Mantı sevdası
Vazgeçilmez lezzetlerimizden mantıya farklı yorumlar katarak çeşitliliğini arttırdık. İşte birbirinden farklı ve enfes mantı tarifleri...
BEZELYELİ ZEYTİNLİ MANTI(8 Kişilik)
1 paket mantı makarna, 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, 200 gram haşlanmış bezelye, 50 gram beyaz peynir, 1 demet taze soğan, bir tutam dereotu, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, 8-10 adet kiraz domates, 8-10 adet siyah zeytin, 2 çorba kaşığı tane mısır
Mantı makarnayı haşlayarak süzün. Bir kapta 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, haşlanmış bezelye, küçük doğranmış beyaz peynir, bir demet ince kıyılmış taze soğan ve bir tutam dereotunu karıştırın. Çatalla iyice ezin. Haşladığınız mantı makarnaları soğuk sudan geçirip suyunu süzün. Mantıların içlerini bezelyeli harçla doldurun. 2 çorba kaşığı sıvıyağda kiraz domatesleri ve zeytinleri 5 dakika soteleyin. Tüm malzemeyi derin bir kapta birleştirin. Üzerine mısır taneleri serperek servis yapın.
Mantı sevdası
NOHUTLU TAVUKLU MANTI(5 Kişilik)
Yarım adet haşlanmış tavuk göğsü, 2/3 su bardağı nohut, 4 su bardağı su, Yarım paket hazır mantı (225 gram), sos için: 250 gram yoğurt, 3-4 diş sarmısak, 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz, kırmızıbiber
Haşlanmış tavuk göğsünü ince şeritler halinde dilimleyelim. 2 Akşamdan ıslatılmış 1 su bardağı nohutu haşlayalım. Bir tencerede 4 su bardağı suyu kaynatalım. Kaynama noktasına geldiğinde mantıları ilave edelim. Haşlama mantıları ateşten almadan 5 dakika önce nohutları ilave edelim. 3 Mantıyı delikli kepçeyle servis tabağına alıp üzerine tavuk etlerini serpelim. Bir kapta yoğurt ve dövülmüş sarmısakları karıştırıp mantının üzerine gezdirelim. 1 çorba kaşığı tereyağını tavada az yakıp kırmızıbiberi ilave edelim. Ateşten alıp yoğurtlu mantının üzerine gezdirip, servis yapalım.
Mantı sevdası
İSTAVRİT MANTI(5 Kişilik)
200 gram istavrit, 4 adet taze soğan, 8 dal maydanoz, 8 dal dereotu, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yufka, üzeri için: 250 gram yoğurt, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı pulbiber
Balıkların kılçığını ve derisini ayırın. Derin bir kase içine aldığınız balığı çatalla iyice ezin. ‹nce kıyılmış taze soğan, maydanoz, dereotu ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin. Karabiber ve tuzunu katın. Bütün malzemeyi yoğurun. Yufkayı düz bir zemin üzerine yayın. Bir su bardağının ağzı ile yufkadan yuvarlak parçalar kesin. Her bir parçanın içine hazırladığınız harçtan koyun ve yufkanın ağzını torba büzer gibi büzün. Hazırladığınız mantıları yağlanmış bir güvece dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine yoğurt dökün. Bir tavada kızdırdığınız pulbiberli tereyağını yoğurdun üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
Mantı sevdası
SEBZELİ MANTI(4 Kişilik)
1 adet kırmızı biber, 1 adet yeşil dolmalık biber, 2 adet taze soğan, 1 adet soğan, 1 adet havuç, tuz, karabiber, 2 çorba kaşığı soya sosu, kızartmak için: sıvıyağ, hamur için: 2 su bardağı un, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, 1/3 su bardağı su, 1 çay kaşığı zeytinyağı
Hamur için unu bir kaba eleyip ortasını havuz gibi açın. Yumurta, su, tuz ve zeytinyağını ekleyip yoğurun. Hamuru 2 eşit parçaya bölün. Unlanmış bir zeminde hamuru oklavayla açıp 4 cm genişliğinde kareler kesin. ‹ç malzemesi için havuç, taze soğan, kuru soğan, kırmızı ve yeşil dolmalık biberleri kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Sebzeleri karıştırıp, tuz, karabiber ekleyin. Hamurların içine paylaştırın ve hamurları yarım ay şeklinde kapatıp, kızgın yağda kızartın. Soya sosu ile servis yapın.
Mantı sevdası
FISTIKLI MANTI(4 Kişilik)
1 paket mantı makarna, 1 adet küçük soğan, 1 çorba kaşığı margarin, 100 gram kıyma, yarım su bardağı yerfıstığı, tuz, karabiber, pulbiber, üzerine: 1 su bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı biber salçası, 2 çorba kaşığı ince kıyılmış yerfıstığı
Mantı makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzgeçten geçirin. Ayrı bir yerde soğanı küçücük doğrayın. 1 çorba aşığı margarinle kavurup, kıymayı ekleyin. Kavurmaya devam edin. Yarım su bardağı yerfıstığını ilave edin. Karabiber, pulbiber ve tuzunu ayarlayın. Karıştırıp tencereyi ocaktan alın. Mantı makarnanın içlerine hazırladığınız harcı doldurun. Servis tabağına alın. Ya da sosu makarnanın üzerine dökebilirsiniz. En üste yoğurt gezdirin. Tereyağını eritin. 1 çorba kaşığı biber salçası ve 2 çorba kaşığı ince kıyılmış yerfıstığını yağda kavurun. Yoğurtlu makarnanın üzerine gezdirip servis yapın.
Mantı sevdası
PİRİNÇLİ MANTI(6 Kişilik)
Hamur için: yarım kg un, 2 adet yumurta, yeteri kadar su, 4 su bardağı et suyu, 2 adet haşlanmış tavuk budu, tuz, yarım çay bardağı sıvıyağ, içi için: 2 su bardağı pirinç, 2 adet soğan, 2 çorba kaşığı margarin, yarım kg kıyma, 2 su bardağı su, tuz, karabiber
Mantı için önce içi hazırlayın. Tencereye aldığınız margarinde ince kıyılmış soğanları hafifçe kavurun. Kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Yıkanmış ve az haşlanmış pirinci katın ve 1-2 dakika daha kavurun. Su, tuz ve karabiber serpin. Tencereyi ocaktan alıp, kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın. Hamur için unu yoğurma kabına alın. Yumurta, tuz ve su katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya ayırın ve her parçayı 2-3 mm incelikte açın. Bu hamurlardan 7-8 cm'lik kareler kesin. Hazırladığınız pirinçli harçtan kare hamurların içine birer çay kaşığı koyun ve dört ucunu ortada birleştirin. Fırın tepsisini yağlayın ve mantıları dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Mantılar kızarınca fırından alın ve üzerine kaynamış et suyunu gezdirin. Tekrar sıcak fırında mantılar suyunu çekene kadar pişirin. Üzerine didiklenmiş tavuk etini yerleştirin ve sıcak olarak servis yapın.
Mantı sevdası
ÇİLEKLİ TATLI MANTI(6 Kişilik)
20 adet küçük boy çilek, 5 adet milföy hamuru, yarım çay bardağı krema, 1 kahve fincanı file antepfıstığı, krema için: 2 su bardağı süt, 1 çorba kaşığı tozşeker, 2 çorba kaşığı tepeleme un, 1 adet yumurta, 1 paket vanilya, 1 tatlı kaşığı tereyağı, üzerine: 2 kahve fincanı pudraşekeri
Krema için süt, tozşeker, un, yumurta, vanilya ve tereyağını karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde milföy hamurlarını oda sıcaklığında yumuşatın. Her bir milföyü dört eşit parçaya bölüp, 20 parça milföy elde edin. Bir parça milföyün üzerine 1 çay kaşığı krema sürüp, 1 adet çilek yerleştirin. Daha sonra bir tutam antepfıstığı koyup, dört ucundan bohça şeklinde kapatın. Kalan milföyleri de aynı şekilde hazırlayın. Fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pembeleşene dek pişirin. Fırından alıp, üzerine pudraşekeri serpin. Sıcak olarak servis yapın.
Mantı sevdası
MEZGİT MANTI(4 Kişilik)
1 adet mezgit balığı filetosu, 1 dal taze soğan, 2 diş sarmısak, 1 adet kırmızı biber, 1 adet sivri biber, 1 adet domates, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 adet yufka, tuz, karabiber, pulbiber
Mezgit fileto, taze soğan, sarmısak, kırmızı biber, sivri biber ve kabuğu soyulmuş domatesi incecik kıyıp karıştırın. Tuz, karabiber, pulbiber ekleyin. Daha sonra tavaya aldığınız zeytinyağında hafif soteleyin ve soğumaya bırakın. Yufkayı önce 2 parmak kalınlığında enlemesine, sonra da 2 parmak kalınlığında boylamasına kesip, kareler elde edin. Ortalarına balıklı iç harçtan koyup, üçgen şekilde kapatıp, kenarlarına bastırın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.
Mantı sevdası
NOHUTLU MANTI(6 Kişilik)
1 paket hazır mantı, 1 su bardağı nohut (haşlanmış), 1 su bardağı yoğurt, 4-5 diş sarmısak, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber, kırmızıbiber, nane
Mantıyı paketteki tarife göre haşlayın. Mantının pişmesine 10 dakika kala, haşlanmış nohutu ekleyin. Cam bir servis kabına mantıyı hafif suyuyla birlikte aktarın. Sarmısakları dövüp, yoğurtla karıştırın. Mantının tencerede kalan suyundan sarmısaklı yoğurda biraz ekleyip ılıtın. Bu yoğurdu mantının üzerine gezdirin. Küçük bir tavada tereyağını eritip, baharatları kavurun. Mantının üzerine gezdirip, sıcak servis yapın.
Mantı sevdası
PATATESLİ MANTI(4 Kişilik)
3 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, su, mantı içi için: 3-4 Patates, 1 Kuru Soğan, tuz, kırmızı pul biber, 1 dal maydanoz, 1 yemek kaşığı salça, tuz, suyu İçin: 2 yemek kaşığı salça, su, tuz, kırmızı pul biber, nane, et suyu, tereyağ
Un,yumurta ve tuz 'u karıştırarak bir hamur yapınız.Hamuru yoğururken gerektiği kadar su ekleyiniz.Sert bir hamur olmasına özen gösteriniz.Hamur yoğurma işlemi bittikten sonra hamuru dinlenmeye alınız.Dinlenme esnasında üzerini nemli bir bez ile örtünüz.Hamurunuz dinlenirken içini hazırlamaya başlayınız.İçi için patatesleri haşlayınız ve eziniz.Soğanı az miktarda sıvı yağ ve bir miktar salça ile bir tavada öldürünüz.Daha sonra soğana ince ince doğranmış maydanozları ekleyip karıştırınız.Az miktarda tuz ve Pul Biber ekleyip içi ocaktan alınız.Hamurunuzu bir tahta ve oklava yardımı ile büyük ve yırtılmayacak şekilde mantı hamuru şeklinde açınız.Açmış olduğunuz hamuru çok küçük olmamak şartı ile karelere bölünüz.(Karelerin boyu 5-6 cm olabilir.)Bu kare hamurların içine patatesli içinizi koyup hamuru üçgen şeklinde kapatınız.Bu işlemi tüm açmış olduğunuz hamurlar için yaptıktan sonra ayrıca bir tencerede mantılarınızın çokluğuna göre 10-15 bardak suyu et suyu ekleyerek kaynatınız.Kaynayan suya az miktarda tuz atınız ve mantılarınızı suda haşlayınız.Haşlama işlemi bittikten sonra bir tavada 3 Yemek Kaşığı Tereyağı eritip içine pul biber ,salça ve nane ekleyip pişiriniz.Daha sonra bu yağlı karışımı çorbanızın üzerine ekleyiniz.Dilerseniz yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Mantı sevdası
FIRINDA MANTI(4 Kişilik)
12 adet baklavalık yufka, 250 gram kıyma, 1 adet soğan, yarım demet maydanoz, 1 adet yumurtanın akı, 1’er tatlı kaşığı karabiber ve tuz, sos için: 500 gram yoğurt, 2 diş sarmısak, üzeri için: 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı pulbiber, yeteri kadar nane
Harç için kıyma, rendelenmifl soğan, kıyılmış maydanoz, yumurta akı, tuz ve karabiberi iyice karıştırıp, kenara alın. İki adet yufkayı üst üste koyup, kenarını 2 cm katlayın ve harçtan 2 çorba kaşığı yerleştirin. Yufkayı rulo şeklinde sarıp, küçük küpler halinde kesin. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Mantıları yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene dek pişirip, servis tabağı alın. Üzerine sarmısaklı yoğurdu dökün. Tereyağında yakılmış pulbiber gezdirip, nane serpiştirin ve servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri