Mütevazi baklavalık yufkadan mükellef sofralara...
HAVUÇ DİLİMİ(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
40 adet baklavalık yufka
200 gram tereyağı
2 su bardağı kıyılmış antepfıstığı
1 çorba kaşığı tozşeker
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
3 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Yufkaları, pişireceğiniz yuvarlak fırın tepsisi ebadında kesin. Yağlanmış fırın tepsisine 20 adet yufkayı, aralarına birer çorba kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirerek ve kesilen küçük yufka parçalarını serpiştirerek yerleştirin. 20. katın üzerine antepfıstığı ve tozşeker serpin. Üzerine kalan 20 adet yufkayı, aralarına birer çorba kaşığı eritilmiş tereyağı gezdirerek yerleştirin. Üçgen şeklinde kesip, üzerine kalan eritilmiş tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene dek pişirin ve soğumaya bırakın. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyu ekleyip ocaktan alın. Ilık şerbeti havuç dilimlerinin üzerine gezdirin. Şerbeti çekince servis yapın.
Mütevazi baklavalık yufkadan mükellef sofralara...
KATLI PASTA(4 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet hazır baklavalık yufka
2 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
3 çorba kaşığı tozşeker
5 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı margarin
1 çorba kaşığı pudraşekeri
500 gram çilek veya frambuaz
16 adet kedidili bisküvi
Hazırlanışı:
Krema için süt, yumurta sarısı, tozşeker ve unu karıştırıp ocağa oturtun. Çırpma teli ile karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Vanilya, margarin ve pudraşekeri ekleyip, mikserle iyice çırpın. Ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Yufkaları üst üste yerleştirip, el büyüklüğünde dikdörtgenler kesin. ikişerli şekilde yağlanmış fırın tepsine koyup, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kızartın. İki adet kedidili bisküvinin üzerine 1 tatlı kaşığı krema sürün. Üzerine iki adet yufka yerleştirip, krema sürün. Dilimlenmiş çilek veya frambuaz koyup, yeniden iki adet kedidili bisküvi yerleştirin ve krema sürün. İki adet yufka yerleştirin. Üzerine pudraşekeri serpip servis tabağına alın. Kalan malzemeye de aynı işlemi uygulayın. Soğuk olarak servis yapın.
Mütevazi baklavalık yufkadan mükellef sofralara...
FIRINDA MANTI(4 Kişilik)
Malzemeler:
12 adet baklavalık yufka
250 gram kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurtanın akı
1’er tatlı kaşığı karabiber ve tuz
Sos için:
500 gram yoğurt
2 diş sarmısak
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pulbiber
Yeteri kadar nane
Hazırlanışı:
Harç için kıyma, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, yumurta akı, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp, kenara alın. İki adet yufkayı üst üste koyup, kenarını 2 cm katlayın ve harçtan 2 çorba kaşığı yerleştirin. Yufkayı rulo şeklinde sarıp, küçük küpler halinde kesin. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Mantıları yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene dek pişirip, servis tabağı alın. Üzerine sarmsaklı yoğurdu dökün. Tereyağında yakılmış pulbiber gezdirip, nane serpiştirin ve servis yapın.
Mütevazi baklavalık yufkadan mükellef sofralara...
BÜLBÜL YUVASI(8 Kişilik)
Malzemeler:
18 adet hazır baklavalık yufka
250 gram iri kıyılmış ceviz
1 kahve fincanı tozşeker
2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay kaşığı tarçın
Bir tutam toz karanfil
100 gram eritilmiş tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
4-5 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Düz bir zemine 3 adet yufkayı üst üste yerleştirin. Ayrı bir yerde ceviz, tozşeker, portakal kabuğu, tarçın ve karanfili karıştırıp, bir kısmını yufkanın her tarafına serpiştirin. Yufkayı oklavayla sarıp, oklavanın bir kenarından hafifçe büzüştürerek yufkayı çıkarın. 2 cm genişliğinde kesip, tepsiye yerleştirin. Üzerine tereyağı gezdirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kızarana dek pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatıp, ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyin. Ocaktan kaldırıp, soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbeti çekince servis yapın.
Mütevazi baklavalık yufkadan mükellef sofralara...
KOL BÖREĞİ(6 Kişilik)
Malzemeler:
20 adet baklavalık yufka
5 adet patates
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım demet dereotu
1’er çay kaşığı karabiber ve kimyon
100 gram tereyağı
1 adet yumurta
Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
Harç için patatesleri haşlayıp, kabuklarını temizledikten sonra ufak doğrayın. Kaşar peyniri, yumurta akı, kıyılmış dereotu, karabiber, kimyon ve tuz ekleyip karıştırın. 4 adet baklavalık yufkayı düz bir zeminde üst üste koyun. Yufkanın ortasına harçtan koyup, sıkı olmayacak bir rulo şeklinde sarın. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine ortasından başlayarak yufkaları yerleştirin. Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirin. Çırpılmış yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
Mütevazi baklavalık yufkadan mükellef sofralara...
PAÇANGA BÖREĞİ(12 Adet)
Malzemeler:
16 adet baklavalık yufka
24 dilim pastırma
3’er adet domates ve biber
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Yufkalardan 4 adedini üst üste yerleştirip, 3 adet dikdörtgen kesin. 1 adet dikdörtgen yufkanın uzun kenarına 2'şer dilim pastırma, domates ve biber yerleştirin. 1 çorba kaşığı kaşar peyniri serpiştirin. Dikdörtgen şeklinde sarın. Kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Fırın tepsisine yerleştirip, çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri