Nar Ekşisi'nin mucizesi bu tariflerde
Mercimek Badı Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
1 çorba kaşığı salça
1 adet soğan
4-5 dal taze soğan
2 adet domates
1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz
Dereotu, maydanoz, nane, pulbiber,
karabiber, kekik, tuz
Limon suyu veya nar ekşisi
Haşlanmış lahana veya asma yaprakları
Yeteri kadar su
Mercimek Badı Yapılışı
Mercimeği, üzerini çok az geçecek kadar su ile haşlayın. Daha sonra ocaktan (biraz sulu kalmalı) alın. İçine bulguru ilave edin ve üzerini kapatıp bulguru şişmeye bırakın. İnce kıyılmış soğan, taze soğan, domates, dereotu, maydanoz, nane ve cevizi karıştırın. Salçayı bulgura ilave edip, karıştırın. Üzerine kıyılmış sebzeler ve baharatları ekleyin. Limon suyu veya nar ekşisi ile bir çay bardağı kadar su katıp tüm malzemeyi karıştırın. Tatların birbirine geçmesi için buzdolabında yarım saat bekletin. Lahana ve asma yapraklarıyla servis yapın.
Nar Ekşisi'nin mucizesi bu tarifler de
Zeytinyağlı Karışık Kuru Dolma Tarifi
12 Kişilik
Malzemeler
24 adet orta boy kuru biber
24 adet kuru patlıcan
4 su bardağı osmancık pirinç
3 kg beyaz kuru soğan
Bir buçuk baş sarmısak
2 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı salça
Yarım çorba kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı acı pulbiber
2 tatlı kaşığı nar ekşisi
2 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı zeytinyağı
Zeytinyağlı Karışık Kuru Dolma Yapılışı
KURU biberleri ve patlıcanları buruşuklukları gidene kadar yani yaklaşık 10-15 dakika haşlayın. Pirinçleri yıkayıp bir kenara alın. Soğanları bıçakla mümkün olduğu kadar ince kıyın ve pirince ekleyin. Zeytinyağının yarısını ve kalan malzemeyi de üzerine ekleyin. Harcı iyice yoğurup biberlerin ve patlıcanların yarısını biraz geçecek şekilde içlerine doldurun. Patlıcanların uçların elinizle iyice bastırarak sıkıştırıp kapatın. Dolmaları büyük bir tencereye yatay olarak ve sıkıca üst üste dizin. Dağılmasın diye üzerine ağırlık koyun. Kalan zeytinyağını da tenceredeki dolmaların üzerine gezdirin. En son hafifçe geçecek kadar soğuk su ilave edin. Tencereyi ocağa oturtup kaynayana kadar orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 20-25 dakika daha pişirin. 10 -15 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
Nar Ekşisi'nin mucizesi bu tarifler de
Ekşili Taraklık Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
10 adet pirzola
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan, tuz, karabiber
Yeteri kadar su
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı yenibahar
3 adet kokulu ayva
Üzerine: Pulbiber
Ekşili Taraklık Yapılışı
TEREYAĞINDA ince kıyılmış soğanı kavurun. Tuz ve karabiber ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın. Genişçe bir tavada pirzolaları arkalı önlü kızartın. Soğanlı harcı üzerine boşaltın. Etlerin üzerine çıkacak kadar su ekleyip pişirin. Salçayı ilave ederek, 10 dakika daha pişirmeye devam edin. Nar ekşisi, yenibahar ve tuz ekleyin. Çekirdekleri çıkartılmış ve elma dilimi şeklinde doğranmış ayvaları en üste dizin. 10 dakika daha pişirip üzerine pulbiber serperek sıcak olarak servis yapın.
Nar Ekşisi'nin mucizesi bu tarifler de
Erikli Yaprak Sarması Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
250 gram taze yaprak
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
250 gram yeşil erik
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı nar ekşisi
2-3 diş sarmısak
Tuz, karabiber, kimyon
Erikli Yaprak Sarması Yapılışı
YAPRAKLARI iyice yıkayıp, yumuşayana kadar haşlayın. Diğer tarafta bulguru çok az su ile 5 dakika ıslatın. 1 adet soğanı küçük doğrayıp, zeytinyağında hafifçe pembeleştirin. Tencereyi ocaktan alıp içine ince doğranmış sarmısakları, salça, nar ekşisi, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin. Islattığınız bulgura da bu karışımı ekleyin. İyice harmanlayın. Yapraklara birer tatlı kaşığı bu içten koyup, incecik sarın. Tencereye yerleştirin. Üzerine bir-iki yaprak kapatın. 250 gram yeşil eriği de yıkayıp, tencereye ilave edin. Üzerini geçmeyecek kadar su ilave edin. Önce harlı, sonra da kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Nar Ekşisi'nin mucizesi bu tarifler de
Ekşi Aşı Tarifi
Malzemeler
150 gram dövülmüş et
100 gram kıyma
250 gram bulgur
1 yaprak fesleğen
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı irmik
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet soğan
1 çay kaşığı sıvıyağ
6-7 dal maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet patlıcan
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı şeker
Bir buçuk kase nohut
7 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
Ekşi Aşı Yapılışı
Önce köftenin içini hazırlayın. Kıyma suyunu çekinceye kadar kavurun. Sıvıyağ, tuz, fesleğen, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyerek, ateşten alın. Köfte hamuru için, bulgurun içine bıçakla sinirleri alınmış dövülmüş et, kimyon, tuz, fesleğen, irmik, un, biber ve domates salçasını koyup, su ilavesi ile yoğurun. Elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, içli köfte şekli verin. İçine kıymalı içten koyup, ağzını iyice kapatın. Patlıcanları alacalı soyup, boyuna dilimleyin ve 5 cm'lik parçalara ayırıp, tuzlu suda bekletin. Soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurup, patlıcanları ekleyin ve biraz salçayla sote edin. Su, tuz, şeker, nar ekşisi ve nohut koyup, patlıcan pişinceye kadar kaynatın. Köfteleri ve haşlanmış nohutu ilave edin. 10 dakika daha kaynatıp, ateşten alın. Üzerine nane ve kırmızıbiberli sos hazırlayıp, servis yapın.
Nar Ekşisi'nin mucizesi bu tarifler de
Zeytinyağlı Kuru Acur Dolması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
25-30 adet kuru acur
2 su bardağı osmancık pirinç
Bir buçuk kg soğan
2 su bardağı zeytinyağı
(yarısı harca, yarısı suya)
7-8 diş dövülmüş sarmısak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı salça
Yarım çorba kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çorba kaşığı acı pulbiber
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağlı Kuru Acur Dolması Yapılışı
ACURLARI buruşuklukları gidene kadar haşlayın. Pirinci yıkayıp bir kenara alın. İnce kıydığınız soğanları ve zeytinyağının yarısını pirince ekleyin. Kalan malzemeyi de harca ilave edin. İyice yoğurup acurların yarısını biraz geçecek şekilde doldurun. Uçlarını elinizle bastırarak, sıkıştırıp kapatın. Dolmaları tencereye yatay olarak ve sıkıca yerleştirin. Dağılmasın diye üzerine ağırlık koyun. Dolmaların üzerini geçecek kadar soğuk su ilave edin. Kaynayana kadar orta ateşte, kaynamaya başlayınca da kısık ateşte 20 - 25 dakika daha pişirin. 10 dakika dinlendirip servis yapın.
Nar Ekşisi'nin mucizesi bu tarifler de
Muhammara Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
Dört buçuk su bardağı ceviz
Yarım su bardağı biber salçası
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı pekmez
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı hazır acı sos
Yeteri kadar kırmızıbiber, kimyon
1 çay kaşığı galeta unu
Üzeri için: Kıyılmış ceviz
Muhammara Yapılışı
CEVİZİ irice dövüp, derin bir kaseye alın. Üzerine yarım su bardağı biber salçası, zeytinyağı, 1 çorba kaşığı pekmez, nar ekşisi, acı sos, kırmızıbiber, kimyon ve galeta unu ekleyip karıştırın. Servis tabağına alıp, ceviz serperek servis yapın.
Nar Ekşisi'nin mucizesi bu tarifler de
Kabak Kebabı Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
Yarım kg az yağlı kıyma
6 adet kabak
4 adet kiraz domates
2 adet sivri biber
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz, karabiber
Kabak Kebabı Yapılışı
KIYMA, tuz ve karabiberi yoğurun. Elinizde küçük parçalar koparıp, istediğiniz şekli verin. Kabakların kabuklarını kalınca soyarak halka kesin. Fırın kabını yağlayıp, bir kabak- bir köfte olacak şekilde yan yana dizin. Fırın kabının boş kalan yerlerine domates ve biberleri yerleştirin. Alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında sebzeler suyunu bırakıp, kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Fırından çıkarıp, sebzelerin suyunu bir kaseye alın. Salça ve nar ekşisini suya ilave ederek iyice çırpın. Oluşan sosu kabak kebabının üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, sebzelerin üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler