En pratik 10 dolma tarifi
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
5-6 adet kuru dolmalık patlıcan
5-6 adet kuru dolmalık biber
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Bir buçuk çay bardağı pirinç
400 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı su
Tuz,
kuru nane,
karabiber,
kırmızı biber,
kimyon
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Sosu için:
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı limon suyu
4-5 diş sarmısak
Yarım su bardağı su
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Yapılışı
DOLMALIK patlıcanları ve biberleri tencereye alıp, üzerlerini aşacak kadar sıcak su ekleyelim. 1 Patlıcan ve biberleri yumuşayana dek haşlayıp ateşten indirelim. Sonrasında süzgece alarak sularını süzdürüp bekletelim. Bir kabın içine tereyağını, pirinci, kıymayı, küp doğranmış soğanı, 1 çay bardağı suyu, tuzu, baharatları, domates ve biber salçalarını ekleyip yoğurarak karıştıralım. 2 Hazırladığımız dolma içini patlıcan ve biberlere gevşekçe dolduralım. Patlıcan ve biber dolmalarını tencereye dik olarak dizelim. Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip ağır ateşte pişirelim. 3 Bu arada sosu için bir kapta biber salçasını, limon suyunu, dövülmüş sarmısakları ve yarım bardak suyu birleştirip çırpalım. Dolmaları ateşten almadan 10 dakika önce hazırladığımız bu sosu dolmaların üzerine gezdirelim. Sonrasında ateşten indirip ılınmaya bırakalım. Servis yapalım.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Erikli Dolma Tarifi
Malzemeler
2 adet patlıcan
Yarım kg kabak
5-6 adet dolmalık biber
125 gram asma yaprağı
250 gram yağlı kıyma
2 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı margarin
1 kg domates
2-3 adet soğan
Yarım baş sarmısak
1 kg can eriği
Karabiber, tuz
Erikli Dolma Yapılışı
Patlıcan, kabak ve dolmalık biberlerin içlerini çıkarın. Kabak ve patlıcanın çıkan içlerini ince kıyın. Yaprakları hafifçe haşlayın. Soğan ve sarmısakları ince kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarın ve ufak ufak doğrayın. Bir kapta kıyma, domates, kıyılmış sebze içleri, yağ, salça, soğan, sarmısak, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Pirinci ilave ederek yoğurun. Sebzelerin içine malzemeyi doldurun ve ağızlarını domates dilimleriyle kapatın. Dolmaları tencereye yerleştirin. Yaprakları da sarıp ayrı bir tencereye dizin. Üzerine ve çevresine can eriklerini yerleştirin. Her iki tencereye de az miktarda tuz ve 1 çay bardağı su ilave ederek önce hızlı, sonra yavaş ateşte pişirin. Dolmalar dinlendikten sonra, eriklerle birlikte servis yapın.
Hafif lezzetler :Zeytinyağlılar
Pırasa Dolması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
1 kg kalın pırasa
2 adet soğan
250 gram kıyma
4 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım demet maydanoz
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet yumurtanın sarısı
1 adet limonun suyu
Tuz, karabiber
Pırasa Dolması Yapılışı
PIRASALARI temizleyip kalın beyaz kısımlarını 3 parmak boyunda kesin. Bir tencereye alıp az suda 5 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. Soğanları incecik kıyıp geniş bir kaba alın. Üzerine kıyma, yıkanmış pirinç, salça, sıvıyağ, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Soğuyan pırasa halkalarını birbirinden ayırın. İçlerine harç doldurup tencereye dizin. Üzerine su ve tereyağı ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Dolmalar pişince yumurta sarısı ve limon suyunu bir kapta çırpın. Üzerine yemeğin suyundan biraz ekleyerek karıştırın. Karışımı pırasaların üzerine gezdirin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri