma
6-7 dal ince kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber
Haşlamak için:
4 su bardağı su, tuz
Üzerine: 2 dilim pastırma
2 su bardağı yoğurt
3-4 diş dövülmüş sarmısak
1 adet küçük boy soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
Nane, pulbiber
ÖNCELİKLE hamur için unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta ve bir tutam tuz ekleyin. Azar azar süt ilave ederek orta sertlikte bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru yarım saat dinlendirin. Diğer taraftan içi için rendelenmiş soğan, ince kıyılmış pastırma, kıyma, maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırın. Hamuru iki eşit bezeye ayırın ve her bir bezeyi merdane yardımıyla açın. Daha sonra hamuru 3x3 cm'lik kareler halinde kesin. Ortalarına iç harçtan koyun ve iki ucunu birleştirip, üçgen şekli verin. Yapışmaması için üzerlerine un serpin. Suyu bir tencerede kaynatın ve tuz ekleyin. Mantıları suya atın ve 15 dakika haşlayın. Bir kevgir yardımıyla servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt hazırlayıp dökün. Diğer yandan tereyağını bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğanı kavurun. Kıyılmış pastırmayı ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun. Ocağın altını kapatıp, nane ve pulbiber ekleyin. Yoğurtlu mantının üzerine pastırmalı sosu gezdirin ve sıcak olarak servis yapın.
Ramazana özel leziz pastırma tarifleri
Folyoda Sebzeli Pastırma Tarifi (2 kişilik)
200 gram pastırma
4 dal taze soğan
2 adet dolmalık biber
2 adet kırmızı biber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
SIVIYAĞI bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğan ve biberleri sote edin. Alüminyum folyodan 25x25cm ebadında iki adet parça kesin. Ortalarına sebzeli karışımın yarısını koyup, pastırma dilimlerini yerleştirin. Kalan sebzeli karışımı üzerine ekleyin. Folyoları dikdörtgen katlayın. Katlı kısımları aşağıda kalacak şekilde bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirip servis yapın.
Ramazana özel leziz pastırma tarifleri
Mangalda Pastırmalı Kumpir Tarifi (4 kişilik)
4 adet iri boy patates
125 gram pırasa
1 adet kırmızı biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı yağsız süt
Taze çekilmiş karabiber, tuz
60 gram pastırma
Akşamdan ince kıydığınız pırasa ve kırmızı biberi zeytinyağında iyice soteleyip, kapaklı bir kaba alın. Patatesleri yıkayıp birkaç yerinden delerek folyoya sarın. Piknikte ızgaranızı yaptıktan sonra, arta kalan korları kenara alın. Patatesleri küllerin arasına gömerek ateşle örtün. Yarım saat sonra kontrol ederek, yeterince pişmişse ateşten alın. Folyoyu çıkarıp, patateslerin üstlerinden kapak kesin. 5 mm'lik duvar kalacak şekilde içlerini oyun. Çıkan patatesli içi, süt ve karabiberle karıştırın. Pırasa, kırmızı biber, pastırma ve tuzu ilave ederek iyice harmanlayın. Harcı, oyulmuş patateslerin içine doldurup kapağını kapatın. Sıcak olarak servis yapın.
Ramazana özel leziz pastırma tarifleri
Bulgurlu Pastırmalı Mercimek Tarifi (6 kişilik)
2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet soğan
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı pilavlık bulgur
Tuz, karabiber, kimyon
50 gram pastırma
MERCİMEĞİ bir tencereye alın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip bir taşım kaynatın. Daha sonra suyunu döküp, mercimeği de bir kenarda bekletin. Soğanı ince kıyın. Bir tencereye zeytinyağını alıp, soğanı biraz soteleyin. Salçayla birlikte 2 dakika kavurup, ardından bulguru ekleyerek 5 dakika daha soteleyin. Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edip, haşlanmış süzülmüş mercimeği de ekleyin. Baharatları da ekledikten sonra 10-15 dakika pişmeye bırakın. Bulgurlu mercimeği servis kabına alın. Son olarak, küçük bir tavada 1 çorba kaşığı zeytinyağında hafif sotelediğiniz pastırma dilimlerini üzerine yerleştirip ılık ya da sıcak servis yapın.
Ramazana özel leziz pastırma tarifleri
Pastırmalı Yeşil Zeytin Piyazı Tarifi (6 kişilik)
5-6 dilim pastırma
1 su bardağı doğranmış yeşil zeytin
1’er demet taze soğan ve maydanoz
1’er adet kırmızı ve sarı biber
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı nar ekşisi
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 dilim pide veya ekmek, tuz
TAZE soğan ve maydanozu incecik kıyıp salata kasesine alın. Yeşil zeytin ilave edip, karıştırın. Kırmızı ve sarı biberi küp doğrayıp, üzerine ekleyin. İnce kıyılmış pastırma ve cevizi katıp, karıştırın. Bir kasede biber salçası, nar ekşisi ve tuzu karıştırın. Zeytinyağını ekleyin ve bu sosu salatanın üzerine gezdirin. Pide ya da ekmek dilimini üçgen şeklinde kesin ve sıcak fırında kızartıp, salatayla birlikte servis yapın
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri