Günün her anında çay keyfi
MISIR GEVREKLİ KURABİYE(32 Adet)
2 adet yumurta, 1 su bardağı tozşeker, 250 gram oda sıcaklığında tereyağı, yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz, yarım su bardağı damla çikolata, 1 paket vanilya, 2 paket kabartma tozu, yarım su bardağı meyve şekeri, iki buçuk su bardağı un, bulamak için: mısır gevreği
Derin bir kapta yumurta, tozşeker ve tereyağını mikserle iyice çırpın. İçine ceviz, damla çikolata, vanilya, kabartma tozu, meyve şekeri ve elenmiş unu katın. Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayıp, hafif yassılaştırdıktan sonra mısır gevreğine bulayın. Hamur bitene kadar işlem devam edin. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Günün her anında çay keyfi
SARIKLI KAHVALTI BÖREĞİ(20-25 Adet)
1 su bardağı ılık süt, 1 kahve fincanı sıvıyağ, 1 çay kaşığı mahlep, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı silme tozşeker, 1 paket (10 gram) instant maya, 125 gram oda sıcaklığında tereyağı, aldığı kadar un, üzerine: 1 adet yumurta sarısı
1 ılık süt, sıvıyağ, mahlep, tuz, tozşeker ve mayayı yoğurma kabına alın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamur iki misli kabarana kadar bekletin. Hamuru 10 eşit bezeye ayırın ve her birini pasta tabağı büyüklüğünde açın. 2 Tereyağını da 10 parçaya ayırın. Açtığınız hamurlardan birini düz bir zemine alın. Üzerine bir parça tereyağı sürüp yayın. Tekrar ikinci hamuru koyun. Onu da tereyağı ile yağlayın. Açtığınız hamurlar bitene kadar üst üste koyarak işleme devam edin. Hamurları bu şekilde 15 dakika dinlendirin ve ince, tek parça büyük bir hamur olacak şekilde açın. Daha sonra rulo yapın ve 1 parmak genişliğinde kesin. Kestiğiniz hamurun dışta kalan açılabilecek ucuna işaret parmağınızla bastırın ve diğer elinizle çekerek mezura gibi uzatın. Daha sonra aynı parmağınıza uzayan kısmı mezura sarar gibi sarın. Parmağımızı hamurdan çıkarın. En uçta kalan 2 cm'lik kısmı, hamurdan parmağınızı çıkardığınız oyuğa bastırın. Kestiğiniz diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Günün her anında çay keyfi
PORTAKAL DRAJELİ UN KURABİYESİ(20 Adet)
200 gram oda sıcaklığında tereyağı, 2 çorba kaşığı tepeleme pudraşekeri, 1 çay bardağı sıvıyağ, 3 su bardağı un, 40 adet portakallı draje, üzerine: 2 adet (80 gramlık) bitter çikolata, 1 tatlı kaşığı tereyağı
Tereyağı, pudraşekeri ve sıvıyağı yoğurma kabına alın. Üzerine un ekleyip, iyice yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzun içinde yassılaştırın. İçine 2 adet portakallı draje koyup, dilediğiniz şekli verin. Hamur ve drajeler bitene kadar işleme devam edin. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif rengi dönene kadar pişirin. Üzeri için çikolatayı benmari usulü eritirken içine tereyağını katın. İyice eridikten sonra soğuyan kurabiyelerin üzerine şekil vererek gezdirin. Çikolata donduktan sonra servis yapın.
Günün her anında çay keyfi
ANNEMİN BEŞ ÇAYI TUZLUSU(6 Kişilik)
Hamur için: 2 adet yumurta, 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı eritilmiş margarin, 1 çay kaşığı silme karbonat, 2 çorba kaşığı sirke, aldığı kadar un, iç malzeme için: yarım kahve fincanı dolmalık fıstık, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 300 gram ıspanak yaprağı, 50 gram pastırma, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, üzerine: susam
1 yumurtalardan birinin akını ve sarısını ayırın. Tereyağı, yoğurt, zeytinyağı, margarin, 1 adet yumurta, 1 yumurtanın akı, karbonat ve sirkeyi derin bir kaba koyun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyerek yoğurun. Hamuru üç eşit parçaya ayırın ve her parçayı yarım cm kalınlığında açın. 2 İç malzeme için dolmalık fıstığı sıvıyağda hafif pembeleşene kadar kavurun. Kıyılmış ıspanak ve pastırmayı ekleyip, kısık ateşte 1-2 dakika çevirin. Soğuduktan sonra kaşar peynirini ilave edip, karıştırın ve 3 parçaya ayırın. Açtığınız hamurun yarısının üzerine ayırdığınız iç harcın bir parçasını yayın ve diğer kısmını üzerine kapatın. 3 Hamur ruleti veya bıçak yardımıyla 4 üçgen parçaya kesin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine kalan yumurta sarısını sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar