Ispanağın kardeşi: Pazı
SALAMLI PATATESLİ PAZI RULASU(8 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım demet pazının yaprağı
6 dilim dana jambon
5 adet orta boy patates
1’er adet büyük boy havuç ve soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet sivri biber
Tuz, karabiber, kimyon
Hazırlanışı:
Havucu soyun. Patatesleri ve havucu haşlayın. Patateslerin kabuklarını soyup ezin ve kenara alın. Havucu bütün olarak bırakın. Soğanı ve biberleri ince kıyın. Sıvıyağı bir tavada kızdırın ve soğanları ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Üzerine biberleri ekleyin. 1-2 dakika daha kavurup ezilmiş patatesi, karabiber, kimyon ve tuzu ilave edin. 5 dakika kavurup ocaktan alın. Pazı yapraklarını sıcak suda 1-2 dakika tutup süzün. Soğuduktan sonra, düz bir zemine (kullanacağınız fırın kabına sığacak ölçüde) iki kat olarak yayın. Üzerine jambonları dizin. Hazırladığınız patatesli harcı da üzerine yayın. Havucu patatesli karışımın tam ortasına yerleştirin ve pazı yapraklarını büyük bir rulo haline getirin. Fırın kabınızı yağlayıp bu ruloyu içine yerleştirin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın ve su dolu bir tepsiye oturtun. Bu şekilde önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Servis kabına alın ve dilimleyerek servis yapın.
ıspanağın kardeşi: Pazı
PAZI DOLMASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 demet pazı
Yarım kg kıyma
1 adet büyük boy rendelenmiş soğan
2 çay bardağı pirinç
Yarım demet kıyılmış dereotu
Yarım demet ince kıyılmış nane
1 çorba kaşığı silme domates salçası
1 çorba kaşığı silme biber salçası
3 çorba kaşığı tereyağı
İki su bardağı soğuk su
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Pazıların saplarını kesip sıcak suda 1-2 dakika tutun ve süzüp kenara alın. Kıymayı çukur bir kaba koyup üzerine rendelenmiş soğan, pirinç, dereotu, nane, domates salçası, biber salçası, karabiber, tuz ve 2 çorba kaşığı tereyağını ekleyip iyice yoğurun. Hazırladığınız harca yarım su bardağı soğuk suyu ekleyin ve yeniden yoğurun. Pazı yapraklarına hazırladığınız harcı koyup sarın ve tencereye dizin. Üzerine kalan suyu ve 1 çorba kaşığı tereyağını ilave edin. Ateşe dayanıklı bir tabağı dolmaların dağılmasını önlemek için üstlerine kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp 25-30 dakika ocakta tutun. Yoğurtla servis yapın.
ıspanağın kardeşi: Pazı
PAZILI CEVİZLİ BÖREK(24 adet)
Malzemeler:
1 demet pazı yaprağı
3 adet yufka
2 adet büyük boy soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Tuz
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yufkalar için:
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ılık su
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı çörekotu
Hazırlanışı:
Yufkaları düz bir zemine yayıp 8 eşit üçgen parçaya bölün ve kenara alın. Soğanları ince kıyıp sıvıyağda renkleri dönene kadar kavurun. Üzerine ince kıydığınız pazı yapraklarını ve tuz ekleyin. Pazılar pişene kadar kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp üzerine cevizleri ekleyip karıştırın. Yufkalar için birer çay bardağı zeytinyağı ve ılık suyu karıştırın. Yufkaların üzerine önce bu karışımdan sürün. Daha sonra geniş kısmına pazılı harçtan koyun. Sigara böreği sarar gibi sarın. Yufkalar ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Yağladığınız bir fırın tepsisine börekleri dizin. Yumurta sarısını çırpıp böreklerin üzerine sürün. Birer tutam çörekotu serpip önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
ıspanağın kardeşi: Pazı
SUSAMLI PAZI KÖFTESİ(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 demet pazının yaprakları (ince doğranmış)
1 adet büyük boy soğan
1 dilim bayat ekmek içi
2 adet orta boy patates
1’er çay kaşığı karabiber, kekik, nane ve kimyon
1 diş çentilmiş sarmısak
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı susam
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Patatesleri haşlayıp soyun. Daha sonra bir çatal yardımı ile ezerek kenara alın. Soğanları ince kıyın ve sıvıyağda rengi dönene kadar kavurun. İnce kıyılmış pazıları üzerine ekleyin. Pazılar öldükten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra ezilmiş patatesleri ve suda bekletip süzdüğünüz ekmeği üzerine ilave edip karıştırın. Susam hariç diğer malzemeleri de ekleyip yoğurun. Hazırladığınız harçtan parçalar kopartıp elinizle istediğiniz şekilde köfteler hazırlayın. Köfteleri susama bulayıp arkalı önlü kızgın yağda kızartın ve sıcakken servis yapın.
ıspanağın kardeşi: Pazı
PAZILI PASTIRMALI TART(20 Adet)
Malzemeler:
Hamur için:
2 adet yumurta
1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 paket (10 gram) silme karbonat
2 çorba kaşığı sirke, aldığı kadar un
İçi için:
350 gram pazı yaprağı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
150 gram Erzincan tulum peyniri
2 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Yumurtalardan birinin akını ve sarısını ayırın. Tereyağı, yoğurt, zeytinyağı, margarin, 1 adet yumurta,1 yumurtanın akı, karbonat ve sirkeyi derin bir kaba koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle hafif inceltip, yağlanmış küçük tart kalıplarının içine kenarlarını da kaplayacak biçimde yayın. İçi için kıyılmış pazı yaprağını sıvıyağda soteleyin. Tulum peyniri ve cevizi katıp, birkaç kez çevirdikten sonra ocaktan alın. Soğuduktan sonra tart hamurlarına harcı paylaştırın ve orta kısma birer kiraz domates koyun. Hamurun kenar kısımlarına yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri