İçiniz ferahlasın...
YAZ MEYVELİ TART(8 Kişilik)
Malzemeler:
Hamur için:
Bir buçuk su bardağı un
3 çorba kaşığı pudraşekeri
2 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
150 gram soğuk margarin
2 çorba kaşığı soğuk su
Kreması için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Süslemek için:
Çilek, kiraz, kivi, kayısı
Hazırlanışı:
Hamur için un, pudraşekeri, yumurta sarısı, vanilya ve küp doğranmış margarini robota alın. Soğuk suyu ilave edin ve tüm malzemeyi robottan geçirin. Hazırladığınız hamuru streçfilme sarın ve buzdolabında 1-2 saat dinlendirin. Daha sonra tart kalıbınızın büyüklüğüne göre hamuru açın ve kalıba yerleştirin. Hamurun kabarmaması için çatalla delikler açın ve üzerine alüminyum folyo serip, bakliyat yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Piştikten sonra bakliyat ve alüminyum folyoyu alın. Krema için krem şantiyi soğuk sütle iyice çırpın. Soğuyan tart hamurunun üzerine yayın. Ayıklanmış ve yıkanmış meyvelerle süsleyin.
İçiniz ferahlasın...
ŞEFTALİLİ PANNA COTTA(5 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg şeftali
2 adet yaprak jelatin veya 1 çorba kaşığı toz jelatin
Yarım su bardağı soğuk su
Yarım su bardağı tozşeker
Panna cotta için:
2 su bardağı süt
1 su bardağı krema
Yarım su bardağı tozşeker
3 adet yaprak jelatin veya bir buçuk çorba kaşığı toz jelatin
1 çay kaşığı vanilya
Hazırlanışı:
Şeftalilerin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Robottan geçirip, püre haline getirin. Yaprak jelatini yumuşaması için yarım su bardağı soğuk suyun içinde 10-15 dakika bekletin. Toz jelatin kullanıyorsanız, soğuk suyun içinde karıştırarak erimesini sağlayın. Şeftali, jelatin ve tozşekeri bir tencereye alıp, 5 dakika kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve karışımı küçük sufle kalıplarının içine paylaştırın. Soğuması için buzdolabına koyun. Panna cotta için süt, krema, tozşeker ve yaprak veya toz jelatini tencereye koyup, karıştırarak 4-5 dakika kaynatın. Tencereyi ocaktan alın ve vanilyayı ilave edip, ılınmaya bırakın. Ilındıktan sonra tencereyi buz dolu bir kabın içine oturtun ve karıştırarak hafifçe koyulaşmasını bekleyin. Soğuması için buzdolabına aldığınız sufle kaplarının içinde bulunan şeftali karışımının üzerine, panna cotta'yı paylaştırın. Tekrar buzdolabında en az 3-4 saat bekletin. Servis yapmadan önce kolay çıkması için kaplarınızı sıcak suya batırıp çıkarın. Daha sonra servis tabağına ters çevirin.
İçiniz ferahlasın...
ÇİLEKLİ RULO PASTA(8 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg çilek
Kek için:
3 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik tozşeker
1 su bardağı un
Yarım çay kaşığı karbonat
Kreması için:
7 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
İki buçuk su bardağı süt
1 çay kaşığı vanilya
Üzerine:
Pudraşekeri
Süslemek için:
Çilek
Hazırlanışı:
Çileğin saplarını koparın ve bol suyla yıkadıktan sonra süzgece alın. Kek için derin bir kapta yumurta ve tozşekeri çırpıcı ile şeker eriyene kadar iyice çırpın. Elenmiş un ve karbonatı ilave edip, yumurtanın kabarıklığını söndürmeden hafifçe karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın tepsisine, hazırladığınız harcı dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp, yağlı kağıt ile birlikte rulo yapın ve üzerini temiz bir bez ile örtün. Kreması için süt, un ve nişastayı bir tencereye alın. Sütü yavaşça ilave ederek, sürekli karıştırın. Koyu kıvamlı bir krema elde edene kadar karıştırarak pişirin. Tencereyi ocaktan alıp, vanilyayı ilave edin ve ara sıra karıştırarak soğutun. Rulo yaptığınız keki yağlı kağıttan ayırın. Üzerine kremayı yayın ve ayıklanmış çilekleri iri doğrayıp, gelişigüzel yerleştirin. Rulo yapın ve servis tabağına alın. Üzerine pudraşekeri serpin ve çilekle süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.
İçiniz ferahlasın...
KAYISI SOSLU KUP(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg olgun kayısı
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
1 kg vanilyalı dondurma
18-20 adet pötibör bisküvi
Süslemek için:
Nane yaprakları
Hazırlanışı:
Kayısıdan 6 adet ayırın ve kalanının kabuklarını soyun. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra iri doğrayıp, tencereye alın ve üzerine tozşeker ile suyu ilave edin. İyice yumuşayana kadar pişirin ve süzün. Süzdüğünüz kayısılı karışımı kıvam alana kadar tekrar pişirin ve soğumaya bırakın. Kuplara önce kayısılı sostan 2-3 çorba kaşığı, üzerine dondurma ve 2-3 adet iri parçalanmış bisküvi koyun. Ayırdığınız 6 adet kayısının çekirdeklerini çıkarıp, ince dilimleyin ve bisküvinin üzerine birkaç dilim yerleştirin. En üste de tekrar vanilyalı dondurmadan koyun. 1 çorba kaşığı kayısı sosundan gezdirin. Diğer kupları da aynı şekilde hazırlayın ve nane ile süsleyin.
İçiniz ferahlasın...
DONMUŞ LİMONATA(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet limon
1 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı bal
4 su bardağı su
Süslemek için:
Limon dilimi ve nane yaprakları
Hazırlanışı:
İki adet limonun kabuğunu rendeleyin. Bütün limonları sıkıp, suyunu bir kaba alın. İçine rendelenmiş limon kabuğu ve tozşekeri ilave edip, karıştırın. Bir gece buzdolabında bekletin. Süzdükten sonra balı ekleyin ve karıştırın. Suyu kattıktan sonra derin dondurucuda donana kadar bekletin. Daha sonra çıkarın ve çatalla kazıyarak karıştırın. Tekrar derin dondurucuda dondurun. Servis yapacağınız zaman kuplara, dondurma kaşığı ile toplar alarak koyun. Limon dilimi ve nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar