Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Mısır Unlu Kalkan Tarifi (8 kişilik)
İki buçuk kg kalkan
1 su bardağı un
2 su bardağı mısır unu
Yeteri miktarda su
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Sos için:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı limon suyu
10-12 dal maydanoz
Kalkanı 2 parmak kalınlığında doğrayın. Önce una, sonra suya batırın. Daha sonra mısır ununa ve suya batırın. Sıvıyağda kızartın ve servis tabağına alın. Sos için, derin bir kasede zeytinyağı, limon suyu ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın. Balıkla birlikte servis yapın.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Fırında Mısır Unu Tarifi
1 çay fincanı mısır unu
5 çay fincanı su
1 tatlı kaşığı pulbiber
Tuz, karabiber
1 çay bardağı konserve mısır
1 su bardağı mozzarella peyniri
1 çay bardağı sıvıyağ
TENCEREYE aldığınız suyu kaynatın. Mısır ununu ilave ederek karıştırın. Pulbiber, tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın. Mısır, mozzarella peyniri ve sıvıyağı ilave edip 2-3 dakika karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Fırın kalıbını yağlayın. Karışımı kalıba boşaltarak 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Mısır Unlu Biber Tarifi (6 kişilik)
1 kg çarliston biber
2-3 adet sivri biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş sarmısak,
1 litre su
1 su bardağından bir parmak eksik mısır unu,
Tuz
150 gram küp doğranmış dil peyniri
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
ÇARLİSTON biberleri ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın. Fırında közleyip kabuklarını soyun. 3-4 tanesini ayırıp kalanları şeritler halinde uzunlamasına doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya alıp ince kıyılmış sivri biberleri kavurun. Üzerine dövülmüş sarmısak, tuz ve közlediğiniz şerit biberleri ekleyip birkaç dakika pişirin. Kenara alıp sıcak tutun. 1 litre su kaynatın. Üzerine azar azar mısır unu ekleyin. Topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırarak 20 dakika pişirin. Üzerine dil peyniri ve maydanoz ekleyin. Tuzunu ayarlayın.Mısırlı harcın 1/3'ünü bir fırın kabına yayın. Biberli sarmısaklı malzemenin yarısını üzerine dökün. Kalan mısır ununun yarısını biberlerin üzerine dökün. Yeniden biberli sarmısak ve kalan mısır ununu tepsiye yerleştirin. Kaşar peynirini serpin. Ayırdığınız közlenmiş biberleri koyun. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında kaşar eriyene kadar tutup servis yapın.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Mısır Unlu Fasulyeli Börek Tarifi (8 kişilik)
Hamur için:
1 kg un
Yeteri kadar ılık su
Tuz
250 gram mısır unu
İçi için:
İki buçuk su bardağı haşlanmış kurufasulye
1 litre süt
1 su bardağı sıvıyağ
Üzerine:
1 çay bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
HAMUR için un, ılık su ve tuzu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparın. Her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın. Her yufkanın üzerine bir buçuk çorba kaşığı mısır unu serpin. Yufkaları yapışmaz yüzeyli bir tavada tek tek önlü arkalı kızartın. Diğer tarafta kurufasulyeyi ezip sütle karıştırın. Yufkaları yerleştireceğiniz tepsiyi yağlayın. 2 adet yufkayı tepsiye yayın. Üzerine kurufasulyeli karışımdan koyun. 1 çorba kaşığı sıvıyağ gezdirin. Her yufkanın arasına kurufasulyeli karışımdan koyup, sıvıyağ gezdirin. Bütün malzeme bitene kadar işlemi tekrarlayın. En üstte kalan yufkanın üzerine süt ve sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Defneli Mısır Ekmeği Tarifi (8 kişilik)
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı kuru maya (insant değil)
2.5 su bardağı mısırunu
1 su bardağı buğday unu
1 ufak çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
2 adet orta boy defne yaprağı (önce incecik doğranmış, ardından havanda iyice dövülmüş halde)
Süt ılındıktan sonra biraz daha sıcak hale getirin. Derin bir kasenin içine 1 çorba kaşığı maya, 1 tatlı kaşığı tozşeker ve sıcak sütü koyup, tahta kaşıkla iyice karıştırın. Üstünü örterek, ılık kalacağı bir yerde 10-15 dakika maya köpürene dek bekletin. İki katına ulaşan mayaya, incecik doğranıp, havanda dövülmüş defne yaprağını, unu, mısır ununu, zeytinyağını ve tuzu ekleyin. Yoğurup, şekil vererek tepsiye koyun. İki katına ulaşana dek hamuru dinlendirin. Bu arada fırını 15 dakika öncesinden ısıtın. Ekmeği fırına koyup, ilk 10 dakika 200 derecede, ardından 20-25 dakika 170 derecede (orta ısıda) pişirin.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Mısır Ekmeğinde Peynirli Kanepe Tarifi (4 kişilik)
Mısır ekmeği için:
1 su bardağı mısır unu
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, pulbiber
Peynirli harç için:
1 demet küçük turp
1 adet salatalık
Yarım demet maydanoz
200 gram labne peyniri
100 gram süzme yoğurt
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 adet limonun rendelenmiş
kabuğu
1 tatlı kaşığı hardal
Tuz, karabiber
Süslemek için: 3 adet turp
MISIR ekmeği için, bir tencerede suyu kaynatıp içine tuz ve mısır ununu ekleyin. Sürekli karıştırarak 2 dakika pişirin. Ocaktan alıp sıvıyağ ekledikten sonra elinizle yoğurun. Merdaneyle açıp kalp şeklindeki bir kalıpla kesin. Yağsız tavada arkalı önlü 1-2 dakika pişirin. Peynirli harç için, turpları ve salatalığı küp doğrayın. Maydanozu ince kıyın. Labne peyniri, yoğurt, zeytinyağı, rendelenmiş limon kabuğu, limon suyu, hardal, karabiber ve tuzu karıştırın. Üzerine turp ve salatalıkları ilave edin. Buzdolabında 20 dakika bekletin. 3 adet turpun dış kabuklarını yaprak gibi açın. Kabuklar çiçek gibi açılana kadar soğuk suda bekletin. Servis tabağına 1 adet mısır ekmeği koyun. Üzerine bir kek kalıbıyla kalp şekline getirdiğiniz peynirli haçtan koyun ve ikinci mısır ekmeğini üzerine kapatın. Ekmeklerin hepsi bitene kadar aynı şekilde hazırlayıp servis yapın.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Mısır Ekmeği Tarifi (6 kişilik)
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
4 su bardağı mısır unu
Yarım su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıcak su
Yumurta, tozşeker, tuz, süt ve sıvıyağı derin bir kaba alıp iyice çırpın. Üzerine mısır unu, un ve kabartma tozunu ekleyin. Sert bir hamur elde edene kadar karıştırın. Üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. Ekmeği yağlanmış kalıba yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Mısır Ekmeğinde Kalpler Tarifi (6 kişilik)
3 çorba kaşığı dolusu mısır unu
1 çorba kaşığı dolusu un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için: 1 paket labne peyniri
2 çorba kaşığı dolusu
süzme yoğurt
1’er çorba kaşığı ince kıyılmış
dereotu ve maydanoz
1 çorba kaşığı susam
7-8 adet kiraz domates
YUMURTA ve tozşekeri çırpın. Üzerine sıvıyağ, süt ve tuzu katıp karıştırın. Un, mısır unu ve kabartma tozunu da ekleyin. Kalp şeklindeki teflon kalıpları yağlayıp içlerine hamurdan dökün. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Üzeri için labne peyniri ve yoğurdu karıştırın. Dereotu ve maydanozları da ekleyip karıştırın. Ekmekleri servis tabağına yerleştirin. Üzerlerine labneli karışımdan bir çorba kaşığı kadar koyun. Diğer taraftan susamları yapışmaz yüzeyli bir tavaya koyup çok kısık ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak rengi dönene kadar kavurun. Soğuduktan sonra ekmeklerin üstüne serpin. Kiraz domateslerle süsleyip servis yapın.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Mısır Unlu Mezgit Tarifi (2 kişilik)
4 adet mezgit
1 su bardağı mısır unu
Tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Brokolili kremalı sos için:
300 gram haşlanmış brokoli
3 çorba kaşığı krema
1 çorba kaşığı soya sosu
Tuz, karabiber, pulbiber
Mezgitleri ayıklayın ve kılçığını çıkarın. Tuzla karıştırılmış mısır ununa bulayıp, kızgın sıvıyağda kızartın. Sos için bir kasede krema, soya sosu, tuz, karabiber ve pulbiberi karıştırın. Çiçeklerine ayrılmış ve haşlanmış brokoliyi sosun içine katın. Kızartılmış mısır unlu mezgiti sosla birlikte servis yapın.
Mısır unuyla yapabileceğiniz 10 leziz tarif
Hamsili Ekmek Tarifi (6 kişilik)
Yarım kg hamsi
1’er kg un ve mısır unu
5 adet yumurta
Yarım kg süt
1 çorba kaşığı tozşeker, tuz
AYIKLANMIŞ, yıkanmış ve süzülmüş hamsileri incecik kıyın. Derin bir kabın içine aldığınız balığın üzerine mısır unu, un, yumurta, süt, tozşeker ve tuz katın. Bütün malzemeyi iyice karıştırın. Yağlanmış bir fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimledikten sonra servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar