Güneşin gözdesi: Domates
DOMATESLİ SOĞUK ÇORBA(4 Kişilik)
Malzemeler:
5 adet orta boy domates
2 adet salatalık
1 adet kırmızı biber
3 dal maydanoz, 1 diş sarmısak
7 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı sirke
3 su bardağı su
Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı:
Domates ve salatalıkları soyup küp doğrayın. Kırmızı biberin tohumlarını çıkarıp küp doğrayın. Maydanoz ve sarmısağı ince kıyın. Tüm malzemeyi karıştırın. İçinden 6 çorba kaşığını kenara ayırın. Kalanını blendere alın. Üzerine zeytinyağı, tozşeker, sirke, pulbiber, tuz ve karabiber katıp blenderden geçirin. Geniş bir kaba alıp üzerine suyu ilave edin. Karıştırıp, buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra servis kaplarına aktarın. Üzerine ayırdığınız malzemeyi paylaştırıp servis yapın.
Güneşin gözdesi: Domates
DOMATES SALATASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
3-4 adet orta boy domates
1 su bardağı kiraz domates
2 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
1 su bardağı küp doğranmış beyaz peynir
4-5 dal maydanoz, 3 dal reyhan
Yarım limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı:
Kiraz domatesleri ikiye bölün. Diğer domateslerin kabuklarını soyup dilimleyin. Salatalık ve soğanı temizleyin. Daha sonra salatalığı halka, soğanı piyazlık doğrayın. Doğranmış sebzeleri servis tabağına alın. Üzerine beyaz peynir, ince kıyılmış maydanoz, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ilave edip harmanlayın. Reyhan yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Güneşin gözdesi: Domates
DOMATESLİ EKMEK TARTI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı kiraz domates
10-12 dilim tost ekmeği
2 adet kabak
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
3 adet yumurta
6-7 dal kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Ekmek dilimlerinin kenarlarını keserek alın. Kiraz domatesleri ikiye bölün. İçini hazırlamak için kabakları rendeleyip geniş bir kaba alın. Üzerine beyaz peynir, yumurta, dereotu, muskat, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Çok büyük olmayan yuvarlak ve derin bir fırın kabını tereyağı ile yağlayın. Kabın dibini ekmekle kapatın. Kalan dilimleri kabın kenarlarına balık sırtı şeklinde dizin. Hazırladığınız harcın yarısını kaba dökün. Üzerine ikiye bölünmüş kiraz domateslerin yarısını dizip, kabaklı harcın kalanını koyun. Kalan domatesleri üzerine yerleştin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Güneşin gözdesi: Domates
SARDALYALI DOMATES DOLMASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet sardalya
6 adet büyük+2 adet orta boy domates
Yarım paket makarna
Yeteri kadar su
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş kıyılmış sarmısak
5-6 dal maydanoz
Tuz, karabiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Makarnayı tuzlu suda haşlayıp, süzdükten sonra kenara alın. Büyük boy domateslerin üst kısımlarını kapak şeklinde kesip, içlerini çıkarın. Kalan 2 adet domatesin kabuklarını soyup küp doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya alıp, sarmısak ve doğranmış domatesi kısık ateşte 15 dakika sote edin. Üzerine kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyin. Karışımı haşlanmış makarna ile harmanlayın. Diğer taraftan sardalyaları sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Domateslerin içine makarnalı harcı paylaştırın. En üste sardalya koyup servis yapın.
Güneşin gözdesi: Domates
DOMATESLİ PİZZA(6 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
2 su bardağı un
1 çay kaşığı instant maya
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeteri kadar su
Tuz
Sos için:
Yarım çay bardağı süt
1 çorba kaşığı tepeleme salça
Üzerine:
4 adet orta boy domates
8-10 adet kiraz domates
2 top mozzarella peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, kekik
Hazırlanışı:
Un ve instant mayayı karıştırıp geniş bir kaba alın. Ortasını havuz şeklinde açıp süt, zeytinyağı ve tuz ekleyip yoğurun. Azar azar su ileve ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru merdane yardımı ile açıp, yağlanmış pizza kabına yerleştirin. Sosu için süt ve salçayı karıştırın, açtığınız hamurun üzerine sürün. Kiraz domatesleri ikiye bölün. Diğer domatesleri soyup dilimleyin. Mozzarella peynirini de dilimleyin. Pizzanın üzerine bir dilim domates, bir dilim mozzarella peyniri olacak şekilde dizin. Ortasında kalan boşluğa kiraz domatesleri koyun. Üzerine zeytinyağı sürün. Tuz ve kekik serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Güneşin gözdesi: Domates
DOMATESLİ PEYNİR TATLISI(6 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet orta boy domates
250 gram tuzsuz taze lor peyniri
1 su bardağı tozşeker
3 adet yumurtanın akı, tuz
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Hamuru için:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, tuz
Hazırlanışı:
Hamuru hazırlamak için unu yayvan bir kaba alıp, üzerine yumurta, tereyağı ve tuz ekleyip yoğurun. Çok büyük olmayan bir fırın kabını sıvıyağla yağlayın. Hamuru merdane yardımıyla açıp, fırın kabının kenarlarını da kaplayacak şekilde içine yerleştirin. Fazla kısımlarını bıçakla kesip düzeltin. Lor peynirini bir kaba alıp çatalla ezin. Tozşekerden iki çorba kaşığı alıp kenara ayırın ve kalanını lora ekleyin. Diğer taraftan yumurta aklarına bir tutam tuz ekleyip kar gibi olana kadar çırpın. Daha sonra lor peynirine ilave edin. Karışımı hamurun üzerine dökün. Domateslerin kabuklarını soyup halka doğrayın ve peynirli karışımın üzerine dizin. Sıvıyağ ve ayırdığınız tozşekeri domateslerin üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 45 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar