Güveçte daha lezzetli
Güveçte Balık Tarifi (3 kişilik)
1 adet mezgit,
1 çorba kaşığı tereyağı
5-6 adet mantar,
1 çorba kaşığı un
2 çay bardağı süt,
4 çorba kaşığı krema
1 adet çarliston biber
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz,
karabiber
Mezgiti una bulayın. Tereyağını eritip balığı kızartın ve güvece yerleştirin. Mantarları 2-3 parçaya bölüp güvece alın. Bu arada süt, krema ve unu çırpın. Tuz, karabiber ve minik doğranmış çarliston biberi de ekleyip balığın üzerine gezdirin. En üste rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Güveçte daha lezzetli
Güveçte Lüfer Tarifi (2 kişilik)
1 adet lüfer
1 adet soğan
1 adet patates
2 adet defne yaprağı
2 diş sarmısak
1 adet domates
1 dal biberiye
1 çay kaşığı biber salçası
Tuz
Pulbiber
1 dilim dil peyniri
BALIĞI temizleyip, yarım fileto yapmak için ikiye bölün. Güveç kabına sırayla halka halka doğranmış soğan ve patatesleri dizin. Üzerine defne yaprağı ve balığı yerleştirin. Diğer tarafta sarmısak, domates, biberiye, biber salçası, tuz ve pulbiberi mikserde çekin ve balığın üzerine ilave edin. Isıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Sonrasında dil peynirini ilave ederek 15 dakika daha pişirin ve servis yapın.
Güveçte daha lezzetli
Güveçte Kurufasulye Tarifi (6 kişilik)
1 kg kuru fasulye
500 gram kemikli kuzu eti
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan
1 diş sarmısak
4 adet yeşil biber
2 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı un
Tuz,
karabiber
Akşamdan süt ile ıslattığınız kuru fasulyeyi ertesi gün süzüp, haşlayın. Ayrı bir tencerede yağı eritin. Doğradığınız soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Ufak parçalara ayırdığınız kuzu kemiklerini ve biberleri ilave edip kavurmaya devam edin. Salçayı ve unu da ekleyip kavurduktan sonra soğuk su ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra haşlanmış fasulyeyi, domatesi ve baharatları ekleyip biraz daha kaynatın. Kaynayan karışımı güvece döküp orta ısılı fırına koyun ve 1 saat pişirin.
Güveçte daha lezzetli
Güveçte Balkabağı Yahnisi Tarifi (4 kişilik)
4 dilim ayıklanmış balkabağı
10 adet arpacık soğan
5 çorba kaşığı zeytinyağı
4 diş sarmısak
Yarım kg kuşbaşı dana eti
1 su bardağı sebze suyu
20 adet haşlanmış kestane
8 adet taze veya kuru mürdüm eriği
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
ARPACIK soğanları 2 çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin. Sarmısak ekleyip sotelemeye devam edin. Et ilave edip, suyunu salıp yeniden çekene dek karıştırın. Sebze suyu ilave edip, 30 dakika pişirin. İrice doğranmış balkabağı, daha sonra kabukları ayıklanmış kestane ve mürdüm eriği ekleyin. Üzerine 3 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ilave edip güvece alın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Güveçte daha lezzetli
Güveçte Kalkan Tarifi (4 kişilik)
1 kg kalkan
1 tatlı kaşığı tereyağı
2-3 çorba kaşığı soya sosu
2-3 çorba kaşığı krema
200 gram kaşar peyniri
KALKANI temizledikten sonra dilimleyin ve ızgarada önlü arkalı pişirin. Orta büyüklükte bir güveç kabına veya fırın tepsisine yerleştirin. Tereyağını bir tavaya koyup, soya sosu ve krema ilave edin. Krema kaynama noktasına gelene kadar pişirin ve balığın üzerine gezdirin. Kaşar peynirini rendeleyin ve en üste serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Güveçte daha lezzetli
Güveçte Yufkalı Tavuk Tarifi (4 kişilik)
2 adet yufka
1 adet tavuk göğsü
5 dilim jambon
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
1’er çay kaşığı tuz, karabiber
1 adet yumurtanın sarısı
2 ADET yufkayı üst üste koyun ve bir yemek tabağı çapında 4 adet yuvarlak şekil kesin. Diğer tarafta tavuk
göğsünü kuşbaşı doğrayın. Çok az sıvıyağ ile kavurun. Jambonları ince şeritler halinde dilimleyin ve tavuklara ilave edin. Birlikte 2-3 dakika daha pişirin. Ayrı bir tencerede tereyağı ve 1 çorba kaşığı unu hafifçe
kavurun. Üzerine süt ilave ederek hızlı hızlı karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin. Hazırladığınız beşamel
sosun içerisine, tavuk ve jambonlu malzemeyi ilave edip karıştırın. 4 adet küçük toprak güveci yağlayın.
Komposto kasesine yuvarlak şekildeki yufkaları, kenarları dışarda kalacak şekilde yerleştirin. İçine beşamalli tavuk ve jambonlu malzemeyi doldurun. Yufkaların kenarlarını içe doğru kapatın. Kaseyi ters çevirerek güveç kabına yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında, pembeleşene dek pişirin.
Güveçte daha lezzetli
Güveçte İslim Kebabı Tarifi (6 kişilik)
6 adet patlıcan
400 gram kuşbaşı kuzu eti
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan, 1 diş sarmısak
1 çorba kaşığı kekik
1 adet defne yaprağı
2 adet kabak
5 adet domates
Tuz ve karabiber
PATLICANLARI alacalı soyun. Boydan boya çok ince olmayacak şekilde dilimleyin. Üzerlerine tuz serpip 15 dakika bekletin. Bol suyla yıkayın ve hafifçe sıkıp, kurulayın. Sıvıyağda kızartıp, kağıt havlu üzerine çıkarın. Diğer taraftan 4 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavaya alıp, ince kıyılmış soğan, dövülmüş sarmısak, kekik ve defne yaprağını ekleyin. Soğan pembeleşene dek kavurun. Eti tavaya ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar sote edin. Üzerine küp doğranmış kabak ve domates ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin. Patlıcan dilimlerini 6 adet küçük güveç kabına (+) şeklinde üst üste ve kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirin. Etli harcı içlerine pay edin. Kenarlardan sarkan patlıcanları üzerine toplayıp tamamen kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Servis tabaklarına ters çevirerek çıkarın.
Güveçte daha lezzetli
Kaz Güveç Tarifi (8 kişilik)
İki buçuk kg Kars veya Ardahan kazı
5’er adet patates, patlıcan ve havuç
4’er adet sivri biber ve domates
10-15 adet mantar
1 çorba kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su
Kazı bol sıcak suyla iyice yıkayın. İri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Kabukları soyulmuş patates, patlıcan, havuç, sivri biber ve domatesi kuşbaşı doğrayın. Mantarları dörde bölün. Kaz etiyle birlikte bütün malzemeyi büyükçe bir güveç kabına yerleştirin. Salçayı az miktarda suyla açın ve yemeğin üzerine gezdirin. Sıcak suyu da ekledikten sonra güvecin üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 3 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Güveçte daha lezzetli
Meftune Güveç Tarifi (4 kişilik)
1 kg kuzu kol
1 kg çekirdeksiz patlıcan
Yarım kg domates
8 diş ince kıyılmış sarmısak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber, pulbiber
Öncelikle patlıcanları alacalı soyup, altıya bölün ve acısının çıkması için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzüp, kurulayın. Kabukları soyulmuş ve kuşbaşı şeklinde doğranmış domatesin yarısını orta boy bir güveç kabının dibine yayın. Üzerine iri parçalara ayırdığınız eti yerleştirin. Etin üzerine patlıcanı ilave edin. Diğer taraftan, bir kasede sarmısak, biber salçası, eritilmiş tereyağı, tuz, karabiber ve pulbiberi karıştırın. Bu karışımı patlıcanların üzerine gezdirin. Güvecin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 3 saat pişirip sıcak olarak servis yapın
Güveçte daha lezzetli
Etli Enginar Kalbi Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg yağsız kuşbaşı kuzu eti
20 adet enginar kalbi
3 çorba kaşığı tereyağı
20 adet ince kıyılmış mantar
1 adet orta boy soğan
2 adet ince kıyılmış sivri biber
2 çorba kaşığı krema
2 adet orta boy domates
250 gram ıspanak 1 tatlı kaşığı un
2 çorba kaşığı süt
Üzeri için:
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tavaya aldığınız 2 çorba kaşığı tereyağında mantar, ince kıyılmış soğan, sivri biber ve ortadan ikiye böldüğünüz enginar kalbini soteleyin. Kremayı ilave edin ve karıştırın. Diğer tarafta eti küp doğranmış domatesle birlikte bir tavaya alın. Kendi suyunda karıştırarak pişirin ve enginar kalpli karışımın içine ekleyin. 1-2 kez çevirdikten sonra tavayı ocaktan alın. Ayıklanmış ve yıkanmış ıspanağı incecik kıyın. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını bir tavaya alın ve ıspanağı bu yağda soteleyin. Un ve sütü ilave edip, ıspanak püre kıvamına gelene kadar pişirin. Orta büyüklükte bir güveç kabının içine ıspanak püresini yerleştirin. Üzerine etli enginar karışımını alın. En üste rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Güveçte daha lezzetli
Güveçte Kuzu İncik Tarifi (6 kişilik)
6 adet kuzu inciği
1 çay bardağı mısıryağı
1 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı un
2 adet kırmızı biber
2 adet orta boy domates
1 çorba kaşığı salça
10 su bardağı su
Tuz
Mısıryağını kızdırıp etleri üzerine ilave edin. Etler suyunu bırakıp yeniden çekene ve pembeleşene kadar kavurun. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra un serpin. Karıştırmayı sürdürerek, önce ince kıyılmış biberleri daha sonra kabukları soyulduktan sonra ince doğranmış domatesleri ilave edin. Salça ve tuzu ekleyin. Suyunu koyup orta ateşte 1 saat 20 dakika pişirin. Arpa şehriye pilavı eşliğinde servis yapın.
Güveçte daha lezzetli
Güveçte Etli Yaprak Sarma Tarifi (8 kişilik)
300 gram salamura yaprak
200 gram dana kıyma
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy domates
2 çorba kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı salça
4 dal kıyılmış dereotu
4 dal kıyılmış maydanoz
Tuz, karabiber, nane
Güvecin altı için: 2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet domates
Tuz
Üzeri için: 1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı un
Yapraklarınız tuzluysa sıcak suya batırıp çıkarın ve kenara alın. Kıymayı geniş bir kaba alıp üzerine rendelenmiş soğanı ekleyin. İnce kıyılmış domatesi ve kalan malzemeleri de ilave edip karıştırın. Düz bir zemine yaydığınız yaprakların içine, hazırladığınız harçtan koyup sarın. Bir tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağı koyup, ince kıydığınız soğan, havuç, domates ve tuzu ekleyerek sote edin. Bu karışımı, dolmaları pişireceğiniz güvecin altına yayın. Üzerine dolmaları dizin. 1 çorba kaşığı salçayı suda açıp dolmaların üzerine gezdirin. Dolmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz ekleyip ocağa oturtun. Kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak 1 saat 15 dakika pişirin. Yoğurt ve unu bir kaba alıp üzerine ayran kıvamına gelinceye kadar ılık su ekleyin. Karışımı dolmaların üzerine gezdirip kapağı kapalı olarak 1-2 dakika pişirin ve ocaktan alın. Sarmaları yoğurt eşliğinde servis edin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri