Özel gün sofralarının vazgeçilmez ikramları
Muzlu rulo pasta tarifi
Malzemeler
1 adet muz,
3 adet yumurta
7 çorba kaşığı tozşeker
7 çorba kaşığı un
1’er paket kabartma tozu ve vanilya
Krema için:
2 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya,
1 su bardağı tozşeker
1’er çorba kaşığı un ve nişasta
İki buçuk su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
Süslemek için: Çilek
YUMURTA ve tozşekeri, tozşeker eriyene dek mikser yardımıyla çırpın. Kabartma tozu, vanilya ve un ekleyip çırpmaya devam edin. Karışımı, yağlı kağıtla kaplanmış orta boy dikdörtgen bir fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Krema için kakao, vanilya, tozşeker, un, nişasta ve sütü tencereye alın. Orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca tereyağı ilave edin. 2 dakika daha pişirip ocaktan alın ve ılınmaya bırakın. Kekin üzerine kremanın yarısını sürün. Ortasına muz yerleştirip rulo şeklinde sarın. Üzerini kalan krema ile kaplayıp 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dilimlenmiş çilek ile süsleyip servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Mercimek Köftesi Tarifi (8-10 kişilik)
Malzemeler
1 su bardağı mercimek
2 su bardağı su
1 su bardağı ince bulgur
1 adet soğan
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Bir buçuk çorba kaşığı salça
2 dal taze soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
Servis için: Marul
MERCİMEĞİ tencereye alıp, üzerine su ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Ocağın altını kapatıp, bulgur ilave edin. İyice karıştırıp, kapağı kapalı olarak 5 dakika dinlendirin. Ayrı bir yerde kıyılmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Salça ekleyip karıştırın. Soğanlı karışımı mercimekli karışıma ilave edip iyice harmanlayın. Kıyılmış taze soğan, kimyon ve tuz ekleyip yoğurun. Harçtan parçalar koparıp elinizle şekil verin. Marul ve limon ile birlikte servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Çikolatalı Kurabiye Tarifi (14 kişilik)
Malzemeler
1 su bardağı damla çikolata
2 su bardağından 1 parmak eksik un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Bir tutam tuz
125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
2/3 su bardağı tozşeker
1 paket vanilya,
1 adet yumurta
Yarım su bardağı kıyılmış fındık
ÖNCELİKLE derin bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın. Ayrı bir kapta tereyağı, tozşeker ve vanilyayı krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Yumurtayı ilave edip, çırpmaya devam edin. Yavaşça unlu karışıma ekleyip iyice yoğurun. Çikolata ve fındığı katıp şöyle bir karıştırdıktan sonra hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayıp, elinizle hafifçe bastırın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Peynirli Kanepe Tarifi (20 adet)
Malzemeler
150 gram beyaz peynir
2 diş dövülmüş sarmısak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Pulbiber
Tuz
1 çorba kaşığı limon suyu
10 dilim kepekli tost ekmeği
Süslemek için:
Kiraz domates
Nane
RENDELENMİŞ beyaz peynir, sarmısak, sıvıyağ, pulbiber, tuz ve limon suyunu karıştırın. Harcın kıvama gelmesi için buzdolabında yarım saat bekletin. Kepekli tost ekmeklerini istediğiniz şekilde kesip üzerlerine hazırladığınız peynirli harçtan sürün. Üzerlerini kiraz domates ve nane ile süsleyip servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Dereotlu Peynirli Anne Poğaçası Tarifi
Malzemeler
Hamuru için:
6 yemek kaşığı (200 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
2 adet yumurta (bir adet yumurtanın sarısı üzeri için kullanılacak)
1 çay bardağı (100 g) yoğurt
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
5 su bardağı (600 gr) un
Yarım demet incecik doğranmış dereotu
İçi için: 200 gr beyaz peynir
Üzeri için: Çörek otu
Hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kaba alıp yumuşak bir hamur yoğurun ve 15 dk kadar dolapta dinlendirin. Hamurdan istediğiniz büyüklükte bezeler koparıp avuç içi büyüklüğünde açın. Ortasına ezdiğiniz beyaz peynirden koyup kenarlarını ortada birleştirin. Ek yerleri alta gelecek şekilde yuvarlayıp tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra çörek otu serpip 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Şeker Börek Tarifi (16 adet)
Malzemeler
4 adet milföy hamuru
100 gram beyaz peynir
2-3 dal maydanoz
1 adet ince dilimlenmiş sivri biber
1 adet yumurta sarısı
BİR milföy hamurunun altına ve üstüne un serpin. Merdane ile hamuru hafifçe açın ve dört eşit parçaya kesin. Diğer milföy hamurlarına da aynı işlemi uygulayın. ‹çi için bir kapta, ufalanmış beyaz peyniri, kıyılmış maydanozu ve küçük doğranmış sivri biberi karıştırın. Hazırladığınız bu iç malzemeyi milföy parçalarının ortasına eşit şekilde yerleştirin. Bir milföy parçasının 2 kenarını üst üste getirip, uçlarını şeker paketi gibi kıvırın. Diğer milföyleri de bu şekilde hazırlayıp, hafifçe yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. 200 derece fırında, 15-20 dakika pişirip servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Makarna Salatası Tarifi (4 kişilik)
Malzemeler
250 gram kepekli burgu makarna
6-7 adet kurutulmuş domates
6-7 adet biberli yeşil zeytin
Yarım demet dereotu
1 su bardağı konserve bezelye
1 tutam deniz teresi turşusu
Sos için:
Yarım tatlı kaşığı hardal
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
karabiber
Makarnayı suda 9-10 dakika haşlayıp, süzün ve derin bir kaseye alın. Biberli yeşil zeytini ve kuru domatesi küçük küçük doğrayın. Dereotunu ince ince kıyın. Makarna hariç yeşil zeytini, kuru domatesi, dereotunu, bezelyeyi ve deniz teresi turşusunu karıştırın. Bu karışımı makarnaya ilave ederek bütün malzemeyi harmanlayın. Ayrı bir kapta hardalı, limon suyunu, zeytinyağını, bir tutam tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın. Sosu salatanın üzerine gezdirin ve servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Sıcak Patates Salatası Tarifi (6 kişilik)
Malzemeler
6 adet orta boy patates
6 adet taze soğanın yeşil yaprakları
Yarım demet maydanoz
1 adet dolmalık kırmızı biber
3 dal reyhan
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Patatesleri haşlayıp küp doğrayın. Maydanoz ve reyhanları ayıklayıp ince kıyın. Dolmalık kırmızı biberi doğrayıp bir tencerenin içinde zeytinyağı ile kavurun. Taze soğanın yeşil yapraklarını küçük doğrayıp tencereye alın. Tereyağını ilave edip karıştırarak kavurun. Salçayı ekleyip karıştırın. Maydanoz ve reyhanları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Son olarak patatesleri ve tuzu ilave edip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Brownie Tarifi (10 kişilik)
Malzemeler
1 su bardağından fazla un
1 çay bardağı kakao
Beş buçuk çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
4 çorba kaşığı margarin
5 kahve fincanı tozşeker
4 adet yumurta
2 çay kaşığı kabartma tozu
50 gram ceviz
TÜM malzemeyi derin bir kaba alın. Çırpma teli ya da mikserle çırpın. Önceden yağladığınız tepsiye veya kalıba dökün. 160 derecede ısıtılmış fırında, 15-20 dakika pişirin. Dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. Not: Brownie'yi kakao, pudraşekeri, krema ve şekerli drajelerle süsleyebilirsiniz.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Şeftalili Kek Tarifi (12 kişilik)
Malzemeler
225 gram (15 çorba kaşığı) tereyağı
2 su bardağı pudraşekeri
4 adet yumurta
Üç buçuk su bardağı un
3 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam tuz
Bir buçuk su bardağı şeftali püresi
Üzeri için:
4 çorba kaşığı krema
1 adet şeftali
Tereyağını eritip karıştırarak ılıtın. Bir kasede tereyağı ve pudraşekerini çırpıcı ile çırpın. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırın. Pudraşekerli karışıma yumurta sarılarını tek tek ekleyerek çırpmaya devam edin. Başka bir kaba un ve kabartma tozunu eleyip, tuzu katın. Unlu karışımı ve şeftali püresini yumurtalı karışıma yavaş yavaş ilave edin. İyice karıştırarak tüm malzemenin birbiriyle özleşmesini sağlayın. Yumuşak bir hamur elde edip beklemesi için kenara alın. Yumurta aklarını çırparak kar haline getirin ve hamura ekleyin. Orta büyüklükteki yuvarlak kek kalıbını yağlayıp hamuru boşaltın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 50-55 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, 10 dakika kalıpta soğutun. Keki servis tabağına alın. Üzerine çırpılmış krema sürün. eftaliyi küp doğrayın. eftalileri kremanın üzerine yayıp servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Patatesli Kaşarlı Poğaça Tarifi (6 kişilik)
Malzemeler
Hamuru için:
2 adet yumurta
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Tuz
İç malzeme için:
3 adet patates
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
4-5 dal dereotu
Tuz karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Anason
POĞAÇANIN iç harcı için patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun. Soğuduktan sonra rendeleyip, kenara alın. Sıvıyağı geniş bir tavaya koyup, ince kıyılmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine salça, patates, tuz ve karabiber ekleyip, kavurun. Kaşar peyniri ve kıyılmış dereotu ekleyip ocaktan alın. Hamuru için yumurta, sıvıyağ, tereyağı ve tuzu bir kaba alıp çırpın. Üzerine kabartma tozu ve aldığı kadar un ekleyip yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlak olacak şekilde açın. Bir kenarına patatesli harçtan koyun. Diğer kenarı üzerine katlayıp, yarım ay şeklinde kapatın. Açılmasını önlemek için uçlarını parmaklarınızla bastırarak kapatın. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Hamur ve iç harç bitene dek işleme devam edin.Yumurta sarısı ve sıvıyağı çırpıp poğaçaların üzerine sürün. Anason serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Kozalak Pasta Tarifi (9-12 kişilik)
Malzemeler
3,5 yemek kaşığı Luna (125 gr)
2 yemek kaşığı kakao
Yarım çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı susam
300 gr kakaolu pirinç patlağı
4 yemek kaşığı bal
1 su bardağı ceviz içi (100 gr)
Üzeri için:
3 yemek kaşığı pudra şekeri
Luna'yı eritin ve içine kakao, pudra şekeri ekleyerek ocağın üstünde hafifçe pişirin. Üzerine daha önceden kavurduğunuz susamları, kakaolu pirinç patlağı, bal ve iri çekilmiş ceviz içini ekleyin. Limonluğun tersini ıslatarak karışımı şekillendirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapın. Taçlandıran Öneriler: Pirinç patlağı yerine mısır gevreği de kullanılabilir.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Tuzlu Kurabiye Tarifi (30 adet)
Malzemeler
3 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
2 adet yumurtanın sarısı
100 gram oda sıcaklığında bekletilmiş margarin
1 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı mahlep
2 çorba kaşığı sirke
Bir buçuk çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı susam
1 çorba kaşığı çörekotu
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Üzeri için:
2 adet yumurtanın akı
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
DERİN bir kasede yoğurt, yumurta sarısı, margarin ve zeytinyağını karıştırın. Mahlep, sirke, tozşeker, susam, çörekotu ve tuzu ilave edip bütün malzemeyi iyice karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat dinlendirin. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp istediğiniz şekli verin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta akı sürüp haşhaş tohumu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Özel günlerin vazgeçilmez 12 lezzeti
Ayçekirdekli Pizza Tarifi (25 adet)
Malzemeler
Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1 paket (41 gram) yaş maya
Üç buçuk su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
1 çay bardağı ayıklanmış ayçekirdeği
3 çorba kaşığı biber salçası
2 adet sivri biber
10-12 adet kiraz domates
50 gram kaşar peyniri
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı süt
HAMUR için yaş mayayı 15 dakika suda bekletin. Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Mayalı su, süt, yumurta, tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, tozşeker ve tuz koyup, tüm malzemeyi iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 40 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. 1 parça hamuru elinizle yuvarlayıp, fırın tepsisine yerleştirin. Parmağınızla ortasını çukurlaştırıp, kenarlarını yüksek bırakın ve diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine fırça yardımıyla salça sürüp, kıyılmış sivri biber serpin ve ortadan ikiye kesilmiş kiraz domatesleri yerleştirin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Daha sonra kenarlarına sütle açtığınız yumurta sarısı sürün ve ayçekirdeği serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri